Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A lubavicsi haszidok sem...

A lubavicsi haszidok sem esznek tejeset hallal?

Figyelt kérdés

2016. júl. 7. 20:08
 1/10 anonim ***** válasza:
81%

Nem, nem isszák a tejet, az is a "szent tehén" része, tehát tiltott étel!

[link]

2016. júl. 8. 08:13
 2/10 A kérdező kommentje:

1-es:

Bocsi ,de te nagyon-nagyon elvagy informálva.

Meg a link nem is a témához kapcsolódik (szerintem olyan ,hogy "Messiás" nincs ,de ez részlet kérdés).

A hinduk gondolják úgy ,hogy a tehén az szent állat.

Amúgy azért kérdeztem ,mert szefárdiaknál nem szabad együtt enni a tejes ételeket hallal. Míg az askenáziknál szabad. (Káró-Iselersz vita)

Kíváncsi volt a lubavicsi haszidok melyik étkezési szokást tartják.

2016. júl. 8. 13:44
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

"tejeset hallal"

Nem tiltja a legszigorúbb ortodoxia sem.

Tehát ehetik a lubavicsiak is, a náluk is szigorúbbak is, akár a szatmáriak is. ( Amennyire tudom, utóbbiak a legszigrúbbak, de nem kizárt, hogy lengyelországi vagy baltikumi eredetû közösségek között van még szigorúbb. )

A tejes és húsos szigorú elkülönítésének alapja a Tórának az a verse, hogy "ne főzd a gödölyét anyjának tejében." Ez háromszor fordul elõ ( Mózes második könyve, 23. fejezet, 19. vers; 34. fejezet, 26. vers; Mózes ötödik könyve, 14. fejezet, 21. vers )

Mint látható, 3-szor fordul elõ, tejhát nem egyszerûen fontos, hanem NAGYON fontos.

Vannak viszont olyan ételek, melyek se nem tejesek, se nem húsosak, ilyen a zöldség ( fõzelék, persze nem disznózsírral :D ), gyümölcs, fûszerek, a hal és a tojás.

Ezeket párosnak ( héberül párve ) nevezik, ami azt jelenti, hogy szabad együtt enni akár tejessel, akár húsossal.

Más kérdés, hogy pl az olajos halkonzerv nem igazán harmonizál a tejjel.

A szigorú elkülönítés azt jelenti, hogy edények, étkészlet ( tényérok, csészék ), evõeszközök is külön vannak és két mosogató is van. Aki szigorúan "kóser" ( és megengedheti magának ), annak külön van tejes és húsos konyhája, a tejes persze jóval kisebb, mert ott ninsc annyi féle macera.

A párost szabad enni bármelyik féle étkészetbõl, bármelyik féle evõeszlözzel, akár rá lehet tenni a salátát a húsos étel mellé a tányérra, vagy a hagymát, retket a körözöttBE.

+++

Nem tudtam, hogy todod, ezért írtam a hosszút, de a válasz is benne van.

Arról nem tudok, hogy a szefardoknál tilos volna a tejes hallal, de majd utánanézek. Bp-en ateleki téren van szefárd zsinagóga ( csak Szombat délelõtt vannak, rabbi: Huwitz Solom, lubavicsi ).

# 1 valszeg csak trollkodott.

Igen, a tehén hinduk szent állata, de tejet õk is isznak, sõt, a teát is tejjel forrázzák le, csak a tehén húsát nem eszik. A vallásos hinduk egyébként növényevõk, semmilyen húst nem esznek, mert semmilyen állatot nem szabad megölni, hisz lehet, hogy a nagyi, vagy a dédi reinkarnációja.

2016. júl. 8. 14:39
 4/10 A kérdező kommentje:

Én azért kérdeztem ,mert azt hittem ,hogy hászid lévén a szefárdi hagyományokat követik étkezésben.

Úgy látszik ezek szerint mégsem. Tudtommal a szatmáriaknál keményebbek a litvák hárediek.

Mondjuk tegnap hal evés közbe filozofálgattam ezen. :DD Én nem eszek tejeset együtt hallal.

Amúgy ezeket tudtam ,csak arra voltam kíváncsi ,hogy (elsősorban) lubavicsi haszidok és más ortodoxok ,hogy állnak ehhez.

2016. júl. 8. 16:04
 5/10 Tobi Hurwitz válasza:

Igaz hogy a halacha szerint szabadna enni halat tehessel, mint nnedugi mondta, de okok miatt haszidok (pl lubavitchiak) nem eszik a halt es a tejest ugyanazon a tanyeron es etkozekkel. Ez azert van mert van amit ugy hivunk hogu 'marat ayin' ami azt jelenti hogy ugy nezhet ki masoknak mintha hus lenne a hal es hus es tej egyutt nem szabad. Ezert hogy ne tevesszunk meg masokat es hogy masok ne kovessenek bunt miattunk kulon tanyeron esszuk.

De nem kell varni semmit hal es tej kozott, lehet inni tejet es enni halat egyutt

2016. júl. 11. 01:33
 6/10 Tobi Hurwitz válasza:

Megkerdeztem egy rabbit es o azt mondta hogy veszely oko miatt a halacha mondja hogy nem ehetjuk egy tanyeron.

Nem magyarazta tovabb. De nem az okbol amit en adtam az nem igaz ezzel szemben. Bocsanat en hibam.

2016. júl. 11. 01:37
 7/10 Tobi Hurwitz válasza:
Es a "szent tehen" dolog hulyeseg. Az hindu hit nem zsido. Az balvanyimadas.
2016. júl. 11. 01:38
 8/10 A kérdező kommentje:
Wow, köszönöm a választ Tobi! :)
2016. júl. 12. 15:01
 9/10 MQDA válasza:
A húst sem szabad hallal ennünk egyszerre. Ha jól emlékszem a Talmud alapján van ez így. Én Faith Ashertől(ő is lubavitchi) hallottam. Ahogy Tobi is írta azok az elvek alapján lehet egymás után enni őket.
2016. júl. 19. 15:41
 10/10 A kérdező kommentje:

#9:

Igen ,ezt én is tudtam. És azért mert egészségtelen (mármint zsírosat a zsírossal).

Köszönöm neked is a választ! :)

2016. júl. 19. 16:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!