Elgondolkodtatok már azon, hogy mit is szeretünk valójában? Szeretitek a mákot, kakaóport cukor nélkül? A krumplit, húst só nélkül?
Én az étcsokit szeretem, úgyhogy cukor nélkül is ugyanúgy ennék csokit.
Húst szeretem kevés fűszerrel is. A csirkére kell sok fűszer, mert semmi íze. De egy marha kevesebb fűszerrel is ízletesebb.
Szerintem ha só, cukor nem lenne, akkor is találnának mindenféle módot arra az emberek, hogy jobbá tegyék az ételeiket.
És aki sokat eszik, nem biztos, hogy finomat eszik, jót eszik. Csak eszik, hogy valamit pótoljon vele, de nem feltétlenül az ízek miatt.
Én szeretem az ízletes ételeket, de nem zabálok.
Persze, nagyon sokat számít, hogy mihez szoktál hozzá kisgyerekkorodtól fogva. De nem csak az ízekben, hanem mindenben nagyon meghatározóak a családi szokások: mit eszünk, mekkora adagot, mikor, együtt eszik-e a család, stb.
De ha gondolod, tudatosan csökkentheted a sót meg a cukrot. Sok minden jó kevesebb sóval is, csak megszokásból sózunk mindent ezerrel.
Szia, mi akkor jöttünk rá, hogy mennyire túlzásba visszük a sózást, cukrozást, amikor megszületett a kislányunk és 6 hónaposan elkezdtük az anyatej mellé a hozzátáplálást.
Ugye a legtöbb zöldséget pürésítettem neki és természetesen só nélkül, nagyon finomak voltak. Úgyhogy mi szép lassan átszoktunk arra, hogy bár használunk cukrot, sót, de módjával, az ételeket sem főzzük agyon, hogy teljesen elveszítsék a jellegzetes ízüket, karakterüket.
Engem csak a kislányom születése óta foglalkoztat az egészséges életmód, előtte egyáltalán nem figyeltem rá oda és nagyon elszomorít, amiket az élelmiszeriparról olvasok. Hogy csak és kizárólag a haszon számít, ahogy szerencsétlen állatokat tartják és kihasználják, ahogy minden növényt agyonvegyszereznek, számomra döbbenet, mennyi természetellenes idegen anyagot etetnek meg velünk.
A só is meg a cukor is ízfokozó hatású.
De abban igazad van, hogy az emberek jó része nem ismeri az ételek alapízét, csak amegszokott kombinációkat.
Pl. alig van valaki, aki tudja, hogy a fehéj kimondottan csípös ízü füszer (és nem csak édességekhez való), a máknak hasonló íze van, mint a diónak, föként ha magában, darálatlanul és kicsit megpritíva használják, a kakaó (meg a kávé) sok húsételhez is illik, ha nincs cukrozva.
Érdemes kisérletezni, sok új (íz)élményben lehet részed.
A só nekem speciális, mert iszonyatosan rossz ízű egy alapvetően sós étel só nélkül, inkább nem enném meg.
A máknak mákíze van, ami jó, de mivel nem édeskés, mint pl. a dió, hanem kesernyés, jól megy hozzá az édes, főleg a barack.
A nyers zöldségekre nem kell só, de fene tudja, főzve már igen. Illetve bizonyára ez zöldségfüggő, a répa vagy borsó édes, úgyhogy azok bizonnyal ízesek sótlanul is. Jó, a többi is ízes, de főzve, sütve nekem hiányzik belőlük a só. Nem hiszem, hogy könnyen átszoknék.
A cukorigényemet le tudom építeni egy szintig, tudatosan cselekszem is, mert számomra fura dolog mindennap cukrot (ebbe a gyümölcsöt nem sorolom bele, de abból is keveset fogyasztok) enni, valahogy nem logikus, nem természetes, amúgyis kicsivel 2000 ft/kg alatt van az összes cukorféle, amit eszem :D
Egy normál bolti vagy cukrászdai étel nekem már túlédes, egy bolti tejcsoki azonfelül iszonyúan túlaromázott. Pedig az én csokim is tocsog a mézben :D A csoki már csak ilyen, az étcsokiban is sok cukor van, csak egyesek nem tudják róla. De a sütijeimbe már nem szeretek tenni cukrot, a brownie-ba kell egy pici, mert a kakaó kesernyés. Viszont a cukortalan sütimben mazsola, kókusz és dió van... Pont elég édes s elég alacsony a szénhidráttartalma.
A kókusztejes kakaót és kávét speciel meg tudom enni plusz édesítés nélkül, de bámulatos, hogy egy ilyen kesernyés anyag mennyire sok kókusztejédességet képes semlegesíteni... A kesernyés dolgokkal ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!