Mi a különbség a póréhagyma és az újhagyma között?
Póréhagyma:
A levelek alkotta hagymaszár világoszöld, bordázott, kilombosodó, 80-100 cm hosszú, de akár 1,5 méter magasra is nőhet. Alsó, mintegy 25-30 cm hosszú, 3-5 cm átmérőjű szára fogyasztható. Íze gyengén édeskés, de nem csípős vagy maró, igen kellemes hagymaíz.
Van egynyári és áttelelő változata. A sötétzöldes levelűek az áttelelők, így csaknem egész évben kapható a piacon, és rendelkezésünkre áll. Egyre ismertebbé és közkedveltebbé válik, nem csak egy hagyma a többi között.
Táplálkozás-élettani hatásában a fokhagyma és vöröshagyma közé sorolható.
A hagymát földből szedett növény lévén mindig alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le kell vágni, és a legkülső, könnyen lehúzható réteget el kell távolítani. Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve szoktuk fogyasztani. A salátába felhasználható júliustól augusztusig szedhető halványlilás virágja is, ami kifejezetten jól mutat a saláták tetejére szórva.
Használható úgy is, mint a normál vöröshagyma, de önálló ételként is ízletes. Különösen kedveli a kínai konyha, gombával, kagylóval készült meleg zöldségköretek alkatrésze.
Általában karikákra vágva használjuk, de levesben egyben is főhet, levelét hosszában is fel lehet metélni. Zsenge, világoszöld leveleit is bátran lehet fogyasztani.
Vajon párolva, kevés sóval, fehérborral megbolondítva, tejszínes habarással pikáns főzelék készíthető belőle, melynek curryvel adhatunk különleges ízt. Az így készült főzelék vagy mártás birka és kecskehúsokhoz különösen finom.
A sültekhez párolt köretként is remekül illik. Félbe vágva vagy 5-6 cm hosszú hurkákra vágva párolható köretnek vagy kirántható. Erős fűszerekkel érdemes ízesíteni, babérlevéllel, kakukkfűvel, turbolyával, lestyánnal.
A kínai szakácsok szerint finomabb a póré, ha párolt köretbe vagy salátába a leveleket a levélerekkel párhuzamosan felvágva használjuk.
Újhagyma:
A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma.
Gyakorlatilag a vöröshagyma ültetésének "mellékterméke", mivel nagyon sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor szedik fel a "fölösleges" töveket, és ezt értékesítik újhagymaként.
Illóolaj, illetve vitamintartalma (B- és C-vitamin) jelentős, ezek megóvása érdekében fogyasztása nyersen ajánlott.
Étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású.
Nem csak a fehér hagyma részt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!