Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Az étcsokoládé tényleg jó az...

Az étcsokoládé tényleg jó az agynak?

Figyelt kérdés
Az étcsokoládéban kakaópor van. A legtöbbet pedig úgy készítik el, hogy kimennek a kakaóbabból a vitaminok és az értékes összetevők. Akkor hogy van ez?
2014. aug. 26. 17:30
 1/4 The answer ***** válasza:

Igen, nagyon egészséges. Tele van polifenollal a kakaó, amik antioxidánsok, teobromin tartalma élénkíti a vérkeringést (így az agy vérellátása is javul), valamint 20 - 25 %-ban protein, és 12-20%-ban kakaóvaj, mely értékes egészséges telített rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz tartalmaz.

Ezt fejtsd ki kérlek, hogy érted, hogy "kimennek a kakaóbabból a vitaminok és az értékes összetevők"?

2014. aug. 26. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
A kakaópor feldolgozás során biztos hőkezelik, vagy csak egy bizonyos részét rakják bele, amiben pont nincs vitamin. :/
2014. aug. 26. 21:40
 3/4 The answer ***** válasza:

Biztosan nem. A csokoládékészítés során alkalmazott hőmérséklet nem alkalmas a kakaóban lévő polifenolok elbontására, emiatt ne aggódj. Ami a kakaóvajat illet, olcsóbb, hitványabb minőségű csokoládékban (tejbevonó massza készítmények) zsírszegény kakaót alkalmaznak, mivel az így nyert kakaóvaj fontos élelmiszeripari alapanyag. Míg a minőségi csokoládék összetevői között általában olvashatod a kakaótartalom mellett a kakóvaj szót is. A zsír selymessé, bársonyossá teszi a csokoládét, csakúgy, mint minden ételt.

Az egészség érdekében célszerű minél magasabb kakaótatalmú csokoládét fogyasztani, ezekben a cukor is jóval kevesebb, mint tejcsokoládé társaikban. Régen nagyon sok tejcsokit megettem, de ma már szinte csak feketecsokoládékat eszem különböző ízesítésekben, elvétve fordul elő, hogy tejcsokit eszem.

Valamint csokoládéfogyasztástól függetlenül beviszek napi 25 g tiszta, normál zsírtartalmú minőségi kakaóport, pusztán jótékony hatásai miatt.

2014. aug. 26. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 The answer ***** válasza:
Azt kihagytam, hogy az alacsony zsírtartalmú kakaóban (és csokoládéban) értelemszerűen valóban kevesebb a zsírban oldódó vitaminok mennyisége. De jó minőségű csokoládék esetén ez nem áll fenn.
2014. aug. 26. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!