Fagyalloval szennyezett folyadekot fogyasztani veszelyes?
Vagy inkább: szabad-e a pincédben hordóban fagyállót tárolni?
azt nem tudom, (lopni sem szabad, csak ketteseknek) de ha demizsonbol fogyasszak sajnos az eredmeny ugyanaz..
#3 - pedig ez az igazi kérdés, mert a gazda bizony nem akart ölni. Csak fagyállót öntött a hordóba, ami szerintem nem tilos, nem köti engedélyhez semmi a fagyálló vásárlását és otthoni tárolását.
És ha én borospalackban tárolom itthon a sósavat, bejön valami féreg és beleiszik? Én tehetek a sérüléséről? Én kínáltam meg? Vagy hívtam egyáltalán a házamba?
Sosem voltam még tüntetni semmi és senki ellen/mellett, de ha ezt az embert elítélik bizony kérek 1-2 nap szabit és kimegyek tiltakozni.
Kérdező: igen, egész pontosan életveszélyes.
#4: valóban, önmagában senki nem tiltja meg, hogy a saját otthonodban ott, és olyan módon tárold a fagyállót, ahogy akarod. A probléma csak az, hogy az illető pont azért töltött fagyállót a boroshordókba, mert tudta, hogy azt valaki meg fogja inni. Szó sincs a saját értékeink megvédéséről, itt egyértelműen a tolvaj megöléséről van szó. Ami közel sem azonos súlyú bűncselekmény. Ellopnak pár liter bort, erre ő megöli a tolvajt? Ez kb. olyan, mint ha a fiad elcsenne egy szelet csokit a boltból, amiért a boltos fejbe lőné. A két cselekmény súlya közel sem azonos.
#5 - ha lesz fiam, akkor azon leszek hogy ne is jusson eszébe lopni...
Nálam mindenféle palackokban állnak a vegyszerek. Emlékszel a régi üveges kromofágra? Ha nincs rajta a címke, valaki meg mézes pálinkának nézi, akkor engem bebörtönöznek?
Onnantól fogva, hogy a tároló/pince ajtaját becsukta és bezárta (ugye ez fontos) azért más dolog, mintha direkt a kezébe adta volna, hogy "nesze pajti, ezt igyad".
Igen, igazad van, hogy az önbíráskodást nem szabad propagálni, valami módon jelezni kell hogy ilyet nem ajánlott tenni - de a tolvajok felé is ugyanígy.
Szerintem akit loptak már meg, az nem híve annyira a betörőkkel/tolvajokkal szembeni toleranciának.
Egy fontos munkavédelmi előírás:
1. mérgező anyagot élelmiszer (ital) közelébe, azonos helységben tárolni tilos!
2. A mérgezőanyag tárolása az eredeti csomagolásban (edényben) történhet
A károsult azt állítja, hogy nem tett fagyállót a borába, hanem a tolvajok önthették össze a szeszt a vegyszerrel. A gazda kertje tele van vegyszerrel. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.
"Nem ment el az eszem, nem mérgezem meg a saját boromat" - mondta a Blikknek P. Gyula, az a vácszentlászlói gazda, aki a korábbi hírek szerint fagyállót rakhatott a borába, hogy megleckéztesse az arra rájáró tolvajokat. A P. Gyula borára rendszeresen rájáró férfi meghalt, kuncsaftjai közül többen kórházban fekszenek, a gazda szerint viszont nem mérgezte meg a saját borát, ellenben a lap szerint tele van vegyszerekkel a kertje, ugyanis kertészmérnök, és kertépítéssel foglalkozik.
A gazda teóriája szerint "egy drogos társaság" járt a kertjébe, legalább 40 litert elvittek, az egyik mámoros eltulajdonlás alatt pedig beleihattak valamelyik vegyszeres üvegbe. P. Gyula szerint ugyanis az egyik fagyállóból is eltűnt egy göngyöleg az egyik éjjel. "Ki tudja, mit kotyvasztott össze azokból a tolvaj" - tette fel magának a költői kérdést.
A rendőrségi nyomozást az elhunyt tolvaj apjának feljelentése alapján zajlik. A rendőrök mintát vettek az eltulajdonított borból, amely alapján ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást.
Teljesen jogos, amit írtok, hogy lopni, meg más területén garázdálkodni tilos, meg az is, hogy a saját tulajdonodat jogodban áll megvédeni. Ez mind igaz.
Viszont két apróságról elfeledkeztetek:
#4 - "a gazda bizony nem akart ölni." De. Persze, most, hogy lesittelhetik, már egyből "biztos a betörők öntötték bele a fagyállót az ellopott borba", de ha elolvassuk az eredeti híradásokat, mind arról számoltak be, hogy a gazda bizony szándékosan tett fagyállót a hordókba, pont a tolvajok miatt. Szóval a "nem akart ölni" érv már meg is bukott.
A másik dolog az arányosság elve. 40 liter bor meg egy ember élete nagyságrendileg sincs arányban egymással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!