Szerintetek a fehér liszt és a cukor tényleg annyira egészségtelen?
Sokszor elterveztem már, hogy végleg lemondok róluk, de mindig megszegtem. Ennek egyrészt szerintem érzelmi okai vannak (Édesapám mindig hoz nekem kiflit, amit nincs szívem ott hagyni, mert ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ki tudja, meddig lesz még ilyen), másrészt sokszor tényleg nagyon megkívánom az ilyesmit. (Kiflin kívül más pékárut nem eszem, cukrot itthon készített süti formájában szoktam enni.)
Ti mit gondoltok? Milyen gyakran süttök, esztek fehér lisztes ételt?
Nem tartom őket jónak, szükségem sincs rájuk, nagyon könnyű volt hirtelen elhagynom őket, így ezt tettem.
Nem mondom, hogy extrém esetben nem eszem ilyesmit, de nagyon, nagyon kivételes dolog kell hozzá. Itthon persze nincs se normál cukor, se liszt.
Én itthon csak teljes kiőrlésű és magliszteket tartok, valamit barna cukrot.
Cukorból eleve minimális mennyiség fogy (3-4 hónapra elég 1 kiló), lisztből se sokkal több.
Ha pékárút veszek - bár nem fogyaztok sokat - csak teljes kiőrlésűt.
A fehér cukor, fehér liszt bevitelem szerintem kimerül annyiban, amit a heti-2 heti éttermi étkezések alkalmával beviszek, ha éppen van benne olyasmi, de az sem mindig olyan.
Igen, úgy gondolom, hogy egészségtelen, és felesleges kockáztatni. Ráadásul egyáltalán nem pótolhatatlan ízben.
Valamennyi cukor mindenféleképpen kell, egyszerűen a metabolizmus része. Nem tonnaszámra kell falni, és fogat kell mosni, akkor nem lesz baj. Igazából az édesítőszaros iparnak szálka nagyon a szemében a cukor, ezért próbálják feltüntetni úgy mindenütt, mint a Sátán művét. Hogy az édesítő meg bélrákot okoz, az természetesen mindegy :D
A fehér lisztről sincs igazán negatív tapasztalatom. Nyilván kevésbé egészséges mint a teljes kiőrlésű,vagy a rozs, de démonizálni fölösleges.
#6: Nemhogy a cukor, a szénhidrát sem esszenciális tápanyag. Ez egyszerű tény, a test elműködik nélküle... Attól még nem rossz, persze, én se mondanék le a szénhidrátról annyira sem, amennyire lehet.
Édesítőszert sem eszem, amióta elfogyott az eritritem, bár azt nem tartom nagyon rossznak.
"Nemhogy a cukor, a szénhidrát sem esszenciális tápanyag. Ez egyszerű tény, a test elműködik nélküle..."
Ti teljesen fordítva ültök a lovon. Igaz, a szervezet a szénhidrátot minden más makrotápanyagból elő tudja állítani. Ebből viszont nem arra kell következtetni, hogy a szénhidrátot kerülni kell, hanem arra, hogy a szénhidrát a legfontosabb tápanyag a szervezet működéséhez. Fehérje meg zsír nélkül ugyanis még elmuzsikál az emberi test egy ideig, szénhidrát nélkül viszont (pl. ha nincs ribóz az ATP előállításához) másodperceken belül holtan esel össze.
Azt, hogy mitől lenne ártalmas megenni azt a tápanyagot, amit különben az emberi szervezet kénytelen előállítani zsírból meg fehérjéből, továbbra sem bizonyította még be senki a világon.
#9: Nem írtam, hogy kerülni kell a szénhidrátot, sőt direkt írtam, hogy nekem is fontos :) Mindössze nem esszenciális tápanyag, nulla bevitellel is működik a test. Mi ezzel a gond? Tény.
Az agy egy részének szüksége van glükózra, a többi részünknek nem feltétlenül, s a glükózhoz sem kell szénhidrátot enni.
Fehérjét és zsírt viszont muszáj ennünk, anélkül nem tudunk működni hosszútávon (fehérjénél már rövidebb távon is jön az izombontás).
Ettől még semmi gond azzal, ha valaki szénhidrátra alapoz, amennyiben neki az jólesik és egészségesen csinálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!