Ha olajban teszem el a hagymát, és csak főzéshez fogom használni, akkor nem kell félnem a botulizmustól?
most van sok fokhagymánk a kertben, ami viszont a víz miatt hamar tönkre fog menni, ezért lenne jó eltenni. Magában nem szoktuk enni, de főzéshez, sütéshez sokat használom. Hő hatásával kivédhető a botulizmus, nem?
Sajnos sehol nem találtam erről semmit részletesen.
Ha ecetben van elrakva szerintem nem lesz jó főzéshez.
... vagy ha főzés előtt kicsit vízben áztatom, átmosom, lehet, hogy nem lesz érezhető az ecet?
Először is tegyük tisztába a dolgot, fokhagymáról van szó, és nem vöröshagymáról, amit a kérdés erősen sugall.
Botulizmustól egyáltalán nem kell félni, ettől még senki nem fertőződött meg! Nem is értem, hogy jut ilyen az eszedbe...
A fokhagymát meg kell pucolni, le kell darálni, üvegekbe töltve olajba elrakni.
wikipédia
trágyázott földből származó, rosszul tisztított növénytől is el lehet kapni. Így jön szóba a fokhagyma.
Plusz egy helyen olvastam, hogy ezek a baktériumok oxigénszegény környezetben érzik magukat legjobban, tehát egy olajjal lezárva tökéletes nekik.
#6 : ez távolról sem jelenti azt, hogy potenciális veszélyt jelentene.
Egyrészt a fokhagymát több tétegű bevonat védi a földtől
Másrészt ezen kívül a fokhagyma gerezdeket külön héj védi.
Harmadszor a fokhagyma gerezdeket külön erősen rátapadó héj védi, így 100%-os védelmet nyújt a "gyári " csomagolás a botulizmus ellen.
(de akár még meg is moshatod ledarálás előtt, csak utána szárítsd is meg... bár ezt nem javaslom, hiszen, biztos hogy nem fertőzött, a víz viszont jó táptalaj bármilyen más baktériumnak.
Végül pedig a fokhagyma egy igen kellemetlen környezet bármilyen baktériumnak, amitől esetleg tartanod kell, az valamilyen penész gomba faj, az képes megtelepedni a fokhagymán.
7#:
A köznapi értelemben a hagyma az vöröshagyma, csak azért javítottam, nehogy félreértés essék.
Ami a lényegi különbség, hogy a vöröshagyma megromlik, a fokhagyma nem.
Ahogy említettem, a fokhagyma általában véve sem jó környezet a baciknak, erős antioxidáns hatása van, pláne a héjának.
Úgy is szokták elrakni, hogy a gerezdeken lévő héj egy részét beledarálják a fokhagyma közé, így annak a pektin tartalma miatt gyakorlatilag önmagát tartósítja.
Amúgy a botulizmust nem szabad alá becsülni, de egy dinnye megmosás nélküli felvágása, vagy egy földieper megmosás nélküli megevése nagyságrendileg kb 10.000-szer nagyobb veszélyt rejt magában.
A fokhagyma ilyen típusú eltevése egyáltalán nem reális veszély.
A vöröshagymáé sem lenne az, de az más összetételű, az egyszerűen felforrna, és megsavanyodna.
Köszi!
Igaz, hogy a fokhagymát több réteg védi, de pucolás közben ugyanazzal a kezemmel fogom meg a héját és a belsejét is.
Az eper is utálatos ilyen szempontból, még megmosva is, de azért esszük. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!