Lehetséges a kapszaicin kivonása a lent kifejtett módon?
A vízben szinte egyáltalán nem oldódik. Lúgokban és alkoholokban oldódik a legjobban. Ez persze inkább előny mint hátrány, mert ezeket könnyebb elpárologtatni mint a vizet.
Ha hasonló elvont dolgokra vagy kíváncsi, nagyobb sikerrel jársz akkor, ha angol nyelven keresel. Szinte 100% hogy a google kidob minimum egy videót, vagy egy igen pontos leírást, hogy hogyan kell. Én így találtam rá: "capsaicin extracting at home" Ha ugyan ezt magyarul keresnéd, (kapszaicin kivonása otthon) csak vacak krémeket, meg szószokat meg "nagyanyánk receptjét" találsz csak.
A lényegre térve, ezzel ellentétben a világ többi részén foglalkoznak kicsit tudományosabb megközelítéssel is. Viszonylag könnyedén elkülöníthető otthoni körülmények között is, persze ne számíts labor tisztaságra...
itt van pl ez a videó:
https://www.youtube.com/watch?v=_4sR3Ph8MBk
Ebben a videóban ugyan a végeredmény olajszerű, inkább koncentrált kapszaicin.
Persze ugyan ennek a feltöltőnek van egy bonyolultabb, felszerelés igényesebb eljárása is, ahol viszont már a kristályos, majdnem fehér szilárd kapszaicin a végeredmény az üveg falán. Ö acetonnal dolgozik ha jól hallottam a mondókáját, azt majd kihámozod te :)
(Nagy segítség lehet keresésnél pl a "DIY" azaz a "Do It Yourself" angol kifejezés rövidítése. Magyarul a csináld magad megfelelője. Használd, aztán ha így sem megy jöhet a kérdés :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!