Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért van a gyorskaja sátánnak...

Miért van a gyorskaja sátánnak beállítva, amikor a legtöbben otthon sem esznek sokkal táplálóbban/egészségesebben?

Figyelt kérdés

az átlag magyar háztartásokra gondolok: mócsingos rántotthús szétfőtt krumplival, zsíros, lisztes levesek, pörkölt nokedlivel, desszertnek fullasztó vajas lisztes sütik, saláta helyett undorító majonézes franciasaláta stb. nyilván vannak, akik szuperegészségesen és reform módon táplálkoznak otthon, de az átlagra szerintem egyáltalán nem jellemző az igényesség, a gyorskajára mégis fujjognak. nagy öntudatosan mondják, hogy ők bezzeg nem esznek kfc-ben/mekiben, mert az "szemét kaja" meg "műkaja", aztán hazamennek és nyugodt lelkiismerettel tolják magukba a fehérkenyérből készült vajas - párizsis zsömlét, ami még ezerszer rosszabb, mint mondjuk egy kfc-s longer, amiben legalább csirkehús van meg némi zöld esetleg (még ha ez csak egy sovány salátalevelet jelent is).


ne értsetek félre, nem akarom a gyorséttermeket védeni, pontosan tudom, mi megy ott és mit adnak el nekünk. csak azt akarom mondani, hogy sokszor a "rendes ételnek" beállított házikoszt egy fokkal sem jobb, sőt, talán még rosszabb is, sokan mégis úgy érzik, hogy kötelező szidni a gyorséttermeket, hogy milyen undorítóak, amikor igazából fogalmuk sincs a helyes táplálkozásról és ők otthon legalább olyan rosszat esznek. attól még nem lesz rendesebb (egészségesebb, táplálóbb) a hagyományos zsíros magyar házikoszt, hogy otthon maguknak készítik el és nem egy amerikai (fuj, amerika = sátán) gyorsétteremben veszik meg.


mintha divat lenne mindenféle étkezéssel kapcsolatos minimális alapismeretek nélkül szidni a gyorséttermeket, a házit meg minőségtől függetlenül jónak tartani. ezeket a fejem méretű marhaburgereket én se vagyok képes megenni, de esküszöm, ezerszer inkább megeszek egy longert vagy egy twistert, mint valami pörköltet nokedlivel és meggyőződésem, hogy semmivel sem járok rosszabbul.



2016. máj. 28. 09:58
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
24%

attól hogy szerinted undorító a majonézes francia sali még nem lesz valóban az csak max neked nem ízlik.

Én előbb megeszek egy franciasalátát, itthoni csirkéből készített rántothússal mint egy fagyasztóból előtarhált génmodositott "zöldségekkel" telihányt kevés energiát ad twistert v longert.

A nokedlit pedig ellehet készíteni más lisztből is..nem csak fehér létezik, ami pedig nagyon finom tud lenni piritott sonkával, sajttal.

A kfct meg mekit pedig egye az aki hülye meg képes kidobni több száz forintot a semmire.

És ha már gyorskaja akkor inkább kinainál költeném a pénzem ahol ugyan annyiért 2x jobban lakok.

2016. máj. 28. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 A kérdező kommentje:

látom, nem sikerült megérteni.

nem azon van a hangsúly, hogy szerintem undorító-e a franciasaláta (azért undorodom tőle, mert a majonéztől kb hányingerem van), hanem, hogy semmivel sem jobb, mint akármelyik gyorskaja. mert mi van benne? majonéz: zsíros, telenyomva minden mesterséges cuccal. kukorica: konzerv, telenyomva mindenféle tartósítószerrel. természetesen te készítheted otthon házilag a majonézt és szedheted a kukoricát a saját kertedből frissen, de valljuk be, nem ez az ÁTLAG. világosan leírtam, hogy az ÁTLAG magyar háztartásról beszélek.



"itthoni csirkéből készített rántothússal mint egy fagyasztóból előtarhált génmodositott "zöldségekkel" telihányt kevés energiát ad twistert v longert.

A nokedlit pedig ellehet készíteni más lisztből is..nem csak fehér létezik" - ismétlem: az ÁTLAG magyar háztartásról beszélek, nem igaz, hogy a lényeget nem sikerült felfogni. nyilván minden ételt elékszíthetsz reform módon egészségesebbre, de tudod mikor fog az átlagos magyar család hajdina meg ki tudja milyen lisztből nokedlit szaggatni. a legtöbben bemennek a szupermarketbe, megveszik a csirkét (ami szintén nem házi), a zöldséget (ami szintén nem házi) és abból készítik a fantasztikusan házi kosztot. hidd el, a legtöbb fanyalgó nem olyan tudatos, hogy akkor csak őstermelőtől vásárol. odáig eljutnak, hogy fuj mákaja, de odáig már nem, hogy ne szupermarketben vásároljanak. erre az ellentmondásra hívtam fel a figyelmet. nem hinném, hogy mindenki mindent a saját kertjéből szed elő. a kfc-s csirke semmivel sem rosszabb, mint a tesco-ban vásárolt csirkemell (a házi az más kérdés, de ismét elmondom, hogy egyértelmű legyen végre: az átlagról van szó).


"A kfct meg mekit pedig egye az aki hülye meg képes kidobni több száz forintot a semmire. " na pont erről a felsőbbrendűsködésről beszéltem:D tökéetesen illusztrálod, köszi



"És ha már gyorskaja akkor inkább kinainál költeném a pénzem ahol ugyan annyiért 2x jobban lakok." mert ott minden házi alapanyagokból készül, nyilván és nincsenekek "fagyasztóból előtarhált génmodositott zöldségek"

2016. máj. 28. 10:39
 3/21 anonim ***** válasza:
60%

A házikoszt nem csak pörköltből meg mócsingos rántott húsból áll, azért, mert te ezt szoktad meg otthon.:-)

3 gyerekem van, mindannyian itthon ettek harmadikos koruk óta, mert utálják a menzát, egy deka fölösleg nincs egyikőjükön se. Kb. 30-40 féle étel van, amit rendszeresen készítek (ill. most már ők is, huszonévesek, tudnak főzni), és számtalan olyasmi, amit ritkábban, alkalmanként. Ezek között főzelékek, halak, saláták, egytálételek, házi "gyorsétel" ( mint pl. pizza, gyros, hamburger) a hagyományos kaják mellett. Nem viszek kifejezett reformkonyhát, de nekem egy ételem sem tocsog a zsírban, minimális sűrítést (rántás, habarás) használok, azt sem csak fehérliszttel, rántott húst kizárólag sovány karajból vagy csirke-, pulykamellből, néha borjúból sütök, és papírtörlőre szedem ki, a pörköltem színhúsból van, minden cafrangtól megpucolva, többnyire marhából. Fűszerem annyiféle van, hogy nem polcon tartom, mert nem férne el, sose használok előregyártott fűszerkeverékeket, a konyhaablakban ott vannak a cserepes zöldfűszerek...:-) Ha szerinted ennél jobb a kfc-s, mekis drágán mért műanyag kaja, akkor zabáld azt nyugodtan, váljék egészségedre. Egy gyorsmenü árából megfőzök 4 személyre egy tisztességes, jóízű és egészséges ebédet.

2016. máj. 28. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 A kérdező kommentje:

nem ezt szoktam meg otthon, mi normálisan eszünk, nyugi. de neked se sikerült felfogni a lényeget: az ÁTLAGRÓL beszéltem. persze nyilván ilyenkor mindenki szuperjól főz és ő nem olyan, mint az átlag.. a leírást persze kicsit kisarkítottam, de a lényeg ugyanaz: ha nem őstermelőtől szerzel be minden alapanyagot, akkor semmivel se lesz kevésbé "mű" az általad elkészített kaja, mint egy gyorsétteremben.


az megint más kérdés, hogy a gyorséttermek durván túlárazottak, NEM ERRŐL VOLT SZÓ. szerintem se érik meg és nem tudom megérteni, amikor valaki 2-3 ezer forintokért zabál ott. de ha alkalmanként megeszel egy twistert vagy akármit, attól még nem leszel a sátáni műkajalobbi egészségtelen szolgája, lol.

2016. máj. 28. 10:46
 5/21 anonim válasza:
32%
hallod nyugodj mar le :D nyilvan szerinted en se ertettem meg a kerdest, de attol meg hogy az ATLAG nem eszik maximalisan egeszseges eteleket otthon, azok meg mindig jobbak pl tapertek/kaloria aranyban, mint a mekis kajak.
2016. máj. 28. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/21 anonim ***** válasza:
57%

Szerintem te tévedsz abban, ahogyan definiálod az átlagot. Ma, aki egyáltalán főz otthon (mert ez egyre ritkább), sokkal jobban odafigyel arra, hogy egészségesen tegye, mint 50-60 évvel ezelőtt. Az alapanyagok nagyrészt ugyanazokról a helyekről származnak, nálunk eleve tilos a génmódosított cucc, nem ez a probléma, hanem az előállítási folyamat, nézz utána, mitől ropogós a mekis sültkrumpli ( [link] vagy mennyi cukor van egy hamburgerbuciban, a húspogácsa adalékanyagairól már nem is beszélve. Ha veszek a Metróban vagy hentesnél igazoltan magyar termelőtől származó marha színhúst, otthon kétszer ledarálom, megformázom és kisütöm, lehet, hogy nem lesz olyan küllemű, mint a mekis reklámfotókon, de nem is adagolok a családnak 20-féle vegyianyagot vele.

Egyébként én nem gondolom, hogy máglyára kell hányni azt, aki egyszer-egyszer ad pénzt a gyereknek, hogy beüljön a barátokkal a mekibe vagy a kfc-be (bár magam is sütök néha csirkeszárnyat, panír nélkül, grillen, nagyon szeretjük), de azt továbbra is fenntartom, hogy még az "átlag" magyar házikoszt is sokkal jobb ennél.

2016. máj. 28. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:
64%

Nézd kérdező, abban 100%-ban igazad van, hogy a magyarok 70-80%-a kiemelkedően egészségtelenül étkezik, és nálunk nem a Meki a hibás érte, hanem mi magunk; a minőségen spórolnak sokan - a legolcsóbb, nyesedék, ipari, minden sz*rral teli húsokat, felvágottakat veszik meg, ráadásul egy rakat zsírral és lehetőleg jó szénhidrátos tésztával vagy valami fehér lisztes förtelemmel készítik el. Az alapvetően egészséges főzelékeket 30-40 percig főzik, amikor a zöldségnek 15 perc is elég lenne (kivéve pl. a babot), így a vitamintartalma nullára csökken, és megdobják még egy jó kis gluténos rántással. Reggelire-vacsorára fehér kenyér fehér kenyérrel, esetleg egy kis hidrogénezett növényi zsíros margarinnal. A saláta az, ami szintén jó nehéz, úszik a jó kis bolti majonézben, ha lehet még tészta is legyen benne. Vajas-lisztes desszertek, rosszul összeállított étrendek (pl. leves+palacsinta főételként). Igen, nem csoda, hogy a világban vezető helyen vagyunk a rákos, szív-és érrendszeri, emésztőrendszeri megbetegedések ranglistájában.


DE! Attól, hogy sokan egézsségtelenül étkeznek a KFC, Mek, Burger és társai MÉG NEM LESZNEK PÉLDAMUTATÓAK VAGY JOBBAK ENNÉL! Ugyanolyan rosszak!


Ha azt gondolod, hogy egy párizsis zsömle ezerszer rosszabb,mint egy KFC-s burger, hát nagyot tévedsz, mert pont egy szinten állnak.


A KFC-s bucik is ugyanúgy tartósítószerrel, gluténnal, fehér liszttel készülnek. A KFC-s panírban is ugyanúgy liszt, hulladék van. A KFC-s csirke is a legolcsóbb nyesedék-darálékból készül, nem színhús. Ugyanúgy hormonos, antibiotikumos, tartósítószeres szar hús, mint amit a legtöbben vesznek. A zöldség is ugyanúgy vegyszeres szar. Miben jobb ez, mint az otthoni hulladék?


Alapvetően igaz, hogy a gyorséttermek rosszak.

Alapvetően viszont NEM igaz, hogy a házi koszt rossz. Ennek ellenére rengetegen rosszul csinálják. A különbség az,hogy a házi kosztot LEHET egészségesen elkészíteni, a gyorséttermit nem!

2016. máj. 28. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:
81%

Semmi nem egészségtelen mértékkel. Nem kell minden nap mekis burgert enni, és pörköltet sem nokedlivel. Én a házi kosztot részesítem előnyben, mert tudom mit rakok bele, de pl. a gyrost nem tartom egészségtelennek. Tele van friss zöldséggel, a húst ott faragják bele az orrom előtt.

A háziorvosom, aki egyébként egy mediterrán országból jött, mindig azt mondta nekem, hogy bármit lehet enni, de friss zöldség mindig legyen mellé. Neki elhiszem, mert vagy 20 évet letagadhat a korából.

Mi a pörköltet is fejes salátával, vagy uborkasalátával esszük. Anyukám mindig "megdögleszti" salátát az ecetlében, amitől rengeteg értékes anyagot veszít. Mi közvetlen fogyasztásnál mártjuk a lébe. Mikor nálam voltak és friss salátát kínáltam az ételhez, apám azt mondta, hogy ő nem kecske és nem nyúl. Nos a probléma tehát itt kezdődik. Alapvetően a pörkölt, ergo a paprikás alap egészséges, olvass utána a fűszerpaprikának.

A mekis burgerben minden van, csak nem friss, ezen kívül rengeteg ízfokozó és "mehemed" sajt. (sosem látott tehenet) Ezért semmi több, mint csak kalória, a tápértéke minimális.

Nem tudom eddig kinél ettél kérdező, de lehet igényesen főzni. Én pl. rántott húst étteremben sosem rendelek, mert papír vékony, és tulképp csak prézlit eszek sült krumplival, tehát szénhidrátot szénhidráttal. Én szín tiszta karajból sütöm, és a panír alatt van hús, amit szintén sok zöldséggel fogyasztok.

Van amiben egyet értek veled, van amiben nem. Ha az ember otthon odafigyel az összetevőkre és a mennyiségekre, akkor alapból az otthoni étkezés a jobb. De pl. a szomszéd bácsi panaszkodik, hogy cukorbeteg, közben elmeséli, hogy naponta megeszik egy kiló kenyeret. Gondolom pörkölt+nokedli mellé is kenyeret eszik. Nem értem minek, ha már nem jár el dolgozni, nem kell neki naponta köveket mozgatni. Egy emberre egy kiló kenyér??? Naponta? Te jó ég! És csodálkozik,hogy cukorbeteg, mert hogy ő nem eszeik sok süteményt.

2016. máj. 28. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:
84%
"Hà mer az legalàbb hàzi, nem bóti!" Az emberek nagy részének halvàny lila gőze sincs a tàperték fogalmàról. Azèrt mert valaki nem eszik gyorskajàt, mèg közel sem biztos hogy egèszsèges. Sőt! A zsìrban tocsogó ràntott hús krumplival, meg a többi magyar kaja minden csak nem egèszsèges. Ès sokan ezèrt vannak oda. A lakossàg jelentős része nagyon beszűkült, még vèletlen sem próbàlna ki màs nemzet egészségesebb èteleit, "mer az nem jó". Holott meg sem próbàlta.
2016. máj. 28. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
88%

Mert sokan nem úgy étkeznek, ahogy te leírtad. Főleg a mostani fiatalabbak. Már nem szeretik annyira a tipikus magyar ételeket. Lisztes levesekről meg még nem is hallottam.

Pont nem az a két véglet a jellemző, amit leírtál, a zsíros, mócsingos, stb. és a reform konyha. Inkább a kettő között van az átlag.

A sok túlsúlyos ember meg inkább attól van, hogy a mennyiségekre nem figyelnek, na meg esznek, ha kell, ha nem, nassolnak.

Azt meg már bebizonyították mindenféle kísérletekkel, hogy a gyorskajának milyen hatása van. Ezen nem nagyon van mit vitatkozni.

Persze lehet azt is enni időnként, csak az a gáz, ha valaki mindig azon él.

2016. máj. 28. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!