Miben másabb egy 50 ezer ft-os Dom Perignon pezsgő az átlagtól?
"Néhány perc szünet után pedig végképp letaglózódtam. Nesze neked pezsgőellenesség, itt egy Dom Pérignon 2000-ből, ezt utáld! Nem utáltam, sőt, némileg visszafogottan ujjongtam. Mert kesernyés, és kőszáraz és itatja magát és gyümölcsös és és és, mert kérek még!
A pezsgőnek egy baja van, ára és minősége megbízhatóan egyenesen arányos."
-jó régen egy presszóban dolgoztam,és ott, ha kértek egy drágább pezsgőt,akkor beledobtunk a pohárba 1 szem kockacukrot,azt úgy vittük ki a sima pezsit a kuncsaftnak,
-még a szájukat is nyalogatták utána,hogy ez milyen finom volt ám,
Champagne kapható már 8500 hufért is. Pl Tattinger. Erezhetően más kategória, mint a pezsgő. Finomabb, kisebb, simogató, már-már csiklandozó bubik csak 1-2 helyről gyöngyöznek fel a pohárból. Illatában gazdagabb aromák vannak. Tisztán érezhető fruktális, minerális jellegek. Ízvilág intenzívebb, komplex. Gyakran pirított zsemle, vaj jelleg jelenik meg a harmonikus Ízvilágon túl, és a pezsgő idővel kinyílik. Más és új ízeket mutat, akár 10 perces szellőzés után.
DP atya volt, aki ezt elsőnek vette észre és reprodukálni tudta. Neki köszönhető a palackos utóérés következtében kialakuló pezsgés. "A csillagokat ittam" érzést hozta a mennyekből a földre.
Ahogy egy 12ezer forintos 7 puttonyos tokaji és egy 400 forintos édes bor között is van különbség, úgy itt is van.
Haters gonna hate :) - I love Haters!
A gyűlölködők gyűlölködni fognak. Főleg, ha valaki ért hozzá, olyan sznobnak fogják hívni, mint ahogy itt is teszik egyesek. - Ez mind nem hat arra, aki ismeri az élményt. Vannak olyan emberek, akik "csak édes habzóbort iszok, más nem is pezsgő" kategóriába esnek, és büszkék rá. Akiknek az ízlik, igyák azt, mert vannak abból is finomak, de akik mást lehurrognak, mert más az ízlésük, azokat csak sajnálni és szánni tudom.
Már azok is, akinek kifinomultak az ízlelő bimbói, de nem ismerik a kóstolási alapokat sem, azoknak annak is jelentősen más élményt jelent egy igazi Champagne, mint egy 1000forintos kategória. Aki meg ért hozzá, vagy hajlandó megtanulni a különbséget, az nagyon sokat ki tud érezni belőle, ami benne is van, ha figyel valaki rá. Olyan, mint egy műelemzés, mint egy jó zene megértése, vagy egy vers. Tehát neked is mást mond, meg másnak is az apró részletekben, de a nagy különbség nyilvánvalóan érződik. Egy technó vikingnek hiába mutatod meg Rachmaninov, vagy Miles Davis műveit, ha még egy diótörőt sem képes végig hallgatni. Igen, talán ez a jó kép. Egy igazán jó jazz, vagy egy klasszikus zene és a mulatós technó közötti különbség az, amit megtalálsz az 1000 és a 10 000, illetve 50 000 forintos habzóborok között.
Mindemellett valóban fontos tudni, hogy nagyon sok olcsóbb Champagne is létezik. DomPerignon volt az első, és nagyon sok tapasztalattal mondhatni, hogy bizony ők nagyon jókat csinálnak. Az világ legjobb termőhelyéről származó, szemenként szedett szőlőből készül alapbor és az abból hagyományos úton érlelt Champagne nem CSAK attól drága, mert presztizs, hanem mert rengeteg munkaóra is van benne. Ellenben valóban nagyon-nagyon finom különbségek vannak egy ötöd annyiba kerülőhöz képest.
Ha érdekel, nyugodtan vessél össze több pezsit is. Egyedül ez drága mulatság, de 7-10 cl kóstolása elegendő, az összevetéshez. Ezért 7-10 ember össze tud ülni és végig kóstolni 4 üveget úgy hogy nem lesznek anyagi gondjai, mégis megérzik a különbséget, nem mellékesen gasztronómiai és társasági élménnyel is gyarapodnak közben. Ha érdekel, össze lehet állítani egy habzóboros kezdő csomagot 13-17ezerből, ami fejenként 1300-2500ból ki fog jönni. Aki ennyit tud és hajlandó rászánni, annak a különbségek és az objektív élmények megtapasztalhatók. Aki ennyit sem akar rászánni, az rá fog taposni a piros kezecskére.
DomPerignon nagyon drága egy átlagembernek. Nem is mindennapokra találták ki.
Kisregényre itt nincsenek nyitott fülek :)
2 sorban kellett volna megírni, az első 2 sor. A többi csak falra hányt borsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!