Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ettetek már szemet? Milyen ízű?

Ettetek már szemet? Milyen ízű?

Figyelt kérdés

Sok országban ínyencségnek, helyi specialitásnak számít bizonyos állatok szemgolyója. Kazahsztánban pl. nagy megtiszteltetés vendégként, ha késre szúrva odaadják neked a birka szemét. Magyarországon is régebben (40-50 éve) megették a sült hal szemét, még régebben (100 éve) meg úgy tudom a disznó szemét is.


Végül is logikus dolog, a szem tele van fehérjével és tényleg egyfajta különleges fogás, hiszen annyira kicsi az állat testéhez képest.


Ti ettétek már meg valamilyen állat szemét? Milyen íze és állaga van, mihez lehet hasonlítani?



2016. jún. 15. 19:26
 1/7 anonim ***** válasza:
42%
Szerintem itt nem nagyon van olyan ember, aki evett szemet .
2016. jún. 15. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
95%

Tudom, hogy más kultúrákban ez természetes, de én a magam részéről még nem ettem szemet, és nem is vágyom rá.

Régen a húslevesbe belefőztük a tyúk minden porcikáját, így a fejét is. Anyósom imádta, gondolom a szemét sem hagyta ki... :D

2016. jún. 15. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
96%

Én már megszámlálhatatlan halszemet ettem, mert imádom az apróhalat ropogósra sütve, és azt nyilván nem szedik ízekre mert apró, tehát esszük mindenestül.

Szerintem az emlősök szemének nem lehet különösebb íze. Sokféle állatot ettem már, de úgy vettem észre, hogy a jellegzetes ízt a zsiradék, a faggyú adja meg leginkább. A sertésnél is sokkal ízletesebb egy szelet tarja mint pl. egy comb. A szem körül nincs zsiradék, ezért nem hiszem, hogy lenne jellegzetes íze. Ettem már herét, baromfit, és bikaherét is, de egyiknek sincs jellegzetes íze, az elkészítési módon múlik minden. Az izgalmas benne inkább az állaga lehet. Mint ahogy a herénél is, ami úgy omlik a szájban, a szemnél is az lehet a helyzet, hogy a textúrája lehet érdekes.

2016. jún. 15. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
70%
Tökéletesen egyet értek a 3-assal.
2016. jún. 15. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
En ugyan meg nem ettem (es oszinten szolva nem is vagyom ra), csak ilyen Bear Grylls-musorokban lattam. Elvileg nincs kulonosebb ize, de nagyon ragos es sok vizet tartalmaz.
2016. jún. 15. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
77%
Aprohalszem + tyúk szemet ( haha, de nem, komolyan, rántott/főtt tyuk fejében levő szem golyót ) neha kicsi koromban, nagyanyámnál, de hamar rájöttem, hogy nincs hozza gusztusom, csakúgy mint a véréhez igy az ízére nem emlékszem, de semmi kirívó emlékem nincs csak h eszem szóval biztos semleges. Az agyát viszont a mai napig szívesen fogyasztom, szíve zuza, mája minden további nélkül, meg magamnak is készítek neha.
2016. jún. 15. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:

Ettem már sertésszemet.

Disznótorkor, az egész fej meg van főzve az abálólében.

A fej csontozása közben ki lehet venni a szemet ügyesen.

Először én is nehezen vettem rá magam, hogy megegyem.

De azóta keresem az alkalmat, hogy újra ehessem.

Íze nincs különösebb, de mivel az abálólében fő a fej, így annak az ízét lehet rajta érezni.

És az abálólé íze finom.

Csak úgy natúrban megfőzve én sem enném meg, de disznótor alkalmával, abálólében főzve bármikor!

okt. 22. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!