Energiaital koffeintartalma, most akkor ki hazudik?
Olvastam erről hogy hurrogtak az energiaitalra, hogy milyen magas koffeintartalom stb... Amiket én szoktam inni azoknak 15-30mg a koffeintartalma. Egy hitelesnek tűnő egészségügyi oldal cikkjéből a következő infókat ollóztam ki. csésze kávé: 70-180mg csésze zöldtea 25-40mg kóla 9-10mg/100ml
Illetve a cikkben található a következő:
"számos energiaitalban pedig nagy mennyiségben található."
Ez még az előző infókra hivatkozva.
Na most 30mg/100ml-el számolva az energiaitalba lehet 75mg/doboz. Most ez hol "nagy mennyiség" a csésze kávé 70-180mg-jához képest? Most akkor ki hazudik?
Tényleg hasonló a koffeintartalma egy csésze kávénak és egy energiaitalnak (250ml). De a kávé egy természetes ital, az energiaital pedig egy mesterséges lötty. A kávéban eredetileg nincs se cukor, se édesítőszer. És a koffein is természetes módon van benne, nincs utólag hozzáadva. Már csak ezek miatt is egészségesebb.
Maradjunk annyiban, hogy a cikk téved abban, hogy egy energiaitalban jelentősen több koffein lenne.
Üdvözöllek a média világában. Ha konkrétan hazugságnak nem is mondható, de ferdítés ezerrel megy mindenhol.
Akinek kettőnél több agysejtje még megvan az tud számolni, tud utána nézni nem Blikk szintű oldalakon és rájön, hogy egyáltalán nem "magas" az energiaital koffeintartalma, se cukortartalma, a baj azzal van, hogy valaki ledönt négyet is aztán felfordul és megy a károgás. Mindig van egy károgó, ellenző, lefújoló réteg, minden témában, ezeket erősítik ezek a cikkek, nekik készítik, ilyen a magyar felfogás mindenhol a masszív negativitás tör elő, ez kell a népnek, ezt olvassák, ebből él a média, ezért ezt gyártják.
A shotokban sincs magas koffein, mert egy korty az egész és arra van kiszámolva, felhígítva ugyanúgy egy doboz energiaital szintjén van. Számolni, számolni... Aki lehúz belőle 10-et, az meg is érdemli.
A Bomba pedig nem üdítő, hanem energiaital. Nincs is jogszabályba véve mi energiaital és mi üdítő. Annyi koffeint raknak bele amennyit akarnak, 15mg felett plusz adó van rá, ennyi, ez nem határozza meg mi számít energiaitalnak. Energiaital az amiben van koffein, B vitamin és "taurin" vagy azt helyettesítő egyéb anyag (inozitol). Nincs rá paragrafus, csak józan ész.
A kóla ezért nem lesz energiaital, mert se B vitamin, se inozitol nincs benne.
Hogy mitől is káros? Alapvetően semmitől. Ha be tudnák tartani az emberek azt, hogy napi egyet isznak és azt se minden nap. De nem, mert kiemelkedően ez az idióta réteg van csak, aki melóban megiszik négyet, meg a 12 éves hülyegyerekek, akik suliban megisznak négyet üdítőként, meg mert menő. Aztán felborulnak és megy a károgás mennyire káros. Ne igyál meg négyet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!