Ezt a meggyes piskótát (pitét) hogyan kell elektromos sütőben sütni?
https://www.youtube.com/watch?v=44AgeyEhdNU
Nemigen látok a neten hasonló recepteket. Mi úgy sütjük, mint a néni, sőt, nálunk a "piskóta" receptje is ez, reszelt almával, dióval, mákkal is.
A tészta mennyisége sok talán így, a neten kevesebb liszttel és cukorral látom a recepteket tojásonként, nomeg nem 5 tojással.
A lényeg az, hogy a régi gázsütőben ugyanúgy sült, mint a videóban: fekete lett ugyan az alja, de szépen feljött és finom volt.
Amióta villanysütőnk van, egyszer sem sikerült ez a recept, se alsó-felső, se alsó-felső-légkeverés módban. Írd és mondd: egyszer sem!
Alulról nem kap intenzív hőt és mire az alja is megsül, addigra a teteje csonttá száradt, esetleg túl sötét is!
A pogácsa, egyéb, kevesebb anyagmennyiségből álló kevert tészták, linzerek szépek és a húsokkal sincs különös gond, bár azokat még "gyakorolni" kell.
Csak a húsz perc alatt elkészíthető, kedvenc, mindenki által dicsért piskóta jellegű kevert tészta nem megy. :(
Legközelebb legalsó polcon, csak alsóval lesz sütve. Előmelegíteni így is alsó-felsővel kell, hogy még idén bemelegedjen. Ha megég az alja, nem gond, levakarható. De ha a teteje kemény... :(
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Valami gond van a sütőddel, mert az alsó fűtőszálnak sütnie kell az alját...
A piskóta jellegű tészták tökéletesre sikerülnek az én pici és már hibás elektromos minisütőmben is...
Ha legalulra teszed és úgy sem képes megsütni az alját, akkor valami nagyon nem OK a sütőben. Én fentebbre teszem a tepsit, mert úgy kényelmes, s ha ugyanolyan gyönyörűnek akarom az alját, mint a tetejét, akkor kap pár perc extra csak alsó sütést, ennyi.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A 250g cukor és liszt, 5 tojás dolgok alja nem sül ugyan meg, de ahol valamiből kevesebb van, igen, a linzer tésztás alja kicsit barna is lett (hála Istennek).
A tarja mondjuk legalul sült bezárt hőálló üvegben, amikor megnéztük, teteje pirult, alja sült, de nem pirult.
Ha nem égett volna ilyen szépen az aljára a véletlen oda folyt zsír még régebben, már rég járt volna itt szerelő, mert félnék, alul nem is fűt.
:(
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Csak alsó fütést sosem használok, mert értelmetelen ötlet.
Az alsó-felsö meg max. 10 perc alatt 200 fokos.
(Azt meg végképp nem értem, miért kellene alul megégnie a süteménynek)
De valószínüleg az alsó fütöszál vagy nem müködik - alul rá tud égni a szír akkor is, ha csak a felsö süt -, vagy ha müködik is, nem eléggé melegít.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Vagy acél vagy alumínium, nagy nehezen pár hete rájöttem, hogy feketét kellene. Abban kisebb anyagmennyiségű kevert sült azóta, az nagyon szép lett. Ráragadt kicsit a sütőpapírra, de az szerintem a tészta hibája, eléggé kezdő vagyok. De majdnem ugyanolyan színű volt a teteje és az alja a sütinek.
Azóta is izgatja a fantáziámat viszont a sok lisztes és sok cukros, nem egyszer gyümölcsös "családi" piskóta, ami még sosem sikerült ebben a sütőben... A kérdést az említett tarja hozta ismét elő bennem.
Van a családban (nem villany ugyan, de szerelő végzettségű) műszaki vénájú ember. Van multimétere is, már ha azt így hívják.
Ő fogja tudni, mit kell nézzen? A mért értékekből fogja érteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!