Lécci segits mondjatok nekem salátákat és hogy kell megcsinálni?
Tökmagos saláta:
Hozzávalók:
1 citrom leve
2 teáskanál méz
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olaj
só, petrezselyem
fél -1 fej jégsaláta (nagyságtól függően)
2-3 paradicsom
1 fél kígyóuborka
tökmag
Az öntethez a citromlevet a mézzel, a reszelt fokhagymával, a sóval opálosra keverem, és a hozzáadom az apróra vágott petrezselymet.
A salátát, az uborkát és a paradicsomot felaprítom és összeforgatom az öntettel.
Egy száraz serpenyőben kicsit megpirítok 2-3 ek. tökmagot, aminek 2/3-át a salátához keverem, a többit meg a tetejére szórom.
Sopszka saláta:
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
1 fej fej lilahagyma
2 paprika
4 paradicsom
10-15 dkg feta sajt
1 csokor petrezselyem
2 ek. ecet
5-5 ek. olívaolaj
só, bors
(cukor)
A zöldségeket kockára vágom, és keverőtálba teszem..
Az ecetet az olajjal opálosra keverem, sózom, borsozom, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és egy kevés vizet, majd összekeverem a zöldségekkel. (Ízlés szerint egy pici cukrot is adhatunk hozzá.) A feta sajtot is rámorzsolom és jól lehűtöm.
Káposztasaláta:
Hozzávalók:
1 kisebb újkáposzta
2 sárgarépa
1 közepes hagyma
1 adag főzött majonéz
tárkonyecet
A káposztát félbevágom, majd vékony csíkokra szeletelem. A sárgarépát a reszelő durvább részén lereszelem, a hagymát apróra vágom és mindezt egy keverőtálba szórom. A főzött majonézhez egy kevés tárkonyecetet keverek (ha nincs, egy kis ecetet és szárított tárkonyt), majd a zöldségekre öntöm és összekeverem.
Kukoricás paradicsom saláta:
Hozzávalók:
1 doboz konzerv kukorica
6 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
10 dkg feta sajt
só
bors
petrezselyem
olíva olaj
ecet
A hagymát apróra vágom, sózom, hozzákeverek néhány kanál olajat, 1-2 ek. ecetet, a borsot és a petrezselymet. (Nem tudok pontos mennyiséget írni, mert én ezt kóstolgatni szoktam és még ebből is, abból is teszek hozzá egy kicsit, ha úgy érzem, hogy nem felel meg az ízlésemnek.) A paradicsomot nem túl kicsi kockákra vágom és összekeverem a hagymás olajjal. (Ha csak sima paradicsomsalátát akarok készíteni, akkor a karikára vágott paradicsomot keverek hozzá és beteszem a hűtőbe.) Ezután hozzákeverem a leszűrt kukoricát, morzsolok rá fetasajtot és összekeverem. Hűtőben tartom a tálalásig. Ha túl sokat áll, a paradicsom sok levet enged, ebből szoktam leönteni, hogy gusztusosabb legyen, és még teszek hozzá egy kis olajat és ecetet (vagy citromlevet), ha nem elég ízletes.
Nagyon jó saláta grillhúsok mellé.
Jérce Saláta:
1 csirkemell
1 ananászkonzerv
1 fej jégsaláta
1 joghurt vagy kefír, esetleg majonéz
A csirkemellet csíkokra vágva megsütöd egy pici olajon, és ízlés szerint megsózod. A salátát laskára vágod és hozzáadod az ananászt meg az öntetet. Tedd hűtőbe amíg kihül utánna eheted.
Diós Céklasaláta
2-3 db céklagumó
1-2 marék durvára reszelt dió
majonéz
esetleg pár csepp citromlé
A céklát megfőzöd, majd ha puha lereszeled a nagy lyukú reszelőn. Hozzákevered a majonézt és megszórod dióval. Citromot ha szereted teszel bele.
Krumpli saláta
5-6 szem főttkrumpli
1 fej vörös hagyma
majonéz
A megpucolt krumplit karikázd fel kb. fél centi vastagon, add hozzá a vékonyra karikázott hagymát és keverd össze a majonézzel.
Kiegészítés: elfelejtettem hogy a Jérce sali esetében azanarász konzerv levét ne rakd bele (idd meg vagy öntsd ki) és hogy a céklát meg kell pucolni. Nekem egyértelmű, de azért hátha. A célkásba tehetsz egy pici gyömbért, és a két utolsóba jó a sültcsirkés vagy grill fűszersó is.
Kagylósaláta:
1 kagylókonzerv
paradicsom
paprika
kígyóuborka
jégsaláta
trapista vagy márványsajt
ezersziget öntet
Vágd össze, tedd rá az öntetet. Nagyon finom csak a kagyló egy picit drága, érdemes nagyobb üzlletláncok akcióiban venni. Ünnepekkor kiváló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!