Ki mennyire figyel rá, hogy az étel, amit a családja elé tesz, egészséges legyen?
Egyedul elek, de az utobbi honapokban igyekszem egeszsegesen elni: sport + etelek teren, es sokkal jobban erzem magam, mint barmikor.
Sok salatat eszek, halat, gyumolcsot, zoldseget. Kenyeret nem, hust ritkan.
Neha becsuszik egy pizza vagy valami jo hazai, es jobban is ertekelem olyankor, mint elotte.
29N
Nagyon figyelünk, mert én születésem óta cukorbeteg vagyok (kettes típus) a gyerekem pedig inzulinrezisztenciás. Heti menüt nem akarok felsorolni, de a lényeg a napi 5x-i étkezés, betartani hogy maximum ennyi és ennyi szénhidrátot lehet enni, abból is hány gramm gyorsan, illetve lassú felszívódásút és melyik napszakban. Nehéznek tűnhet, de pár hónap alatt beáll rá az ember. Tulajdonképpen a betegségek miatt rá vagyunk kényszerülve az egészséges étkezésre, még mozognunk is kötelező, mert javítja a közérzetünket és a betegség súlyosságát.
Mai nap: reggeli 3 db korpovit keksz, tízórai: alma, fél szelet tönkölybúza kenyér 1 szelet sonkával, ebéd: párolt, kockára vágott csirkemell tejszínnel és durum tésztával, uzsonna: 3 db sárgabarack natúr joghurtba keverve, diabetikus csoki, vacsora: egy szelet tönkölybúza kenyér főtt tojással, felvágottal, sovány sajttal)
Inni teákat, vizet és zöldség vagy gyümölcsturmixokat szoktunk.
Anyukám nem nagyon figyel rá, ő már elég idős, szerintem nem fog már változni étkezés és főzés terén. Ezzel ellentétben én próbálok egészségesen étkezni. Ma reggelei 2 tojásból rántottam, 1 paradicsommal, tízórai 1 pohár barackos joghurt, ebéd zöldsaláta, kígyóubival, 1 szelet pulykamell sonkával és 1 paradicsommal, uzsonnára 1 müzlicsoki, vacsorára 1 pár virsli mustárral, 1 szelet kenyérrel. Gyakran szoktam halat, brokkolit enni, ritkán csirkét is fogyasztok. Általában szénsavmentes ásványvizet, vmilyen gyümölcslét iszok, de néha becsúszik 1-1 pohár kóla is.
20/L
Ilyen fiatalon nem szoktam odafigyelni miket eszek, inkább amennyi jólesik, ráérek majd 40éves korom felett egészségesen enni
Ma pl töltött paprika van, tegnap csak patiszont kértünk
Általában 1-2 féle étel van, főtt és valami hideg elemózsia
21/F
Legtöbbször zöldségköretet készítek, de nem főzve, hanem párolva, hogy benne maradjon a vitamin.
Rizs helyett bulgurt csinálok.
Sertéshúst soha nem csinálok, csakis borjút vagy csirkemellet.
Heti egyszer halat eszünk.
Zsiradéknak csakis olívaolajat használok.
Minimum minden másnap van friss zöldsaláta az ebéd mellé.
Nasinak gyümölcsöt eszünk.
Soha nem veszek margarint, csakis vajat.
Dobozos tej sem jöhet szóba, csakis házi kecsketej.
Fehérkenyeret sem veszünk, hanem teljeskiörlésűt.
Lehet, hogy ez drágának tűnik, de déli tengerparti városban lakok, ahol ezek a dolgok nem drágák. A háziasszonyok zöme ugyanígy csinálja, mint én.
Alapokat, levesporokat nem szoktunk használni a főzésnél, vagy csak nagyon ritkán, néhány havonta egyszer.
Ezen kívül arra figyelek mindössze, hogy minden nap együnk egészségeset is. Vagy nyers zöldségfélét, vagy gyümölcsöt.
Ma pl. nem reggeliztünk, ebédre zúzapörkölt volt fejessalátával, vacsira egy tányér tartalmas leves, később pedig egy alma.
Sajnos anyukámék nem nagyin figyelnek rá, én már jobban.
Ma ettem reggelire 1marék meggyet, 2-2 nektarint és őszibarackot-ezek ilyen kicsik voltak
Ebédre gulyásleves-1tányér, zöldséges tonhalkonzerv 2abonett, 2paradicsom
uzsira 4db nektarint
vacsorára 1natur activia, 1közepes sz. dinnye
Héten volt ebéd-vacsi
zöldbableves, vegyes gyümölcs leves, gulyásleves, grízgombócleves, zöldségkrémleves
krumplistészta, csirkepaprikás, káposztástészta, spenótfőzelék tojás, rakottkrumpli, paprikáskrumpli, lecsós máj, sült hús, rántott csirkemell és sajt
Inni vizet vagy ásványvizet iszunk, üdítőt ritkán, sütni többször szoktunk, akkor főleg pizzát, gofrit, lekváros sütiket, piskótát, lángost, csigát
minden nap van friss zöldség és gyümölcs
gyakran eszünk főtt tojást reggelire vagy ebédre
en odafigyelek, mert a kesobbiekben kamatozni fog ez :d:)
altalaban lassufelszivodasu eteleket eszem : rozskenyer, teljes kiorlesu kenyer, zabkasa, babfozelek. de azt is zabliszttel suritem es 12%-os tejfollel, van amikor durumlisztbol keszult tesztat:)
feherjebol : pulykamell, kacsamell, csirkemell, tojas, turo
kefir, joghurt,
sajtot viszonylag ritkan eszem, de a mozzarella es a parmezan egeszseges. en camambertrt szoktam enni
mindenfele gyumolcsot, zoldseget megeszem
nem szoktam olajat hasznalni, ha igen akkor olivaolajat
tehen tejet teljesen elhagytam, mostansag tervezem a zabtej, rizstej meg a hasonlokat kiprobalni
sutit nem szoktam enni, ahogy chipszet sem, sultkrumplit es csokit sem. bar sutibol is lehet egeszsegeset csinalni, majd vmikor csinalok is.
viszont feher rizst szoktam enni :/... de akkor is sok zoldseggel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!