Hogy kell kimondani hogy hawaii pizza?
13: A kérdés az, hogyan kell. Lehet havaj, de akkor a zeneszerszámi a havaji gitár? Lehet az alma nevét sült krumplinak írni, térdzokninak ejteni, csak ha valakinek így tetszik, s a hallgató is megérti.
Vannak emberek, akik képtelenek megérteni, hogy minden nyelvre többé-kevésbé hatott a történelem vihara. Ma használatos szavaink között igen-igen sok török eredetű van, amikről legtöbben nem is tudják, hogy az. Senki nem akarja ezeket törökösen ejteni, írni. Hasonló a helyzet a görög és latin eredetű szókincsünkkel.
A négyszáz éves német hatásnak is sok új szót köszönhetünk.
Napjainkban is özönlenek be idegen szavak. Egy részük teljesen beépül a nyelvbe, mások sután illeszkednek, egy bizonyos hányaduk idegen testként lökődik ki.
A Csendes-óceáni sziget neve már jó ideje elmagyarosodott, a pizza hasonlóképpen. Sajnos a gírosz idióta írásmódját már nem lehet kiirtani.
Épp úgy érthetetlen, miért kell egy görög szót nekünk angol fonetikával írni, mint ahogy az sem, egy nyelvünkbe belesimult szót eredeti módon ejteni.
A háváj nem eredeti módon van ejtve. Az angol w nem= magyar v.
És a Hawaii nem magyarosított szó, hanem egy sima külföldi szó mivel angol helyesírás szerint kell leírni, nem úgy hogy Havaj.
Szerintem a Hawaii-t havajnak mondani kb olyan mint az Iphone-t ifon-nak stb.
A haváj nem eredeti módon van ejtve - írod. Igen, nem eredeti módon, de így épült be a magyarba. Nem jével ugyan, hanem ivel. A sziget neve Mokuʻāina o Hawaiʻi. Hawaii-nek saját nyelve van. Az angolban a neve pont annyira idegen szó, mint a magyarban.
A magyarban nincs olyan hang, amilyent az angol w betűvel ír le. Linkelek egy videót a v és a w kiejtéséről.
https://www.youtube.com/watch?v=BpB2oQDwhS8
Alig észrevehető az eltérés.
Hajrá!
oda kattintasz a kis hangszóró ikonra a bemeneti mező alatt, és tádááááááááá
"Havaji" De én már rendeltem havibajos pidzaként is, megértették, nem rakták tele tamponnal....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!