Édességben sertés zselatin?
Én balga, megkívántam a marshmallow-t, mivel csak 1 féle volt a boltban, megvettem. Csak otthon néztem meg tüzetesebben, nincs feltüntetve a gyártója, csak annyi, hogy kínai a cucc, és az összetevők közt szerepel a sertés zselatin....
Később megnéztem egy Haribo-s zacskót, azon nincs is rajta, hogy hol gyártják, az összetevők között pedig csak simán "zselatin" szerepel. Vajon ez is disznó??
Egy életre elment a kedvem minden zselatintól.
Pár idézet a wikipédiából:
A zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő.
Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.
Évente körülbelül 300 000 tonna zselatint állítanak elő világszerte. A zselatint ipari keretek közt a húsipar, és a bőrgyártás melléktermékeként állítják elő, elsősorban sertésbőrből, sertés- és szarvasmarhacsontokból.
További érdekességek: [link]
Hogyan kerülhetjük ki:
egyszerűen nem veszem meg azt, amiben van - ez a legegyszerűbb mozzanat
táplálékkiegészítőknél, gyógyszereknél sokszor a kis műanyagnak tűnő burok zselatinból készül. Én ilyenkor vagy más, nem kapszula formájú, de azonos összetételű, természetes táplálékkiegészítőt veszek, vagy pedig fogom a tartalmát és kiöntöm teába. (Így tettem nemrégiben a tőzegáfonya kapszulával is.) Gondosabbak kapnak bioboltban növényi kapszulát, amibe át lehet tölteni a tartalmát.
főzésnél az agar-agar bír zselésítő hatással, bár én magam még nem próbáltam.
Kedves utolsó válaszoló, az általad felsoroltak 80%-át nem eszem, hamburgert kólával szökőévente egyszer. De azért neked is köszönöm.
Senki nem kérdőjelezte meg, hogy pl. a disznósajt miből lehet, de hogy egy pillecukor is disznóból legyen?! ...
Amúgy nem tom mit vagy oda a zselatin egészséges, ha mentes a mesterséges aromáktól és izesítöktöl, a természetes anyagok használatával lehet készíteni egészséges gumicukrot is!
A zselatin egyszerü fehérjéket tartalmaz és kolloidálisan kötött vizet..
Kiváló izomtápanyag pl a gyurósok ezért isznak edzés előtt tojáskoktélt nyersen
tulajdonképpen mi is a baj a zselatinnal? hogy disznóból és lóból készül? ez mióta probléma?
én nem eszem meg minden, de ez egy felesleges kényeskedésnek tűnik.
sokkal érthetetlenebb ugyanakkor, hogy megvesszük a nagy gyártól ruháit, mikot köztudott, hogy kínában és indiában, 12 éven aluli gyerekek készítik, egy marék rízsért. hol itt a racionalitás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!