Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Zöldbab ami sárga?

Zöldbab ami sárga?

Figyelt kérdés
ti értitek ezt? sárga a színe de zöld...
2014. júl. 24. 23:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%
Igen. A zöldbab egy idő után megsárgul, de attól még zöldbab a neve.
2014. júl. 24. 23:41
 2/12 A kérdező kommentje:

Nem... egyszerre ültettük... egyik soron csak sárga van... másikon meg csak zöld...

már kérdeztem mamám is azt mondta ő sem tudja... szóval van 2 fajta növény egyidőssek... egy a nevük... mégis zöld mind a kettő...

még sosem.hallottam olyat hogy sárgabableves... vagy sárgababfőzelék... zöldnek anná inkább...

amit te írsz akkor a narancs is lehetne zöld nevű :)

2014. júl. 24. 23:45
 3/12 anonim ***** válasza:
88%

A nyelv nem mindig követi a formális logikát.

A vonaton utazáshoz sem kell szárnyat növeszteni, mégis felszállsz rá.

Régi vicc, de teljesen helytálló:

- Mi ez?

- Kék szilva

- De akkor miért lila?

- Mert még zöld

A zöldpaprika is sárga, s nem szokott bezöldülni, inkább csak pirosodni.

A zöld nem csak színre utal, hanem éretlenséget is jelöl. Pl. zöldfülű: keveset tapasztalt fiatal, kezdő.

Zöldségeket beszélsz: hülyeségeket hordasz össze.

A zöld bab, a fejtett bab, s a szárazbab ugyanaz a növény, különböző állapotában.

Amikor a magok is és a hüvely is még lágy, hívjuk zöldbabnak. Amikor a szemek még lágyak, de a hüvely már száraz, akkor fejtjük ki, s ha már a mag és a hüvely is száraz, az lesz a szárazbab.

Azaz a zöldbab ehhez képest fejletlen, azaz zöld.

2014. júl. 25. 00:33
 4/12 anonim ***** válasza:
74%
Van sárga hüvelyű zöldbab is. Asszem, a boltban is ilyen néven árulják.
2014. júl. 25. 02:31
 5/12 anonim ***** válasza:
36%

A fejtett bab és a zöldbab nem ugyanaz.

Viszont valóban van zöld és sárgahüvelyű zöldbab. A neve nekem is talány :)

2014. júl. 25. 07:11
 6/12 anonim ***** válasza:

A "zöld" ebben az esetben NEM a színt jelenti, hanem azt, hogy nem érett a termés.

Az érett babot szokták kifejteni, amiben már rendese babszemek vannak.

2014. júl. 25. 07:30
 7/12 Szabó Éva Györgyi válasza:

Zöld bab, mert nincs teljesen beérve,(lehet zöld hüvelyű és sárga hüvelyű, érts: zsenge bab, melyet a hüvellyel együtt főzünk meg.

Vagyis, ha már száraz lenne a hüvelye, akkor be van érve, és szárazbab lenne a neve amelyből csak a babszemeket használjuk. Ezt áztatni kell egy éjszakán át, hogy visszanyerje az elveszített nedvességét, és hogy hamarabb megfőljön.

A fejtett bab, az a fajta, amelyikből a szép nagyra nőtt babszemeket kifejtjük a hüvelyből és általában főzeléknek és levesnek is jó.

A két fajta bab sem egyforma, ültetés előtt.

A "zöldbab"-nak val szárazon is kicsi szemű. Lehet fehér, vagy fekete színű. míg a fejtett bab, nagyobb szemű és csíkos.

[link]

2014. júl. 25. 08:18
 8/12 anonim ***** válasza:
36%

ierdekesh a mamad nem erti. zoldbab a neve, de van belole zold meg saegahuvelyu is. mi a zoldet szeretjuk, mamam sargat ultet.

gondolom azert zoldbab, mert nem nonek meg ugy a szemek, mint normal babon. vagy mert a zold volt az elso, sarga meg valtozat

2014. júl. 25. 08:52
 9/12 anonim ***** válasza:
36%

A neve igazából: sárga hüvelyű vajbab, de a köznyelv ezt is zöldbabnak hívja

Növényvédelememmel foglalkozom

2014. júl. 25. 12:33
 10/12 anonim ***** válasza:
56%
Utolsó vagyok, csak miután válaszoltam, akkor olvastam, hogy többen is írtátok :)
2014. júl. 25. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!