Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Elgondolkodtatok már azon,...

Elgondolkodtatok már azon, hogy mit is szeretünk valójában? Szeretitek a mákot, kakaóport cukor nélkül? A krumplit, húst só nélkül?

Figyelt kérdés
Az az érzésem, hogy az emberek nem zabálnának annyit ha ezek nem lennének, ha csak bizonyos fűszernövényeket használnánk a húshoz, vagy a kakaópor is csak magában létezne, nem biztos hogy annyian ennének és olyan sokszor csokit. Ez ma jutott eszembe, mikor a mákot megkóstoltam ledarálva simán, cukor nélkül, teljesen más íze van. Lehet, hogy a legjobban a sót és cukrot szeretjük?

2014. ápr. 16. 10:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
55%

Én az étcsokit szeretem, úgyhogy cukor nélkül is ugyanúgy ennék csokit.

Húst szeretem kevés fűszerrel is. A csirkére kell sok fűszer, mert semmi íze. De egy marha kevesebb fűszerrel is ízletesebb.

Szerintem ha só, cukor nem lenne, akkor is találnának mindenféle módot arra az emberek, hogy jobbá tegyék az ételeiket.

És aki sokat eszik, nem biztos, hogy finomat eszik, jót eszik. Csak eszik, hogy valamit pótoljon vele, de nem feltétlenül az ízek miatt.

Én szeretem az ízletes ételeket, de nem zabálok.

2014. ápr. 16. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
Érdekes amit írsz, és szerintem ritka. De mégis szerintem, egy csomó mindenből ezek hoznak ki karakteres ízt. Pl. az általad említett csirkének is akkor van igazi finom (általunk ismert, gondolt csirke íze) íze, ha sós, de a nehezebb marha húsról is ez a véleményem. Tehát hiába teszek rá nagyon finom fűszereket, ha nincs benne só, valahogy azok sem érvényesülnek.
2014. ápr. 16. 10:26
 3/11 A kérdező kommentje:
Vagy ezt csak azért gondolom, mert eleve ezt szoktam meg kiskoromtól? Ha pl. kiskoromtól csak majorannát, pirospaprikát és borsot és egy csepp sót se tettek volna a húsra, akkor azt az ízvilágot gondolnám az igazinak?
2014. ápr. 16. 10:28
 4/11 anonim ***** válasza:
55%

Persze, nagyon sokat számít, hogy mihez szoktál hozzá kisgyerekkorodtól fogva. De nem csak az ízekben, hanem mindenben nagyon meghatározóak a családi szokások: mit eszünk, mekkora adagot, mikor, együtt eszik-e a család, stb.

De ha gondolod, tudatosan csökkentheted a sót meg a cukrot. Sok minden jó kevesebb sóval is, csak megszokásból sózunk mindent ezerrel.

2014. ápr. 16. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
Édesanyám szerintem szeretett mindent jól megsózni, cukrozni. Mert ha akármerre járok, általában sótlannak érzek mindent ételt. De azt is megfigyeltem, hogy mivel (egyelőre) így kevésbé ízlik, nem érzek késztetést rá, hogy megegyek három tányérral és nem jelent gondot csak annyit enni, amitől tényleg csak az éhségem múlik el. Köszönöm a válaszaidat:) Sajnos mikor nincs minden rendben én hajlamos vagyok az étellel levezetni a feszültséget. Pedig csak 52 kg vagyok:) És erre nemrég jöttem rá, hogy szerintem többet szoktam enni mint kéne, mert ez is így volt berögzülve. Na most már sokkal jobban odafigyelek majd.
2014. ápr. 16. 10:38
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia, mi akkor jöttünk rá, hogy mennyire túlzásba visszük a sózást, cukrozást, amikor megszületett a kislányunk és 6 hónaposan elkezdtük az anyatej mellé a hozzátáplálást.

Ugye a legtöbb zöldséget pürésítettem neki és természetesen só nélkül, nagyon finomak voltak. Úgyhogy mi szép lassan átszoktunk arra, hogy bár használunk cukrot, sót, de módjával, az ételeket sem főzzük agyon, hogy teljesen elveszítsék a jellegzetes ízüket, karakterüket.

Engem csak a kislányom születése óta foglalkoztat az egészséges életmód, előtte egyáltalán nem figyeltem rá oda és nagyon elszomorít, amiket az élelmiszeriparról olvasok. Hogy csak és kizárólag a haszon számít, ahogy szerencsétlen állatokat tartják és kihasználják, ahogy minden növényt agyonvegyszereznek, számomra döbbenet, mennyi természetellenes idegen anyagot etetnek meg velünk.

2014. ápr. 16. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
68%

A só is meg a cukor is ízfokozó hatású.


De abban igazad van, hogy az emberek jó része nem ismeri az ételek alapízét, csak amegszokott kombinációkat.


Pl. alig van valaki, aki tudja, hogy a fehéj kimondottan csípös ízü füszer (és nem csak édességekhez való), a máknak hasonló íze van, mint a diónak, föként ha magában, darálatlanul és kicsit megpritíva használják, a kakaó (meg a kávé) sok húsételhez is illik, ha nincs cukrozva.


Érdemes kisérletezni, sok új (íz)élményben lehet részed.

2014. ápr. 16. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
76%
Én például a teát is a kávét is cukor nélkül iszom. Az ízéért. Volt úgy, hogy megkérdezték tőlem, hogy nem keserű. Dehogynem, de pont azért iszom, ha édeset akarnék akkor cukros vizet innék. Vagy a savanyú. Kicsavarom egy citromnak a levét egy pohárba és csak úgy gallér mögé...Jól tud esni néha egy kis savanyú is. A sóról pedig az jutott eszembe, hogy vasárnap délelőtt elfelejtettem besózni a rántani való karajt, tény ami tény akkor kapcsoltam amikor már mindet kisütöttem. Persze nem szóltam senkinek, mert vagy észreveszik vagy nem. Mit? Senki nem vette észre és pontosan annyi fogyott belőle mint egyébként. Lehet, hogy legközelebb szándékosan így készítem.
2014. ápr. 16. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

A só nekem speciális, mert iszonyatosan rossz ízű egy alapvetően sós étel só nélkül, inkább nem enném meg.


A máknak mákíze van, ami jó, de mivel nem édeskés, mint pl. a dió, hanem kesernyés, jól megy hozzá az édes, főleg a barack.

A nyers zöldségekre nem kell só, de fene tudja, főzve már igen. Illetve bizonyára ez zöldségfüggő, a répa vagy borsó édes, úgyhogy azok bizonnyal ízesek sótlanul is. Jó, a többi is ízes, de főzve, sütve nekem hiányzik belőlük a só. Nem hiszem, hogy könnyen átszoknék.

A cukorigényemet le tudom építeni egy szintig, tudatosan cselekszem is, mert számomra fura dolog mindennap cukrot (ebbe a gyümölcsöt nem sorolom bele, de abból is keveset fogyasztok) enni, valahogy nem logikus, nem természetes, amúgyis kicsivel 2000 ft/kg alatt van az összes cukorféle, amit eszem :D

Egy normál bolti vagy cukrászdai étel nekem már túlédes, egy bolti tejcsoki azonfelül iszonyúan túlaromázott. Pedig az én csokim is tocsog a mézben :D A csoki már csak ilyen, az étcsokiban is sok cukor van, csak egyesek nem tudják róla. De a sütijeimbe már nem szeretek tenni cukrot, a brownie-ba kell egy pici, mert a kakaó kesernyés. Viszont a cukortalan sütimben mazsola, kókusz és dió van... Pont elég édes s elég alacsony a szénhidráttartalma.

A kókusztejes kakaót és kávét speciel meg tudom enni plusz édesítés nélkül, de bámulatos, hogy egy ilyen kesernyés anyag mennyire sok kókusztejédességet képes semlegesíteni... A kesernyés dolgokkal ez van.

2014. ápr. 16. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
A tea nem keserű (hacsak nem ázott túl sokáig), hanem kellemes teaízű, mindegyik más. Nemes teába az ember nem tesz ízesítést. A gyümölcsteába már valahol megértem, s az Assamba és hasonlókba van, aki tesz egy csöpp tejet, hogy enyhítse, krémesítse, de ennyi.
2014. ápr. 16. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!