Epret milyen formában érdemes eltenni télre?
Én nem ajánlom hogy elraktározd. Fogyasszatok minél többet, esetleg rokonoknak/barátoknak adhattok ajándékba :)
A lefagyasztott gyümölcs soha nem olyan friss és egészséges mint szezon közben.
Fagyasztva.
Télen nagyonfinom eperkrémlevest lehet belőle csinálni tejszinhabbal.
nem lesz olyan fagyasztós mellékíze? Vagy nem érezni nagyon?
Ja, és egészben tegyem el, vagy turmixolva esetleg?
Fagyasztás után szerintem nem magában fogod megenni,hanem sütiben,levesben,turmixban vagy csak cukorral.
Úgy annyira nincs fagyasztó íze (persze messze nem a friss eperiz).
Én két zacskóban teszem el,úgy nem veszi át a többi fagyasztott dolog ízét.
Múlt évben tettem el először epret és más gyümölcsöt mélyhűtőbe. Persze nem mindegy hogyan. Nagyon fontos minden lépés!
Tehát nagyon alaposan megmossuk és konyhakészre megtisztítjuk az epret, hogy az úgy már teljesen tiszta és fogyasztható legyen.
Keressünk tiszta neylon zacskókat, pl. amibe a kiflit csomagolják a boltban. Az tiszta is és jó is erre a célra.
Azokból érdemes gyűjteni annyit, ami gyümölcs mennyiséget nyáron le akarunk fagyasztani.
A neylonban a gyümölcs nem vesz át semmilyen hűtő szagot, ha a gyümölcs mellett szorosan légmentesen megcsavarjuk, hogy jól záródjon.
Egyszerre annyi epret (vagy más gyümölcsöt) csomagoljunk egybe, amit egy alkalommal elfogyasztunk.
Egy zacskóba több adag is elfér, ha mindig megcsavarjuk az egyes gyümölcs csomagok között a csomagoló anyagot.
Az így előkészített, fogyasztásra kész gyümölcsöt behalmozzuk a mélyhűtőbe.
(Lefagyasztás után csak le kell vágni egyik csomagot, amit kiveszünk.)
Felhasználáskor már nem szabad megmosni, mert a nedvesség tartalma kiszabadul a fagyasztástól és az már a gyümölcs leve, ami szintén jó ízű és el lehet fogyasztani. Az is nagyon finom, mint valódi gyümölcslé.
Azért érdemes teljesen megtisztítani még elrakás előtt, mert utána, amikor kiolvad, már nem lehetne ilyesmit megcsinálni. Így viszont tiszta minden része és a leve különösen fincsi, ami utólagos mosásnál elveszne.
Édesíteni utólag érdemes, akár cukorral vagy energiamentes édesítő szerrel, szükség szerint.
Bármilyen gyümölcs konzerválható ilyen módon, viszont arra mindig számítani kell, hogy kiolvadáskor a leve egy része külön válik de ízben és vitaminban közel teljes értékűen fogyasztható. Leginkább a fagyasztással őrzi meg a vitamin tartalmát.
Még én úgy szoktam enni, hogy csak annyira olvasztom ki, hogy már ehető legyen és még szilárdak a szemek. Akkor teljesen olyan mint a friss gyümölcs, illetve ízre mint a gyümölcs darabos fagyi.
Ha lefagyasztás előtt letörölgetjük a szemeket, akkor nem tapadnak össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!