Párommal havi 20 ezer kaja pénzből kell kijönnünk! Miket főzzünk, és vásároljunk ennyi pénzből?
Zsömlét kiflivel.
Fogalmam sincs, hogyan lehet ennyi pénzből kijönni, de ha megtanítasz rá, fizetek érte ennyit.
Mi körülbelül ennyiből jövünk ki és tényleg nem azért mert spórolunk. Mondjuk az olaj-cukor-liszt nincs beleszámolva, mert azt nagyobb adagban vesszük egyszerre, de szerintem ha leosztanánk havi adagokra az is beleférne.
Szóval: burgonyát rendszeresen veszünk, az az egyik fő köret (krumplipüre, rántott krumpli, rakott krumpli, tepsis krumpli, sültkrumpli, stb.), rizs és tészták. Ezek mind olcsók.
Húst ritkábban veszünk, mondjuk havi kétszer, ilyenkor csirkemell vagy darált hús az, amit vásárolunk.
Ezen kívül fagyasztott borsót szoktunk még venni, mexikói salátát, virslit, szalámit.
Heti egyszer megyünk vásárolni, akkor maximum 5.000 Ft értékben szoktunk otthagyni, de ebben benne vannak az egyéb vásárolt dolgok is (vécépapír, papírtörlő, stb.)
A csirke mell a csirkének a legdrágább része.
Ha csontosát válogatsz (far-hát-nyak-szárny + az u.n. "hátsónegyed"(=fél far + comb rajta), ezeket összefőzve nagyobb adagot, és szétadagolva pörköltnek nokedlivel, ill. rizses-húsnak, igen-igen kiadós.
Sertés máj cca 400.- Ft/kg = abból már tudsz leszelni rántani is, ill. kb. 2-3 alkalommal tudsz resztelt májat készíteni krumplival, tésztával, amit akarsz.
A csirke máj cca 800,- Ft/kg!
Mellette persze figyelni, hol-mikor-mit adnak akciósban, és elsősorban azokból bevásárolni.
Most még viszonylag olcsó zöldségeket lehet kapni, és a krumpli-rizs.
Otthon sütsz pizzát, olcsóbb mint a drága pénzen vásárolt kenyér. Esetenként ki lehet váltani vele. Rákeresel a neten, de pl. a "Lavas pizza" = török lepény-kenyér, kb. 15 perc alatt kész serpenyőben.
Pénteken megyek heti bevásárlásra, akkor már tudom, hogy vasárnap mit akarok főzni, és ahhoz miket vásároljak. Azt is eldöntöm, hogy az esetleges maradékból hétfőn-kedden miket tudok készíteni.
Pl. lábas alján pörkölt maradék = gulyásleves
Hagymás tört-krumpli = krumplis tészta
Nokedlit mindig annyit kavarok, hogy köv. nap = tojásos nokedli (ha van, akkor salátával!)
Ezzel a hét vége + a köv. hét első fele megoldott, majd ha kell, akkor még hét közepén esetleg 1-2 apróságot vásárolok úgy, hogy hét végéig is legyen főtt étel.
Utolsó... Nem érted, hogy 20.000 ftjuk van egy hónapra?! Az 333ft/fő/nap! Ebből nem csak a főételnek hanem a reggelinek vacsorának is ki kell jönnie!
abból az életben nem főz pörköltet nokedlivel!!
Dehogynem főz pörköltet, ha a csirkének nem a mellehúsát veszi, ahogyan itt ajánlották neki (1200-1600 Ft/kg), hanem a csontosát, aminek 200-300 Ft/kg az ára!!!
Márpedig abból lehet pörköltet főzni!!! És tudom, hogy belefér a havi 20000.-be még reggeli-vacsora mellett is.
Persze menni kell az akciók után, meg kitapasztalni, hogy hol-melyik zöldségesnél olcsóbb a krumpli, répa-gyökér-tojás, stb. stb.
De ha havi 20000 van, akkor bizony azt kell beosztani.
Nem könnyű, de bele lehet jönni!
Mint pl.
- tegnap paradicsomos káposzta krumpli fasírozottal,
- ma rántott kelkáposzta petrezselymes rizzsel.
- Majd holnap is lesz valami, talán egy doboz olajoshal segítségével "rácponty" krumplival, z-paprikával-paradicsommal + egy kis dobozka tejföllel...
- És még egy adag tarkabab + db-ka füstölt kolbász és a "Spencer-féle hagymás bab", egészen jó kis kaja jön össze belőle
A csirkemell nem ajánlás volt, hanem csak elmondtam, hogy mi mit veszünk. És ugyanakkor ez is belefér nekünk kb ugyanakkora keretbe.
A lényeg: főzni olcsóbb, mint készételeket venni. 333 Ft/fő kész kajára nem elég, de ha több napit összeadod és olcsó alapanyagot veszel vele, akkor bizony simán kijön. Persze nem ilyenkor kell ínyencségek receptjeivel próbálkozni.
Ahogy valamelyik előttem szóló írta: az előző főtt kajából sokszor jó kiindulni. Mi például a krumpliköretből gyakran szilvásgombócot készítünk másnap, ahhoz meg ugye nem kell más továbbá, mint liszt (1 kg liszt a Tescoban 99 Ft), pár szem szilva (akár tavalyi befőttből is) és zsemlemorzsa, amit mi a megszáradt kenyérdarabok összemorzsolásával nyerünk. Nem spórlás miatt, hanem csak azért mert mindig marad meg kenyér. És egy adag szilvásgombócból legalább kétszer eszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!