Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Lehetséges a kapszaicin...

Lehetséges a kapszaicin kivonása a lent kifejtett módon?

Figyelt kérdés
Azt olvastam hogy a kapszaicin rendkívűl stabil molekula, a hő és hideg hatására nem nagyon bomlik fel. A kérdés az lenne ha kiszárítok egy chili paprikát, porrá őrlöm, majd egy kis vizet öntök rá és leszűröm a maradékot ami nem oldódik fel, és elpárologtatom a vizet akkor a végeredmény egy sokkal nagyobb koncentrációju eszencia lesz-e, vagy pedig hülyeség-e az ötlet. (kapszaicin vízben jól oldódik)

2016. szept. 27. 08:25
 1/5 anonim ***** válasza:
Legjobban alkoholban oldódik,és az alkohol könnyebben párolog ,mint a víz.
2016. szept. 27. 08:54
 2/5 A kérdező kommentje:
Akkor alkohollal lehestéges ilyen módon kivonni a kapsziacint?
2016. szept. 27. 09:59
 3/5 anonim válasza:

A vízben szinte egyáltalán nem oldódik. Lúgokban és alkoholokban oldódik a legjobban. Ez persze inkább előny mint hátrány, mert ezeket könnyebb elpárologtatni mint a vizet.

Ha hasonló elvont dolgokra vagy kíváncsi, nagyobb sikerrel jársz akkor, ha angol nyelven keresel. Szinte 100% hogy a google kidob minimum egy videót, vagy egy igen pontos leírást, hogy hogyan kell. Én így találtam rá: "capsaicin extracting at home" Ha ugyan ezt magyarul keresnéd, (kapszaicin kivonása otthon) csak vacak krémeket, meg szószokat meg "nagyanyánk receptjét" találsz csak.

A lényegre térve, ezzel ellentétben a világ többi részén foglalkoznak kicsit tudományosabb megközelítéssel is. Viszonylag könnyedén elkülöníthető otthoni körülmények között is, persze ne számíts labor tisztaságra...

itt van pl ez a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=_4sR3Ph8MBk

Ebben a videóban ugyan a végeredmény olajszerű, inkább koncentrált kapszaicin.

Persze ugyan ennek a feltöltőnek van egy bonyolultabb, felszerelés igényesebb eljárása is, ahol viszont már a kristályos, majdnem fehér szilárd kapszaicin a végeredmény az üveg falán. Ö acetonnal dolgozik ha jól hallottam a mondókáját, azt majd kihámozod te :)

(Nagy segítség lehet keresésnél pl a "DIY" azaz a "Do It Yourself" angol kifejezés rövidítése. Magyarul a csináld magad megfelelője. Használd, aztán ha így sem megy jöhet a kérdés :) )

2017. jan. 28. 13:18
 4/5 A kérdező kommentje:
Kedves második válaszoló! Köszönöm szépen a videókat nemsokára megnézem, az alkoholos kivonást már egy ideje tökéletesítgetem és van már elég sok sűrű massza állagú nagyon csípős kivonatom ami sok idő után kiszárad. Megfogom próbálni az acetonos módszert, talán sikerül egy tisztább vegtermék, de midnenesetre köszönöm a választ:)
2017. jan. 28. 22:04
 5/5 anonim ***** válasza:
Nos sikerült? Amúgy minek neked?
2018. máj. 8. 22:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!