Szerintetek a fehér liszt és a cukor tényleg annyira egészségtelen?
Sokszor elterveztem már, hogy végleg lemondok róluk, de mindig megszegtem. Ennek egyrészt szerintem érzelmi okai vannak (Édesapám mindig hoz nekem kiflit, amit nincs szívem ott hagyni, mert ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ki tudja, meddig lesz még ilyen), másrészt sokszor tényleg nagyon megkívánom az ilyesmit. (Kiflin kívül más pékárut nem eszem, cukrot itthon készített süti formájában szoktam enni.)
Ti mit gondoltok? Milyen gyakran süttök, esztek fehér lisztes ételt?
13. Ez egészen egyszerűen téves állítás. Nem kell mindent elhinni a fogyókúrás oldalaknak, a legtöbb tele van alapvető tévedésekkel. Valójában a normál zsírbontáskor is keletkezik szénhidrát. Az emberi test a zsírt trigliceridek formájában tárolja, minden triglicerid felbontásakor három szabad zsírsav és egy glicerinmolekula keletkezik, a glicerint pedig a máj glükózzá alakítja. De különben a tejsavat is (ami ugye folyamatosan keletkezik munkavégzés során akkor is, ha zsírt égetsz) képes szükség esetén glükózzá alakítani a szervezet (Cori-ciklus), ill. ugyanígy képes glükózzá alakítani a piroszőlősavat, ami szintén folyamatosan keletkezik munkavégzés során, akkor is, ha zsírt égetsz.
Egyébként meg a fogyókúrás oldalakon olvasható állításokkal szemben nemcsak az agy igényel szénhidrátot. Pl. a DNS-ben is van szénhidrát (dezoxiribóz), amit szintén glükózból állít elő a szervezet (pentóz-foszfát ciklus). Tehát minden sejtosztódáshoz - amiből több millió zajlik az emberi testben másodpercenként - is szükség van szénhidrátra.
#14: Nem tudom, milyen fogyókúrás oldalakról beszélsz, szerintem olyanokon nem járok, max. itt a gyk-n. Elég komoly, általam már nem érthető tudományos háttere van viszont a ketogén diétának s ott biza a sok fehérje bekavar a glükóz miatt, míg a sok zsírral nincs ilyen gond. Én nem hiszek el senkinek semmit, max. a legalapvetőbb, mindenki által írt dolgokat, s inkább a tapasztalatokra hagyatkozom. Tudományosan egy laikus számára mindent be lehet "bizonyítani" s annak az ellenkezőjét is, a tapasztalatok e szempontból jobbak, persze azoknak is megvan a maguk gyenge pontja, de jobbat akkor sem tudok.
Lehet, hogy másnak is kell szénhidrát, de a test alapvetően elég keveset igényel, amikor már átállt ketonokra, s a kevés glükózigényhez sem kell szénhidrátot enni, ennyi nekem így elég is :)
A gyorsan felszívódó szénhidrátok túlzott fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét amennyiben genetikailag hajlamos vagy rá. Érdemes megnézni, hogy a családodban volt-e ilyen probléma és ha igen akkor fokozottabban odafigyelni a táplálkozásra is.
A másik lényeges szempont az életmód. Ha rendszeresen és sokat mozogsz, sportolsz akkor a mozgást megelőzően bátrabban fogyaszthatsz ilyen ételeket. Ha döntően ülő munkát végzel, érdemes a gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukor, fehér tészták, csoki, sütemények stb.) fogyasztását visszafogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!