Valami gyors kaját tudtok ajánlani?
Tésztás ételeket egyáltalán nem szeretnék, akár bolognai spagetti vagy akár krumplis tészta bármi ehhez hasonló.
Főleg csirke mell van itthon, zöldségből, paradicsom, uborka, répa, petrezselyem, krumpli
tej, Vaj, zsír, olaj, liszt, tojás ilyenek vannak.
Fűszerek is ilyen alap, mint paprika, petrezselyem zöld stb.
Petrezselymes krumpli
Keress egy fedővel ellátott tapadásmentes edényt. Nem kell nagy. Pucolt krumplit, lehet fél kiló, egy kiló is, legfeljebb megmelegíted másnap, ha sok. Tegyél vajat a lábas aljába. Fél kiló krumplinál kb. 2-3 dekát, egy kilónál 5-6 dekát. Ha több lesz, az sem tragédia. kockázd rá a megmosott krumplit. Tegyél rá sót, 1-2 teáskanállal, és jó sok apróra vágott petrezselyemzöldet. Ne sajnáld róla. Tedd fel a tűzhelyre lefedve, közepes lángon melegítsd, majd ha elolvadt a vaj, keverd össze, és vedd kicsire a lángot. Néha nézegesd, óvatosan meg lehet keverni is, kb. 20-30 perc alatt lesz jó, attól függ, szereted-e, ha odakap az alja. Mi szeretjük.
A csirkemellet megsütheted hozzá. A legegyszerűbb, ha vékony szeletekre vágod, és besózod, borsozod. Egy serpenyőt melegíts fel üresen a tűzhelyen. Amikor már jó meleg, dobj bele egy darab vajat, és azonnal dobd rá a csirkét is, Mindkét oldalát süsd kb. 3 percig, addigra kész is.
Rakott krumplit is csinálhatsz, ha szerzel tejfölt, esetleg kolbászt, de paradicsommal is sokan eszik. Héjastól meg kell főzni a krumplit és a tojásokat keményre. A krumpli vizébe tehetsz sót is egy evőkanállal.
Fogsz egy tepsit, az alját kivajazod. A megpucolt krumpliból szeletelsz rá egy réteget, és megsózod jól. Szeleteljd rá a tojásokat is, azt is meg kell sózni, aztán mehet rá kolbászkarika (mindegy, milyen kolbász, amit szeretsz, virsli is lehet, vagy bacon), de akár paradicsom is, majd egy réteg tejföl. A tetejére egy réteg krumpli kerül, amit meg kell sózni, végül tejföl. Ez így ahogy van, mehet a sütőbe, 200 fokon süsd, amíg megpirul a teteje.
A rizsed nem tudom, miért nem sikerült, milyen fajtát főztél?
Aztán palacsinta, az sem nagy agysebészet.
Végy 20 deka lisztet, egy csipet sót, 3 deci tejet, 2 deci szódát, két tojást és egy fél deci vagy kicsit több étolajat. Ezeket keverd össze a sima hurkos kézi habverővel csomómentesen.
Fogj egy tapadásmentes serpenyőt/palacsintasütőt. Készíts a tűhely mellé egy kis edényt, amibe olajat teszel, és egy kenőt (ecsetet).
Melegítsd fel a serpenyőt, amikor már meleg, kend meg az alját olajjal, és tegyél bele szedőkanállal egy adag tésztát. Hogy mennyi kell, az a serpenyő és a szedőkanál méretétől függ, de kitapasztalalod. Döntögeds a serpenyőt mindenféle irányba, hogy szétfolyjon az alján a tészta, majd tedd vissza a tűzre. Akkor kell megfordítani, amikor megrázod, és megmozdul a tészta. Akkor már könnyen, egy lapáttal megfordíthatod, de dobálni is lehet, ha érzel magadban elég tehetséget hozzá. A párom dobál, én lapátozok.
A másik oldalát is süsd egy kicsit, pillanatok alatt megsül már, és ki lehet borítani egy tányérra. Utána töltheted, amivel akarod: sóssal is, édessel is.
Lángos: ezt csak szemre szoktam csinálni, pontos arányokat nem tudok. Kell hozzá élesztő, amit tejben kell felfuttatni. Egy kis tejet (1 deci) tegyél egy bögrébe, és mikróban langyosíts meg, csak langyosítani kell, nem szabad nagyon melegre. Egy kockacukor vagy kiskanál cukor mehet bele, és élesztő. Nem sokára az élesztő felfut, ezt látod majd, hogy felfut, és habzik.
Fogj fél kiló lisztet, tegyél bele egy teáskanál sót, ezt az élesztőt, és gyúrd össze. Kezdj bele adagolni vizet, és gyúrjad, ahogy a cica szokott dagasztani. Akkor jó a tészta állaga, ha elválik az edény falától, és viszonylag rugalmas. Ha túl puha, liszttel lehet sűríteni. Amikor összeállt egy gombóccá, szórj rá egy kis lisztet, takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd megkelni. Sima élesztőnél ez kb. fél óra. Por élesztőnél (azt nem kell felfuttatni, csak elkeverni a liszttel) lehet több is.
Ha már jól megkelt, akkor kell egy halom étolaj. Forrósíts fel jó sok olajat, úsznia kell benne a lángosnak. Étolajozd be a kezed, és tépj gombócokat a tésztából, ezeket húzogasd szét ügyesen laposra, majd tedd bele a forró olajba. Süsd meg mindkét oldalát pirosra, és kész is. Csak annyit süss meg, amennyit megeszel, a nyers tészta a hűtőben napokig eláll, de le is lehet fagyasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!