Menzareformmal kapcsolatos tapasztalatok?
Èn Németországban élek, és van két ovis gyerekem, így a menüket elég jól ismerem, föleg mert szülöi munkakörrel tavaly több kört futottunk, hogy a gyerekeknek tényleg egészséges ételt adjanak.
Itt ugye eleve törvény írja elö, hogy mennyi szénhdirátot, mennyi húst stb... ehetnek hetente a gyerekek.
Ami miatt mi tovább mentünk, hogy lássuk, hogy a konyha ahonnan hozzák az ételet, mennyire friss, bio ételeket ad a gyerekeknek, vagy konzerv, ízfokozos, stabilizátoros stb... ételekkel nyomja tele öket. Hogy a szósz amit ráüntenek a húsra frissen készült, vagy zacskóbol keverték... A zöldségek a legolcsobb dolgok vagy ellenörzött helyröl jönnek.
Ezek sokkal fontosabbak mint bármi más.
Az ovodában eleve vana gyerekeknek egy étkezés projekt, a kicsik már tudják, hogy édességet délelött nem szabad enni, és a nagyobbaknak at mutatják, hogy mennyi cukor van az almalében vagy a fantába, vagy a csokiba vagy egy egy gyümölcsben.
Pl Mo-n még mindig tévhit, hogy ha 100% gyümölcslevet adok a gyereknek az sokkal jobb mint a Fanta, pedig sokkal nem jobb. Ok az almalé természetes anyagból van, de a cukor tartalma majdnem duplája a fantának.
Azért a só az fontos hozzávaló. Gondolom nem ismered a népmesét a só fontosságáról :D
A sótlan kaja hiába egészséges, meg jól néz ki, attól még ehetetlen.
Sajnos többnyire elég rossz:
- túrógombóc: grízgombóc fél mokkáskanálnyi túróval
- grízes tészta tetején egy kiskanálnyi lekvár (akkor vagy tegyenek rá normálisan, vagy ne adjanak grízest, mert az magában tök száraz)
- kb. minden kaja sótlan (pedig én alapból kevés sót használok itthon is)
- gulyás csirkéből - borzalmas ízű
- a párolt zöldségek ízetlenek - meg úgy, sok minden, ezek nem ismerik a fűszert, komolyan mondom
- a reggeli teának se íze, se bűze (az is rejtély, mert én is mentesen készítem, mégis szereti a család)
Ami javult:
- a kenyér finom, magos-tk.
- a sárgaborsó ehető lett (eddig fél kiló só/tányér)
- virsli is húsos, meg a pörkölt sem cafatos húsból (bár én inkább a zsíros-bőrkés húsokat kedvelem)
- az ivólé végre nem vizezett
Őszintén szólva én visszasírom a régi menzát :/
Középiskolába járok, 7. óra után tudok csak ebédelni menni(délután háromkor)kopogó szemekkel.
Az étel szeptemberben kb. olyan volt mintha kartonpapírt készítettek volna el változatos módon.Változatos ételeket adnak pl. rízs helyett kuszkusz, de egyszerűen odáig nem jutottam el , hogy eldöntsem, hogy szeretem-e vagy sem, mert egyszerűen semmi íze nem volt(ez azóta egy nagyon picit javult)Az adagok se túl nagyok és, ha még meg is eszem akkor is a legközelebbi pékség erős kísértést jelent.Kb. 8000ft-ot fizetünk a kajáért, ami egyértelműen nem éri meg. Viszont biztos, hogy a közeli gyorséttermeknek fellendülést jelent a reformmenza.Ráadásul néha olyan fura ételekkel állnak elő.. múltkor reformgolyó volt céklával-> csokigolyó amit félbevégva céklaszálak lógtak ki, de kb. ugyanilyen a céklás piskótatekercs is.
Az az állítás meg, borzasztóan sok a kövér gyerek, biztos ,hogy részben igaz de én a saját környezetemben nem látom ennyire súlyosan a helyzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!