A nem hűtőben tárolt lekvár, ketchup, pirosarany stb megromlik?
Én nem feltétlenül tartom ezeket hűtőben, viszont otthon rendszeres használat mellett nem is állnak a polcon évekig, max fél év alatt elfogynak.
Ha megromlanak azt lehet látni és érezni, a lekvár pl gyönyörűen penészedik.
Több éve kint álló dolgokat én sem szívesen fogyasztok.
Nem romlik meg hosszú ideig, de ha a nyaralóban ugyanaz a ketchup áll évek óta, az már lehet "megpimpósodott", de az látszik rajta. Nálunk a lekvárok a spájzban vannak, ketchup, mustár, BBQ szósz, piros arany és hasonlók nálunk is a polcon. A lekváron penészvirágok jelennek meg ha megromlott, de az igazi jó lekvár nem megromlani szokott, hanem kiszáradni, amit néha már már csákánnyal kell kivágni az üvegből, de még az is fogyasztható.
Én ezeket bizonyos ételekhez szoktam elhasználni, amihez olyan mártás kell, hogy kell bele lekvár. Bele teszem egy kis lábosba, öntök hozzá egy kevés vizet, és kiolvasztom.
Bolti lekvárt érdemes a hűtőben tartani, ha már fel van bontva, különben hamar penészes lesz. Ha nem penészes, nincs alkohol szaga, akkor lehet enni nyugodtan. Bontatlanul semmi baja nem lesz, hiszen ez konzerválva van.
Ketchupot, mustárt, majonézt sem kell a hűtőben tartani, nem romlanak meg. A boltban sem hűtve tárolják, ha megnézed. Nincs is ráírva, hogy hűtve kéne tárolni. Szobahőmérsékleten sem lesz baja. Én egyedül a majonézt tartom hűtőben, de azt is csak nyáron, mert különben nagyon folyós lesz, de amúgy akkor sem romlik meg. Mármint a bolti persze. A házi természetesen megromlana.
Na, úgy már én is jártam, hogy lett egy kis penész az üveg nyakán, és csak utólag vettem észre. Maga a lekvár nem volt penészes. Utána persze már azt a lekvárt nem használtam, de azért ekkora ügyet nem csináltam belőle. Különben gyerekkoromban rengetegszer láttam, hogy a lekvár tetejéről lekanalazzák a penészt, és utána az alatta lévő, még teljesen jó lekvárral sütnek sütit. Nagymamámnál is, barátoknál is.
Jó, olyat én se használnék fel, amin ott virít a penész, hiába jó még az alja, de az üveg nyakán lévő penésztől nem kapok sikítófrászt :)
Kecsap, mustár nincs a hűtőben, de a felbontott lekvár igen. Azt is igyekszem gyorsan elhasználni, a penészt megelőzve.
Mondjuk egy nyaralóban hagyott tavalyi, vagy tavalyelőtti
dolgot én kihajigálnám, nem, hogy valakit megkínáljak vele.
Ennyire azért nem szabad spórolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!