Halasnál vett osztriga él?
Kereskedésben vett osztriga(természetesen nem a konzerv)él?
Most nézem a tv-ben,ahogy nyitják a kagylót a záróizma nehezen engedi,így vetődőtt fel bennem a kérdés.
Szia!
Elvileg élnie kell, mert amúgy már romlik. Kinyitják, rácsepegtetik a citromot, és így eszik.
Húsának felhasználása, emberi fogyasztása [szerkesztés]
Csak néhány osztrigafajta alkalmas emberi fogyasztásra. Közülük a legfontosabb a csendes-óceáni osztriga, ami a világtemelés 97,4 százalékát teszi ki.[5] A legtöbb osztrigát a Távol-Keleten – és szinte mindig feldolgozott állapotban, sütve, főzve, osztrigaszószként - fogyasztják. Az óriási kínálat miatt Európához képest viszonylag olcsó. Korábban Európában is nagy osztrigaállomány létezett, a kagylók a tengerparti területeken mindennaposnak számítottak. Napjainkban sokkal kevesebb van belőlük, ezért drága csemegének számítanak. Itt főleg nyersen fogyasztják, a kagylóhéjból kiszürcsölve, illetve kiszippantva. Mindenképpen fontos, hogy az osztriga egészen friss legyen, ellenkező esetben a nem friss kagyló fogyasztása osztrigamérgezéshez vezethet. A friss, élő osztriga arról ismerhető fel, hogy nagyon nehéz felbontani, és felbontás után kevés tengervíz csorog ki belőle. Régen úgy ellenőrizték az osztriga frissességét, hogy néhány csepp citromlevet facsartak rá: ha az állat a savas citromlével érintkezve összerándult, biztosan élő példányról volt szó. További veszélyt jelenthet, ha az osztriga a vibrio vulnificus nevű baktériummal fertőzött[6], ez ugyanis gyenge immunrendszerrel rendelkezők esetén (cukorbetegek, májbetegek, HIV-fertőzöttek) vérmérgezést okozhat.
Üdv!
Köszönöm szépen!
Szegénykét de sajnálom...,élve bökik bele a villát...:((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!