Miért lehet megbízhatóbb piacon vásárolni zöldségeket, mint konzervet vagy mirelitet venni?
Sokan szerintem úgy gondolhatják, hogy aki meri vállalni az arcát az árujához, az biztos nem ad el rosszat, de ez azért is nem jó gondolat, mert a piacos árusok nagy része is a nagybanin veszi meg, semmi köze az áruhoz.
Én személy szerint a mirelitet jobban kedvelem, mert ha ugyan nem is 1 órán belül, mint ahogy a reklám mondja, de igen gyorsan feldolgozzák, lefagyasztják. Míg az elvileg friss zöldség még nyáron is van legalább pár napos, mire megveszem, télen meg pláne (ha hazai akkor hónapok óta raktározzák, ha külföldi, akkor is hetekbe telhet, míg a polcokra kerül)
Persze ettől függetlenül szoktam nem fagyasztottat is venni, mert az állaga változik nlmelyiknek fagyasztás után.
Piacon sose vásárolok, de ennek praktikus okai vannak: nem lehet kártyával fizetni és hozzá kell szólni az eladóhoz.
A második válaszolóhoz hasonlóan értékelem a mirelit frissességét, borsót pl. csak saját kertből vagy mirelit formában eszem, különen nem lesz zsenge (a mirelitből az olcsóbbak zöme is remek szokott lenni, de a sajátot meg sem közelíti... a borsónál nagy a különbség, sok más zöldségnél eléggé mindegy), ráadásul azt hiszem, a hüvelyes borsó sokkal drágább (a zöldbab és a spenót bizonyosan) s dolgozhatok is vele egy órát, miközben ki tudja, hány napos...
Ahogy írták, sok kofa nem saját terményt árul. Ha ismerem vagy jó az emberismeretem és leteszi a nagy esküt, hogy nem használt permetszert, akkor bizonyos növények esetén ez csábító :)
De a közelünkben piac sincs, így maradunk a zöldségeseknél s a mirelitnél. Illetve pár háznál lehet venni zöldséget, s elhiszem nekik, hogy nem permeteztek, főleg az egyik szomszédnak, akit azért ismerek.
Az élelmiszeriparban nem igazán bízom, de mit lehet tenni...
Pofátlan, és nagyon kártékony HAZUGSÁG, hogy a konzervekben tartósítószer van!
Én őszibarackot, szőlőt és almát is inkább permetezés nélkülit eszem, de az én gyümölcsigényemmel s a sok egyéb gyümölccsel együtt ez nem nehéz, azt elismerem :)
Ami a meggybefőttet illeti, a szalicilossal nem tudom összehasonlítani a boltit, de ha saját, nem permetezett fáról minden nélkül elteszi az ember, az még sokkal jobb s kuktában roppant egyszerű is. Akkor már csak a hőkezelésen akadok fent, jobban szeretem a nyers gyümölcsöt s nem kevesek szerint sokkal jobb is úgy, nemcsak ízre. Kinek mik a lehetőségei és prioritásai, illetve a véleménye a dolgokról, ugye. Nem mondom, hogy csak én csinálom jól, de nekem így a legjobb.
Ennél azért árnyaltabb a kép hogy pont ez az egy adalék mint tartósítószer van e valamiben. Több 1000 ! adalékanyag van, ez az egyik. Másik a címkézés ahol megint sokféle megtévesztő formula van. Pl bevett szokás hogy a gyártónak (aki előállítja a konzervet) étek készítményt adnak el mint mondjuk 'sertéshúspép' néven futó ki tudja mit. (Van ilyen utána lehet nézni.) Ilyenkor azt a cég azon a néven tünteti csak fel a csomagoláson ahogy veszi, de abban már érdekes dolgok vannak. Aztán a frissföl felirat ami nem tejföl, ugyanis nem írhatják rá sok mindenre ha nem az ami. Így lett belőle frissföl amiről sokan hiszik, hogy tejföl átnevezve. Nem az. Sajtot is tudnak és csinálnak már növényi olajból úgy megvariálják hogy szilárd lesz mint a sajt. Az sem sajt. Na még. A mostani Magyar szabályok szerint az összetevőknél a nagyobb mennyiségtől kezdve kell felsorolni az egyre kevesebb mennyiségek felé.
Ez is ha megnézünk valamit érdekes dolgok vannak mint lekvár amiben a cukor a legtöbb mint összetevő (házi lekvárban a cukor kb 1/4-1/5 körül mozog) A többi csak variálás. Vagy lekvárban a gyümölcslétől megszabadított gyümölcs ami már csak némi még gyümölcsízű rost és ráírják hogy 'gyümölcspép'. Mehet hozzá egy kis aroma amitől meg olyan lesz mintha.
Amiben nagy eséllyel vannak muris dolgok:
édesség
lekvár
tej
sajt
ömlesztett sajt
felvágottak
kenyér
konzervek
fagylalt jégkrém
margarin vajkészítmény
szószok
barnacukor
só
stb
Sertésmájkrém a kis konzerv: első összetevő a víz! Abból van benne a legtöbb és ez gáz még ha egy szakács is tenne bele egy csöppet. Nem beszélve a gyakorlatilag hulladékokkal mint bőrke stb.
"Pofátlan, és nagyon kártékony HAZUGSÁG, hogy a konzervekben tartósítószer van!"
Az is az ha a tartósítószert egyedüliként hangoztatjuk mint ételösszetevőkkel való kombinálást. Azt a látszatot kelti mintha csak tartósítószer lehetne valamiben.
"De a saját apám barackját sem merem megenni, mert tudom, hogy permetezi"
Akkor a külföldit se edd se a konzervet se a mirelitet és gyakorlatilag a garantáltan bio gyümölcs kivételével egyiket se! Permetezni úgy is fognak de jó esetben legalább le lehet mosni róla.
Szalicil vagy nátriumbenzoát a lekvárban befőttben. A bolti lekvárnak se ez a fő baja! Hanem hogy egy rendes vagyis igazi lekvárban a cukor 1/4 - 1/5 arány körül van és a többi gyümölcs. Nem úgynevezett 'gyümölcspép' meg 'gyümölcskészítmény' néven beszállított már feldolgozott ez meg az. Gyümölcs. Egy csöpp tartósító nem a legcikibb. Meg a sokféle lekvár térfogatnövelő nemgyümölcs cucc.
A megbízhatóság meg mire értendő? Adalékokra? Permet? A gyártó/eladó viszonylatában? Az hogy a zöldséget nagybanin veszik e vagy sem kb lényegtelen a frissességét illetően ha a konzervet hasonlítjuk. A nagybani zöldség az az ha nem is a legfrissebb, de a konzerv nem olyan ízű. Meg ne higgyük már hogy a konzervbe majd csak azért is valami elképesztő minőségű zöldséget és gyümölcsöt tesznek. Csak mert konzerv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!