A tej tápértéke főzés vagy sütés után is megmarad?
ha a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmára gondolsz, akkor igen, az változatlan marad.
de olyan értelemben érdekes a kérdés, hogy pl. veszel egy kiló kenyeret, legyen a szénhidráttartalma mondjuk 50 g / 100 g, azaz összesen az egy kiló kenyéré 500 g szénhidrát.
ha ezt a kenyeret kiteszed, és összeszárad, akkor a tömege csökken, de a szénhidráttartalma változatlan, vagyis már nem 50 g / 100, hanem mondjuk 65 g / 100 g lesz a szénhidráttartalma. összességében véve azonban akkor is 500 g szénhidrátot eszel, ha megeszed a száraz kenyeret.
A zöldség/gyümölcsöknek NEM a tápértéke csökken fözés során, hanem a vitaminok egyrésze bomlik el.
A tejben lévö kalcium nem höérzékeny, ezért ugyanúgy megmarad a tejjel készült ételekben is, tehát úgy is van értelme fogyasztani.
De ha csak a kalcium miatt fogyasztanád és a tejet nem szereted, akkor nyugodtan ehetsz helyette joghurtot, kefirt, sajtot, túrót vagy egyéb tejterméket is, kivétel a vaj, tejföl, tejszin, mert ezekben nagyrészt tejzsir van benn, kalcium viszont csak elenyészöen kevés.
Tápérték = kalóriatartalom.
Ez az, ami nem változik a fözés során.
A vitaminok egy része hö hatására elbomlik - ezért jobba zöldségeket és gyümölcsöket vagy nyersen vagy csak veséeé megfözve fogyasztani.
Az ásványi anyagok (többek közt a kalcium is) nem változnak hö hatására, ezért lényegtelen, hogy azokat az élelmiszereket, amik ezeket tartalmazzás nyersen vagy fözve fogyasztod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!