Mi a különbség a pezsgő és a champagne között?
Tanultam franciát, középfokúm van belőle, ezért nem értem. Még ott is szinonímaként használtuk (vagyis a pezsgő franciául le champagne), de egy italnagykeres oldalon ( [link] ) lehet választani többek kközött, hogy champagne-t, pezsgőt vagy pezsgőkoktélt keresünk.
Ami feltűnt, hogy a pezsgők közt inkább az idehaza is ismert BB, Törley, Hungária..stb márkák vannak doux-tól maximum az extra sec-ig, viszont mintha a champagne kategóriában lennének a méreg drága eredeti francia pezsgők, amik már az extra sec-nél is szárazabbak (brut, extra brut, brut nature). Mi a pontos különbség? Mi alapján különítik el, hogy valami pezsgő vagy champagne?
Pont ugyanaz, mint a bor és tokaji között. Champagne egy borvidék, és az ott készült pezsgő a champagne. A többi pezsgő ugyanúgy nem champagne, ahogyan a tokaji borvidéken készült bor nem tokaji.
Annyi csavar van az egészben, hogy a champagne (a cognachoz hasonlóan, ami ugye Cognac környékén készült borpárlat) egy időben valamennyire köznevesült, és sok országban szokás lett minden pezsgőt champagne-nak (illetve minden borpárlatot cognacnak) nevezni, de aztán ezt a szokást az eredetvédelemmel elkezdték visszafordítani.
Nem.
A franciák szigorúan csak a Champagne-vidéken készült pezsgót nevezik champagne-nak, és ahogy az első válaszoló is írta, ugyanolyan védett márka, mint a Cognac.
A többi csak a "champagne módra készült pezsgő (façon Champagne)" névre tarthat igényt.
Érdekessége a dolognak, hogy a franciák elhoztak néhány tokaji szőlővesszőt Franciaországba, és egy darabig használták is a Tokaj nevet, de nem sikerült nekik ugyanolyan bort termelni, mint az eredeti aszú, nyilván a föld minősége és a mikroklíma miatt.
Később be is tiltották a név használatát, és most csak egy "tokay" (ejtsd toké") nevű, nem különösebben értékes vagy jóízű bort termesztenek és árulnak.
A magyar "konyak" sem tarthat igényt erre a névre, általában brandyként fut.
Köszi Neked is! Mindenkinek ment a zöld! Ha valaki ismer (akár angol vagy francia nyelvű) könyvek vagy HITELES internetes oldalt, belinkelné? A könyvet meg tudnám rendelni is amazonról.
Olyan weboldalra vagy könyvre gondolok, ahonnan pontosan megismerhetem a szeszesitalok kultúráját: whiskey, schotch, brandy, cognac, pezsgő, champagne, pezsgőkoktél, borok, sörök, pálinkák.... Nemzetközi és magyar kultúra is érdekel, ezért írtam a pálinkát, illetve borokon belül a magyar borok fajtái, készítési módjai is érdekelnek.
Köszi!!!
Sajnos nem igazán lehet egy könyvből vagy egy helyről érdemben tanulni egyszerre minden italfajtáról. Minél általánosabb anyagot keresel, annál jobban tele lesz alapvető tévedésekkel vagy marketingmítoszokkal, tehát annál több hülyeséget fogsz megtanulni a helyes információk mellett. Ezt sajnos nem is lehet teljesen elkerülni, mert az italokkal kapcsolatos ismeretterjesztés a valóságban valamilyen szinten mindig összefügg a marketinggel. Szinte semmilyen könyvben nem írnak le neked olyanokat, hogy a gyógynövénylikőrök ilyen formában sosem voltak gyógyszerek; hogy a skótok/írek nem találták fel a whiskyt mint olyat; hogy amit vodkaként ismerünk, az csak a 19. században jelent meg; hogy a gyümölcspálinka sosem uralta igazán a magyar rövidital-fogyasztást, vagy éppen hogy mi a blended whisky alapkoncepciója.
A borokboz nem igazán értek, de az égetett szeszekkel kapcsolatban nyugodtan kezdd a magyar vagy angol Wikipédián, talán ez a legobjektívebb felület ebben a témában.
Bevezetőként igen jók a magyar wikipédia 'Alkoholos ital' és 'Égetett szesz' szócikkei, illetve nagyon jól ki vannak dolgozva még a következők: Abszint • Borpárlat • Gabonawhisky • Gyümölcspárlat • Szilvapárlat • Tennessee whisky • Inländerrum • Kisüsti lepárlás • Pastis. A többiben van még több-kevesebb javítani való, bár vannak további egész tűrhetőek is (pl. a 'Kevert whisky', vagy nagyrészt a 'Pálinka' is). Ha ezeken túl többet akarsz tudni, akkor szerintem érdemesebb italfajtánként művelődni.
Ezekhez Mojjo nevű tagtársunk ért a legjobban.
Minden válasza aranyat ér.
Próbálj kikeresni az "italok" rubrikában olyan kérdést, amelyhez ő is hozzászólt, és írj neki privát levelet.
Bár lehet, hogy nyaral, egy ideje nem látom.
De próba-szerencse, nem vesztesz vele semmit.
Sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!