Püspökkenyér - piskóta?
Meg szeretném tudni, hogy mi a definíciója a püspökkenyérnek illetve a piskótának, és mi a lényeges különbség a kettö között.
Amiért kérdezem: mostanában találtam egy csomó receptet mindkét süteményböl, és igazán nem tudom, mi miatt neveznek valamit ennek vagy annak. Mindkét név alatt van olyan, amiben gyümölcs, dióféle meg csoki van, mindkettönél van egész tojásból illetve vcsak fehérjéböl készült, van, amiben van és van, amiben nincs sütöpor.
Esetleg valaki ismer egy régi, hagyományos meghatározást?
Nagyon köszönöm, ha segít valaki.
Szerintem a piskóta az általános elnevezése a tojás+liszt+cukor alapú süteményeknek, ahol általában 1 tojáshoz 1 ek lisztet és 1 ek cukrot teszünk, és attól emelkedik fel, hogy a tojásfehérjét habbá verve keverjük bele. Ez az alap.
Ezt lehet variálni, pl. a liszt egy részét kakaóra vagy darált dióra cserélni, lehet bele vajat tenni, vagy valamilyen módon takarékoskodni az összetevőkkel. A sütőpor azért jó, hogy biztosan feljöjjön a piskóta, akkor is, ha nem sikerült tökéletesen felverni a tojást.
Ezen kívül lehet bele gyümölcsöket, asztalt gyümölcsöket, darabolt magvakat, csokidarabokat meg másegyebet is tenni. Itt már nagyobb a zavar, hogy ezek közül melyik a püspökkenyér, nálunk a dió+csoki+mazsola.
a piskótába én nem teszek zsiradékot.
a püspökkenyérbe viszont van vaj, és ez nehezebb sürübb állományu mint egy hagyományos piskóta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!