Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ha olajban teszem el a hagymát...

Ha olajban teszem el a hagymát, és csak főzéshez fogom használni, akkor nem kell félnem a botulizmustól?

Figyelt kérdés
2013. jún. 7. 23:24
 1/10 Péter222 válasza:
Szia! Az az igazság hogy megvan van rá az esély hogy félned kell tőle,ajánlanám inkább helyette az ecetet vagy ha az nem izlik maradjon a frissen vágás minden főzés elött...
2013. jún. 7. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

most van sok fokhagymánk a kertben, ami viszont a víz miatt hamar tönkre fog menni, ezért lenne jó eltenni. Magában nem szoktuk enni, de főzéshez, sütéshez sokat használom. Hő hatásával kivédhető a botulizmus, nem?

Sajnos sehol nem találtam erről semmit részletesen.

2013. jún. 7. 23:40
 3/10 A kérdező kommentje:

Ha ecetben van elrakva szerintem nem lesz jó főzéshez.

... vagy ha főzés előtt kicsit vízben áztatom, átmosom, lehet, hogy nem lesz érezhető az ecet?

2013. jún. 7. 23:42
 4/10 anonim ***** válasza:
Ezt csak hústól lehet megkapni, nem??
2013. jún. 8. 00:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

Először is tegyük tisztába a dolgot, fokhagymáról van szó, és nem vöröshagymáról, amit a kérdés erősen sugall.


Botulizmustól egyáltalán nem kell félni, ettől még senki nem fertőződött meg! Nem is értem, hogy jut ilyen az eszedbe...


A fokhagymát meg kell pucolni, le kell darálni, üvegekbe töltve olajba elrakni.

2013. jún. 8. 08:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

wikipédia


trágyázott földből származó, rosszul tisztított növénytől is el lehet kapni. Így jön szóba a fokhagyma.

Plusz egy helyen olvastam, hogy ezek a baktériumok oxigénszegény környezetben érzik magukat legjobban, tehát egy olajjal lezárva tökéletes nekik.

2013. jún. 8. 14:34
 7/10 A kérdező kommentje:
miért lényeges, hogy fokhagyma és nem vöröshagyma?
2013. jún. 8. 14:35
 8/10 anonim ***** válasza:

#6 : ez távolról sem jelenti azt, hogy potenciális veszélyt jelentene.

Egyrészt a fokhagymát több tétegű bevonat védi a földtől

Másrészt ezen kívül a fokhagyma gerezdeket külön héj védi.

Harmadszor a fokhagyma gerezdeket külön erősen rátapadó héj védi, így 100%-os védelmet nyújt a "gyári " csomagolás a botulizmus ellen.

(de akár még meg is moshatod ledarálás előtt, csak utána szárítsd is meg... bár ezt nem javaslom, hiszen, biztos hogy nem fertőzött, a víz viszont jó táptalaj bármilyen más baktériumnak.

Végül pedig a fokhagyma egy igen kellemetlen környezet bármilyen baktériumnak, amitől esetleg tartanod kell, az valamilyen penész gomba faj, az képes megtelepedni a fokhagymán.



7#:

A köznapi értelemben a hagyma az vöröshagyma, csak azért javítottam, nehogy félreértés essék.

Ami a lényegi különbség, hogy a vöröshagyma megromlik, a fokhagyma nem.

Ahogy említettem, a fokhagyma általában véve sem jó környezet a baciknak, erős antioxidáns hatása van, pláne a héjának.

Úgy is szokták elrakni, hogy a gerezdeken lévő héj egy részét beledarálják a fokhagyma közé, így annak a pektin tartalma miatt gyakorlatilag önmagát tartósítja.



Amúgy a botulizmust nem szabad alá becsülni, de egy dinnye megmosás nélküli felvágása, vagy egy földieper megmosás nélküli megevése nagyságrendileg kb 10.000-szer nagyobb veszélyt rejt magában.

A fokhagyma ilyen típusú eltevése egyáltalán nem reális veszély.

A vöröshagymáé sem lenne az, de az más összetételű, az egyszerűen felforrna, és megsavanyodna.

2013. jún. 8. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
...egyébként a boltulizmus baktériumának nem föltétlenül kell trágyázott talaj.
2013. jún. 8. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszi!


Igaz, hogy a fokhagymát több réteg védi, de pucolás közben ugyanazzal a kezemmel fogom meg a héját és a belsejét is.


Az eper is utálatos ilyen szempontból, még megmosva is, de azért esszük. :)

2013. jún. 8. 22:03

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!