Igazán spórolós de azért fínom és ehető ételek receptjeit keresem! Remélem találok ilyet?! Ha van ilyen recepted/vagy a családodban ismernek valami jót kérlek oszd meg velem!
Köszi ;)
Mindmegette, nosalty, és társain már túl vagyok. Én a bevált otthoni praktikákra lennék kiváncsi.
Maradékok felhasználása:
Pörköltböl: gulyás leves ,tarhonyás hús ,
burgonya püré: burgonyás pogácsa ,krokett , burgonyás lángos
Tojásos nokedli kicsit másképp: 1-2 szelet vékonyra vágott szalonnát pirítunk kiolvadágig. ezen megdinsztelünk egy közepes fej finomra vágott hagymát, amire aztán rádobunk
két marék szeletelt gombát. pici só, mert a szalonna is sós. erre a gombás alapra szedjük a leszűrt nokedlit, alaposan átforgatjuk és mehet rá a felvert tojás.
Nagyon kellemes ízt ad a kevés szalonna és gomba is, mert szinte fűszerként használjuk.
A fejes saláta még korai és drága lenne, de bármilyen savanyúsággal, céklával is nagyon finom.
Gyerekkori emlék a resztelt dara.Anyukám egy lábasban zsíron szép barnára pirította a darát, felengedte vízzel, tett bele cukrot és megfőzte. jó kemény volt, mert kanállal szaggatott belőle galuskákat.Ezt ettük lekvárral, ritkán volt kakaó is, akkor cukros kakaóval, esetleg fahéjas cukorral szórtuk meg.
Édes volt, lakató, mi gyerekként nagyon szerettük vacsorára, utána tea volt.
Előfordult ebédre is is, akkor valami zöldséglevest főzött elébe.
Akkoriban nagyon kellett takarékoskodnunk mindennel, de nem voltunk elégedetlenek.
A savanyútojás is nagyon laktató ( már, ha a tojás olcsónak számít )de szerintem megéri. ha gazdagabban akarjuk, akkor egy kis kifőtt tészta is mehet mellé.
Ha gondolod szívesen leírom, hogy én hogyan készítem .
A szalontüdő sem drága, de persze, azt szeretni kell.
na ilyesmikre gondoltam amikor megírtam a kérdést :)
köszönöm!!!
ez a gombás tojásos nokedli nagyon jól hangzik, de a lekváros darát is kipróbáljuk. nem tudnád az arányokat leírni nekem?
és igen a tojás is érdekelne, előre is köszi :)
A resztelt darára nem tudok sajnos arányokat, mert nagyon régen voltam gyerek :) de mi is hárman voltunk gyerekek és szerettünk jóllakni:)
Én úgy gondolom, hogy amennyivel egy jó adag tejbedarát csinálnál, ahhoz biztos tudod a mennyiséget. a lényeg, hogy ezt zsíron le kell pirítani és tej helyett vízzel kell felönteni, megfőzni, valamennyi cukorral, hogy édes is legyen azért.
Savanyú tojás:
zsiradékon lisztet pirítunk világosra, egy kevés pirospaprikával. a tűzről levéve, hidegvízzel felengedve, folyamatos keverés mellett főzelék illetve sűrű mártás szerű anyagot kell készíteni.legjobb egy kézi habverővel simára keverni.
Sóval,mustárral, cukorral, pici ecettel ízesítjük, és teszünk bele pár babérlevelet is.
visszatesszük lassú tűzre, és hagyjuk egy kicsit összeforrni. ha nagyon sűrű lenne, kis vízzel korrigáljuk.
ha már főtt egy keveset, akkor ütjük bele a nyers tojásokat. lefedjük, és addig főzzük nagyon lassan, amíg a tojásfehérje össze nem áll.ekkor már nem keverjük, csak egyszer óvatosan alányúlunk a tojásoknak, hogy nem ragadjanak le. aztán esetleg rázogatni.
a sárgája keménysége ízlés szerinti, tehát aki kicsit lágyabban szereti , vegye le az egészet a tűzről, mert még utána is fő benne.ha szükséges a végén utána lehet ízesíteni. egy csipet majoranna is nagyon feldobja, ha szeretitek.
hamar megvan, nagyon laktató, de lehet mellé kis kifőtt tésztát is adni, vagy szikkadt kenyérből készült zsemlegombócot, persze, ez már munkaigényesebb, de nagyon finom.
Ha nagyon dúskálunk a földi javakban... :) egy-egy kanál tejföl is kerülhet a tetejére tálaláskor.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!