Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A tej tápértéke főzés vagy...

A tej tápértéke főzés vagy sütés után is megmarad?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 6. 21:45
 1/9 anonim ***** válasza:
Igen
2010. ápr. 6. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Hová lenne, mitöl csökkenne? Az ételek tápértéke nem változik meg attól, hogy megfözik azokat.
2010. ápr. 6. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
78%

ha a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmára gondolsz, akkor igen, az változatlan marad.


de olyan értelemben érdekes a kérdés, hogy pl. veszel egy kiló kenyeret, legyen a szénhidráttartalma mondjuk 50 g / 100 g, azaz összesen az egy kiló kenyéré 500 g szénhidrát.

ha ezt a kenyeret kiteszed, és összeszárad, akkor a tömege csökken, de a szénhidráttartalma változatlan, vagyis már nem 50 g / 100, hanem mondjuk 65 g / 100 g lesz a szénhidráttartalma. összességében véve azonban akkor is 500 g szénhidrátot eszel, ha megeszed a száraz kenyeret.

2010. ápr. 6. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Azért kérdeztem, mert a zöldségek és gyümölcsök tápértéke is csökken a főzéssel, ezért jobb nyersen megenni. Tejet meg pl a kalcium tartalma miatt innék, de nem igazán szeretem az ízét. Szóval, ha mondjuk rizsfelfujtat sütök belőle, az is ugyanúgy hasznos?
2010. ápr. 7. 20:11
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A zöldség/gyümölcsöknek NEM a tápértéke csökken fözés során, hanem a vitaminok egyrésze bomlik el.


A tejben lévö kalcium nem höérzékeny, ezért ugyanúgy megmarad a tejjel készült ételekben is, tehát úgy is van értelme fogyasztani.


De ha csak a kalcium miatt fogyasztanád és a tejet nem szereted, akkor nyugodtan ehetsz helyette joghurtot, kefirt, sajtot, túrót vagy egyéb tejterméket is, kivétel a vaj, tejföl, tejszin, mert ezekben nagyrészt tejzsir van benn, kalcium viszont csak elenyészöen kevés.

2010. ápr. 9. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Nézz utána a megfelelő helyeken mi a tápérték és mi a vitamin és ásványi anyag tartalom definíciója illetve, ohgy melyik tud megváltozni főzés sütés hatására!
2010. ápr. 9. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
kerestem más oldalakon is, de eddig nem találtam a tej főzésével kapcsolatban semmit.
2010. ápr. 9. 19:14
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem a tej főzését kel keresni hanem :TÁPÉRTÉK FOGALMA!!!!
2010. ápr. 9. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Tápérték = kalóriatartalom.

Ez az, ami nem változik a fözés során.

A vitaminok egy része hö hatására elbomlik - ezért jobba zöldségeket és gyümölcsöket vagy nyersen vagy csak veséeé megfözve fogyasztani.

Az ásványi anyagok (többek közt a kalcium is) nem változnak hö hatására, ezért lényegtelen, hogy azokat az élelmiszereket, amik ezeket tartalmazzás nyersen vagy fözve fogyasztod.

2010. ápr. 9. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!