Ezt a meggyes piskótát (pitét) hogyan kell elektromos sütőben sütni?
https://www.youtube.com/watch?v=44AgeyEhdNU
Nemigen látok a neten hasonló recepteket. Mi úgy sütjük, mint a néni, sőt, nálunk a "piskóta" receptje is ez, reszelt almával, dióval, mákkal is.
A tészta mennyisége sok talán így, a neten kevesebb liszttel és cukorral látom a recepteket tojásonként, nomeg nem 5 tojással.
A lényeg az, hogy a régi gázsütőben ugyanúgy sült, mint a videóban: fekete lett ugyan az alja, de szépen feljött és finom volt.
Amióta villanysütőnk van, egyszer sem sikerült ez a recept, se alsó-felső, se alsó-felső-légkeverés módban. Írd és mondd: egyszer sem!
Alulról nem kap intenzív hőt és mire az alja is megsül, addigra a teteje csonttá száradt, esetleg túl sötét is!
A pogácsa, egyéb, kevesebb anyagmennyiségből álló kevert tészták, linzerek szépek és a húsokkal sincs különös gond, bár azokat még "gyakorolni" kell.
Csak a húsz perc alatt elkészíthető, kedvenc, mindenki által dicsért piskóta jellegű kevert tészta nem megy. :(
Legközelebb legalsó polcon, csak alsóval lesz sütve. Előmelegíteni így is alsó-felsővel kell, hogy még idén bemelegedjen. Ha megég az alja, nem gond, levakarható. De ha a teteje kemény... :(
Valami gond van a sütőddel, mert az alsó fűtőszálnak sütnie kell az alját...
A piskóta jellegű tészták tökéletesre sikerülnek az én pici és már hibás elektromos minisütőmben is...
Ha legalulra teszed és úgy sem képes megsütni az alját, akkor valami nagyon nem OK a sütőben. Én fentebbre teszem a tepsit, mert úgy kényelmes, s ha ugyanolyan gyönyörűnek akarom az alját, mint a tetejét, akkor kap pár perc extra csak alsó sütést, ennyi.
A 250g cukor és liszt, 5 tojás dolgok alja nem sül ugyan meg, de ahol valamiből kevesebb van, igen, a linzer tésztás alja kicsit barna is lett (hála Istennek).
A tarja mondjuk legalul sült bezárt hőálló üvegben, amikor megnéztük, teteje pirult, alja sült, de nem pirult.
Ha nem égett volna ilyen szépen az aljára a véletlen oda folyt zsír még régebben, már rég járt volna itt szerelő, mert félnék, alul nem is fűt.
:(
Csak alsó fütést sosem használok, mert értelmetelen ötlet.
Az alsó-felsö meg max. 10 perc alatt 200 fokos.
(Azt meg végképp nem értem, miért kellene alul megégnie a süteménynek)
De valószínüleg az alsó fütöszál vagy nem müködik - alul rá tud égni a szír akkor is, ha csak a felsö süt -, vagy ha müködik is, nem eléggé melegít.
Vagy acél vagy alumínium, nagy nehezen pár hete rájöttem, hogy feketét kellene. Abban kisebb anyagmennyiségű kevert sült azóta, az nagyon szép lett. Ráragadt kicsit a sütőpapírra, de az szerintem a tészta hibája, eléggé kezdő vagyok. De majdnem ugyanolyan színű volt a teteje és az alja a sütinek.
Azóta is izgatja a fantáziámat viszont a sok lisztes és sok cukros, nem egyszer gyümölcsös "családi" piskóta, ami még sosem sikerült ebben a sütőben... A kérdést az említett tarja hozta ismét elő bennem.
Van a családban (nem villany ugyan, de szerelő végzettségű) műszaki vénájú ember. Van multimétere is, már ha azt így hívják.
Ő fogja tudni, mit kell nézzen? A mért értékekből fogja érteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!