Miért kell ilyen undorítóan kinéznie egy iskolai menzának? Más országban is így van?
Az elmúlt hónapokban sok panaszt hallottam, hogy a menzák ehetetlenek, akadtak undorító kinézetűek is, amit nem tudtak mire vélni.
Értem én, hogy fontos, hogy egészségesen étkezzenek a gyerekek, de szerintem nem kéne ennyire túlzásba vinni, hogy a só ki van tiltva, vagy, hogy gusztustalanul nézzenek ki az ételek. Máshogy is meg lehetne oldani. Nincsen gyerekem, de át tudom érezni a helyzetet. Ovis és kisiskolás koromban nem voltak problémák a menzával. Ehetők voltak! Mikor hatodikos lettem, már az osztály fele nem fizette be a menzát, mert szerintük nem voltak gusztusosak az ételek. Még a desszert se volt jó. Aztán később már az egész osztály lemondta a menzát. Emlékszem, hetedikes koromban őszi osztálykirándulásra mentünk 3 napra. A szállóban az ebéd is förtelmesen nézett ki. Nem, nem volt romlott, csak nem úgy nézett ki a hús, mint egy rendes rántott hús, a kukoricás rizs sem volt jó. A tanárunk se díjazta, így lemondta az ebédet és elvitt minket egy étterembe. A reggelivel és a vacsorával nem volt gond.
Sokszor teszem fel a kérdést, hogy mégis miféle szakácsok / konyhás nénik dolgoznak egy ilyen helyen? Más országban is vannak menzaproblémák?
Nálatok mi a helyzet? Erre a kérdésre bárki válaszolhat: diák / volt diák, szülő, tanár...
25 éve is undorító volt! És az elmúlt években is még mindig ugyanazokat főzték!
Szerintem jó, hogy változtatnak, amikre fújjoltak egy tv interjúban, az épp tök guszta volt.
39 éves vagyok, az én gyerekkoromban is csak 1-2 egész ehető étel volt... S az még csak a sima menza volt. Egyszer jutalmul kaptam egy nyári tábort. A matek jó volt benne, de az ételek, úristen... Förtelmesek voltak és nem táplálóak. Úgy délután 5-kor volt a vacsora (nem emlékszem pontosan, de korán), 1 óra múlva a kevésbé büszkék már kenyérért rimánkodtak, éhesen voltunk. S hol volt még a lefekvés...
Általánosban azért valahogy meg lehetett enni, de ugye nem volt jó, néha pedig egészen sokkoló. De mikor még erre is egy órát kellett várni éhesen, 6 iskolai óra után, akkor lemondtuk.
Szerintem is fontos az egészséges étkezés, amivel igazán közeli kapcsolatban nincs a jelenlegi menza, amennyire tudom... A glutént nyomatják, a zsírt inkább kerülik, sóhiány... Pedig glutén nem szükséges az élethez, zsír igen és só nélkül is nagy bajba lehet kerülni...
Ez csak az igénytelenség és a szaktudás hiánya miatt van. Kevés pénzből is lehet finomat főzni és azt gusztusosan tálalni, nem odacsapni egy mocskos merőkanállal a csorba tányérra egy marék hányást. Pont ugyanúgy néz ki a tálcán, mint később a moslékosvödörben. Én hat évig voltam menzás, minden szempontból undorító és pocsék volt az ebéd, inkább megtanultam főzni.
Egyébként pont a menzareformmal kapcsolatban a közelmúltban sok cikk foglalkozott a különböző országok menzáival, láttam rengeteg fotót szépen tálalt, emberi fogyasztásra alkalmas fogásokról, szóval a miénk egy újabb hungarikum, amire kicsit sem lehetünk büszkék.
egyszerűen hiányzik még nálunk az étkezési kultúra meg a jóízlés. itt a lisztes, szürke színű ízetlen főzeléket meg a zsíros, leveskockából készült, fonnyadt répával teledobált folyékony valamit szokás ételnek nevezni. sokáig voltam menzás (utólag nem is értem, hogy miért), de kb hetente 1x 2x volt olyat, amit meg tudtam enni normálisan és az sem ízlett kifejezetten, hanem csak ehető volt.
tény, hogy kevés a pénz is. olcsón nehéz jó kaját enni, de amíg a köztudatban élnek olyan általános vélekedések, hogy 'nem vagyok én nyúl, hogy zöldet egyek' vagy hogy minél nagyobb a tökmindegymilyen mócsingos, zsíros hús, annál inkább nevezhető ÉTELNEK, amit eszel.. nos, addig nem lesz itt nálunk színvonalas közétkeztetés.
Most az jutott eszembe, amikor Jamie Olivér be akarta vezetni az angol iskolákban az egészséges táplálkozást, és húspépből készült pipifasirt helyett sült csirkecombot kínált a gyereknek, aki csak hosszas unszolásra volt hajlandó beleharapni, majd nemes egyszerűséggel visszaokádta a tányérjába :)
Ez a más országokról jutott eszembe.
Igen, szegény Jamie bepróbálkozott.
De hát az angoloknál még rémesebb, mivel angol konyha nem létezik. Odahaza is mindenki eszi a szart.
Magyarországon legalább otthon jókat főzünk.
Hali
En külföldön tanulok, 9.-be jarok.
A mi sulinkba nincs menza, de van fözzö oranak, ott mindig finomakat csinalunk.
Az elözzö sulimba, külsöre az ettkezö szep volt, de valami borzalamsat fözztek ott. Ehetetlen volt. A szülömnek a munka helyen is eleg ratyi a konyha. De a higeniaval nincs gond sehol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!