Geri03 kérdése:
Cak okosat, a kökény cefrének medig kell álnia? Ezt sehol nem irják! Várnám a tapasztalatokat
Figyelt kérdés
2013. dec. 3. 19:00
1/9 anonim válasza:
Ha raktál bele cefre élesztőt,akkor kb egy hét és kiforr.De úgyis észre veszed, mert akkor mikor kiforrta magát,már nem gyöngyözik a teteje a cefrének.És tovább felesleges várnod kifőzheted.De azt tudnod kell hogy ha az udvaron tartod akkor ebben az időben,még élesztővel sem fog rendesen kiforrni.Kazánház, pince,vagy valami zárt hely,de ha megoldható a fűtött a legjobb.Én már az enyémet lefőztem,és mondhatom nem sok gyümölcs pálinka fogható a kökényéhez! :)
2/9 A kérdező kommentje:
Persze bent vab szobahömérsékleten, de élesztöt nem tetem bele!ezért kéne egy idöpont kb :) neked menyibböl lett mennyi?
2013. dec. 5. 14:01
3/9 anonim válasza:
Még mindíg tehetsz bele cefre élesztőt.Nekem egy 200-as hordóval volt,tettem hozzá 8kg cukrot szirupot csináltam belőle és úgy.Így lett belőle 12,2 liter.52 fokos.Nagyon jó lett frissen rátettem kb 1 kg nyers kökény ágyra,és gyönyörű pirosas lett.Azért jó rátenni ágyra mert elveszi hamar az élét a rálinkának.Üdv :)
4/9 anonim válasza:
Az időt meg nem írtam meg bocs.:)Ha cefre élesztőt teszel rá a tasakon lévő használati utasítás szerint kiforr 5-7 nap alatt.De cukor kell rá minden képp,mert nics cukor foka a kökénynek,vagy legalábbis kevés és a cukorból lessz az alkohol.
5/9 A kérdező kommentje:
Kösz kösz kösz! Tegnap megnéztűk a cefrét és itt ott ilyen fehér penészerű dolog kezd lenni rajta ez jo vagy nem? Neked volt ilyen? A szilvánál semi ilyesmit nem tapasztaltam!
2013. dec. 6. 10:46
6/9 anonim válasza:
Nem kell kétségbe esni,nálam is szokott lenni némelyik cefrén.Általába a szőlő cefrén szokott lenni,és akkor szokott elő jönni ha már kiforrta magát.Semmi gondot nem fog okozni.És a pálinka ízén sem lehet észrevenni.Gondolom a te cefréd is kiforrta magát.Vagy közel van hozzá.Én megszoktam kóstolni a cefrét,na nem pohárral :) hanem az ujjam hegyét bele szoktam dugni a cefrébe és ha már bor íze van a cefrének akkor jó,és persze ha nem pezseg egyáltalán.Úgyhogy nyugodj meg.
7/9 balkalolka válasza:
De, kell kétségbe esni a penésszerű penésztől mert az penészfertőzést mutat, a penészgombáknak pedig spóráik vannak, nemritkán mérgezőek. Minden cefrének annira savas kémhatásúnak KELL lennie hogy az élesztőgombák még kibírják, de a bacik és penészek ne. Sok cefrénél be kell állítani emiatt a pH-értéket 2.8-3.2 körülire, citromsavval, borkősavval, foszforsavval, akár hígított kénsavval. Fajélesztő felesleges, olyan magas alkoholfokú nem lesz a cefréd hogy spéci alkoholtűrő élesztő kelljen bele, sima bolti élesztő megfelelő. Mondjuk optimális körülmények között induló gyümölcscefrét szerintem nem kell élesztőzni, de bodza, kökény és más alacsony cukortartalmú bogyósoknál kell cukrozni, savazni és élesztőzni is. Almát és körtét is kell savazni, barack és szilva megoldja magától a kérdést, annyira sok és könnyen felszabaduló cukor van benne hogy mire betámadhatnák a bacik/penész addigra bőven kiforrt.
8/9 gungasam válasza:
A penészesedés elkerülhető úgy, hogy naponta a tetejét gyengéden megkavargatjuk, nem kell az egészet összekeverni ,hanem csak felső betömörödött réteget kell átlevegőztetni.
Nekem pl. a melegebb időszakban az almát kellett így kezelni , később már (hűvösebb időben) már nem. Semmi savat nem használtam.
9/9 anonim válasza:
Talán savazni kéne.Foszforsav. Ph=3 körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!