Ti mikor eszitek a sonkát?
Egy kissé rossz helyre írtad a kérdést :-) A húsvéti sonkának ugyanis 2 alapja lehet:
1.) Protestánsoknál és ateistáknál az utánzás az egész alapja. Ők akkor ehetik, amikor nekik jól esik.
2.) Az igazi alap a katolikusoknál található. Náluk hagyományosan akkor kerül a sonka az asztalra, mikor megszólaltak a haragok, vagyis feltámadt Krisztus. Amihez hozzá kell venni, hogy egy félig hagyománytisztelő katolikus is akkorra már napok óta nem evett húst, a hagyománytisztelők meg már 2 honapja max heti 1x.
Nálunk is a körmenet után szokott következni, reszelt tormával, keménytojással, valamint kocsonya az ilyenkor megszokott.
A nagyapám egy betegség miatt nem tudott eljárni misére. De mikor otthon meghallotta a harangszót, ment a kamrába a kocsonyáért :-)
Huh, az már nekem sok lenne, kocsonya és sonka, mindkettő elég nehéz étel. Maradok a sonka tojásnál, reszelt tormával, és akkor már szombaton este mi is eszünk.
Köszi a válaszokat.
Röviden: A katolikusoknál szombat este, ahogy lemegy a nap.
Bővebben: A feltámadásig (vasárnapig!!!) nem lehetne húst enni, de - és most jön a csavar az egészbe - a katolikus időszámításban (ősi zsidó hagyományokat alapul véve) szombat este a sötétedés után már vasárnap van! Aki vallásos, ekkor pont a templomban lesz és amikor hazamegy, vagyis jól írták fentebb, a körmenet után tudja először megszegni a sonkát.
Kemotox1
Köszi, megkaptam a magyarázatot, mert nem értettem, hogy miért szombat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!