Meddig eszitek meg a kenyeret, kiflit, zsemlét, pékárut? És az egyéb élelmiszereket? Milyen gyakran vásároltok újat?
Csak annyit veszek, amennyi elfogy két nap alatt - a fagyasztóba tartok viszont mindig felszeletelt kenyeret illetve néhány zsömlét váratlan esetekre.
Ha netán marad, akkor megszáritom és ledarálom morzsának - rántott húshoz, fasirthoz is jó, stb.
Mivel cukorbeteg vagyok, nem ehetek fehér kenyeret, így mi inkább teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret veszünk, ebből viszont kicsi kiszerelések vannak, amik 2-3 nap alatt elfogynak.
Zsömlét a páromnak szoktam venni, de azt el is fogyasztja, ha megmarad, akkor megszárítom, és ledaráljuk morzsának, vagy töltelékbe kerül.
Régebben összegyűjtöttem a megmaradt fehér kenyeret, néha fél kiló is ránk száradt, ha nem volt penészes, azt kitettem a kuka tetejére, elvitték a cigányasszonyok, állítólag a malacaiknak szedték össze.
Én sütök itthon kenyeret,szemlét csak akkor veszek,ha még aznap megesszük.
Törvény nem tiltja a pékárúk kidobását,csak a józan ész!.Régen az emberek a földreesett kenyeret felvették,és megcsókolták.Így emlékeztek arra,hogy az Istentől azt kérik,hogy a : Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
Régen künöben sem dobtak ki élelmiszert.Vagy felhasználták más ételekhez a maradékot,vagy a jószágnak adták. Azt nem várták meg,hogy a kenyér megpenészedjen,előbb felhasználták.
Néhány felhasználási lehetőség:
Reggelire vagy vacsorára tejbe tördelték és így ették a felnőttek is.
Megszárították és zsemlemorzsát készítettek belőle.
Tejbe áztatták és fasírtba vagy tyúk és egyéb húsok töltelékébe tették.
A svábok a tejbeáztatott kenyérhez sót,borsot,sok petrezslymet, 1-2 tojást tettek,Jól összedolgozták,zsíron átsütötték és főzelékek feltétjeként ették.
A néhány napos kenyeret kockára vágva megpirították,és rántott levesbe,sajt levesbe ették.De ezt tették a zsemlegombócba is.
Ha még nem nagyon száraz,akkor remek alapanyag melegszendvicsekhez is.
még ha találsz is valahol egy falat kenyeret a földön, fel kell venned, s valami magasabb helyre, mondjuk egy kőre kell tenni. A madaraknak. Nagymamám így tanította.
A kenyér Jézus teste, ez egy, hogy erre emlékezünk. Kettő pedig, hogy élelem érték, nem szabad kárba vesznie. Mert akkor nem tiszteled az életet.
Nekem mindig tanították, ha gyerek voltam: Azzal sokan, s sokat dolgoztak. Vetették, aratták, nevelték, készítették.
Mindig rámszóltak, hoyg tudom-e mennyi munka van benne.Én is megtanítottam a gyerekeimet.
Persze, ha megromlik, muszáj kidobni. De akkor elég szomorúan tesszük, nem csak az értéke miatt, s megpróbálunk máskor jobban ügyelni.
Én a maradékot is, ha lehet, felhasználom. Persze, nem mindig lehet, de kidobni a gyerekek se szoktak fél uzsonnát, ilyesmit. Vagy felkínálja valakinek, vagy hazahozza. Mi még az étteremben is elcsomagoltatjuk, ha fele ottmarad.Nem mintha itthon nem lenne. De miért menjen a veszélyes hulladékba?(mert uniós malac moslékot nem ehet, sajnos)
S ha valaki hagy a tányérján mondjuk félhúst, s én kínálom a másikat újabbal, sokszor azt mondja: én majd a huginak segítek megenni.
Persze, ha vendégség van, akkor nem, de így hétköznap.
Ami nem fogy el, azt leviszem, s eldugom egy rossz deszka mögött a kukamacskáknak. Vagy beviszem a telepőr kutyának.De még így is kerül a szemétbe, mag a lefolyóba, sajnos.
Aki nem hallott még erről annak(és mindenkinek) ajánlom, hogy olvassa el Waris Diries A sivatag virágai című könyvét. Nagyon szép könyv, és olyan sokszor eszembe jut.És akkor elzárom a vizet, leoltom a fölösleges villanyt, és elcsomagolom a maradék pizzát. A lányom (19) is olvasta, de nem beszéltünk róla, már pár(2-3) év óta.S épp most mondja, hogy minden héten eszéébe jut. Nekem is!
Van ebből film is, de a könyvet olvasd el!
Ha a lekváros üveg fala körbe van mancolva, akkor meg mamám jut eszembe, s összekaparom, ne száradjon ki!
Én bőkezű és nagyvonalú természet vagyok, de már oda jutottam, hogy lehajolok egy darab befőttesgumiért vagy gémkapocsért is, s nem vagyok rest a helyére tenni. S ez azóta van nálam, mióta képeket láttam a Csendes-óceánban úszó 15 magyarországnyi szemétszigetről! Na, tőlem ne kerüljön ebbe egy kupak sem! Se a föld alá, mert utálok ásni, ha folyton nejlonzsákba ütközöm!
Ha sokat veszünk vagy kapunk valami élelmiszerből, inkább átviszem a szomszédba, vagy ha olyan, úgy teszem ki, hogy lássák, hogy nem szemét.
Különben, amit nem lehet lefagyasztani, azt meg lehet aszalni. S ha megromlik, akkor sajnálom azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!