Teáskanna mire való?
Mindegy, hogy hogyan hívod.
Ha tűzhelyre szeretnéd tenni, akkor valami fém kell, ami olyan, mint egy edény. De olyat is lehet még kapni, szóval biztosan fogsz találni. De forralhatod a vizet egy lábosban is.
A vízforraló arra van, hogy elektromos áram segítségével vizet forralj. Ez egy viszonylag új találmány, 20 éve ámulva csodálkoztunk, ha valakinek volt elektromos vízforralója, és manapság sem ritka, hogy valaki a tűzhelyen forraljon vizet.
A teáskanna azokból az időkből maradt fenn, amikor még nem léteztek filteres teák. A forró vizet - amit rendszerint a sparhelten, vagy később tűzhelyen forraltak - beleöntötték a teáskannába, belehelyezték a teafűvel megtöltött teatojást, és állni hagyták, míg el nem készült a tea.
Később elterjedtek a fém teáskannák, teafőzők, amiket közvetlenül a tűzhelyre lehetett tenni, leegyszerűsítve a teafőzés folyamatát.
Miért árulnak még mindig ilyeneket?
Mint mondtam, sokan még mindig a tűzhelyen főzik a teát, amihez a fém teafőző a legpraktikusabb.
A teáskanna pedig dekoratív célokat is szolgál, stílusosabban mutat, ha a vendégeknek ebben hozod a teát, és nem csak egy pohárba belelógatott filtert dobsz eléjük.
Továbbá ma is lehet kapni nem filteres teákat, amik elkészítése elég körülményes lenne teáskanna nélkül.
Réges-régen, egy távoli galaxisban, a Föld nevű bolygón történt mindez. A britek meg az indiaiak, és mások is, szerették a teát, de a transzformátort, a váltóáramot meg a Paks I-et még nem találták fel.
Főtt a feje a sok teahívőnek, hogy is melegítsen vizet a finom italhoz. Hiába akarja használni az elektromos vízforralót, nincs a konnektorban áram. Sok helyen nem hogy áram, de még konnektor sem volt.
Aztán egy zseniális ember kitalálta, hogy készít egy teáskannát, amit fel lehet tenni a tűzhelyre, abban felforr a víz, és jó lesz a teához. Először műanyagból csinálta, mint a vízforralókat, de az meggyulladt. Nagy volt a kétségbeesés. Szerencsére egy másik zseni kitalálta, mi lenne, ha fémből lenne a kanna? Én megcsinálták a fém teáskannát. Egy vicces kedvű ember még sípocskát is tett bele, ami fütyüléssel jelzi, ha felforrt a víz. Azóta is hasznának ilyet azok, akiknél nincs áram a konnektorban, viszont van tűz.
Azt még Prométeusz hozta.
Azt nem értem, miért lenne körülményesebb a teakészítés kanna nélkül. Nekem a teatojás macerás, sosem használtam, de vannak szűrőim. Bögre, szűrő, teafű, forró víz. Általában azért a szűrős kancsót használom, ha már macera, legyen sok tea, amúgyis elfogy.
Teafűnél mindig van valamekkora plusz macera a nedves teafű miatt, de ez megkerülhetetlen s amúgyis megéri. A rendes tea nem filteres szokott lenni...
Többféle teáskanna van. Van fém, jellemzően alumínium, ez arra jó, hogy a vizet ebben forralják, majd a csészébe öntik (rossz szokás volt régen, hogy a teafüvet beledobták, és ebben "főzték" a teát)
Aztán van a porcelán, ami egy készlet része, ez arra szolgál, hogy az elkészített teát ebben szervírozták
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!