Úgy néz ki a hónapra 30-40 ezer forint kaja pénzből kell kijönnünk. Miket vegyek?
Pontosan nem tudom mennyi lesz a férjem keresete, kap-e teljesítmény bért vagy sem. Általában 98 ezret keres nettóban, de múlt hónapban csak 80-at kapott, mert egy sor pótlékot megvontak tőlük, de van olyan kollegája, aki csak 60 ezret kapott kézhez. Őszintén én most ennyire számítok.
60 ezerből ki kell fizetni 3 számlát, 22 ezer forint értékben és kell vennem egy zsák tápot a csibéknek, 3-4 ezer forint. A többi maradna kajára.
És az a kérdés, hogy mit vegyünk, hogy kijöjjünk ebből a nevetséges összegből? Mit főzzek ami olcsó?
Zöldséget-gyümölcsöt olyat vegyél, aminek szezonja van vagy olcsó. Például az eper ilyenkor irreálisan drága, valamelyik nap én is vettem és majdnem 1000 Ft kilója. Ilyenkor inkább vegyél almát, narancsot, ami harmadannyiba kerül.
Legyen egy meleg főétkezés, reggelire-vacsorára jó a hideg étel is, az olcsóbb.
Főételnek csinálj például főzelékeket, fagyasztott zöldségből érdemes. Feltétnek akár egy tükörtojás is jó, de én például ha spórolok, feltét nélkül eszem, jól fűszerezve így is finom.
Csinálhatsz pizzát is, az szintén elég kiadós étel. Vagy a hagyományos ételek közül válogass, bár ezek nem túl egészségesek általában (főleg szénhidrát van bennük).
Ja, és persze káposzta! Egy fejhez mondjuk fél kiló hús meg némi rizs, és három napig ehetitek a rakott káposztát, ami ráadásul elvileg c vitaminban is gazdag :)
Nah megosztok egy olcsó és laktató receptet. Már ha szeretitek a babot. Szalonnával az igazi, de ha parizelt teszel bele is jó. A lidülben olcsó, de máshol sem vészes. Egy kiló párizsi 350ft. Konzervbab 135ft/db kell hagyma az nem tom mennyi, nekünk van itthon. De szintem max200ft/kg. Kell só bors paprika. Hagyma felkockáz, szalonnán pirít, am sok szalonna, de ezt ha kihagyod nem baj, akk kevés olajon. Majd 4-5 konzervbab beletesz, a parizellel, sózod, borsozod, pirospaprika és csak összefőzöd az ízeket. Jah, am sok hagyma :) ennyi. Kenyérrel nagyon laktató, elég ennyiből 2 napra és megvan egy ezresből. Am hagymásbab. :)
de vegyetek tésztát pl kilosat, arra 250 körül van daráltmák, vagy lekvár, esetleg dió vagy tùró. Reggelire simán jó a kenyér piritósnak teával. Vagy melegszendvics. A cbaba 200ft egy doboz és finom. A rizs sem drága de laktató. Van tyùkod, az tyùkhùsleves sok tésztával. A hùs kiszed, átsütöd és rizsel második. Tojáspörkölt, vagy borsópörkölt hùs helyett akár. Szal ilyesmik. Ezek olcsóak, de jók.
Én minden hónap elején megveszem a húst, leginkább csirkemellet, akislànyomnak és kisebb adagokban lefagyasztom, igy neki biztos lesz a husi.
Zölségleves gazdagon, répa, borsó sok mehet bele, kevés krumpli
Lencsefőzelék, sárgaborsó, zöldborsó főzelék illetve ezekből krémleves
Tükörtojàs
Paradicsomos káposzta
Paprikás krumpli
Ezeket gyakran főzök, nem olyan drágák. Mivel nálunk is kisgyerek van minden nap kell, hogy legyen gyümölcs és zöldség is.
Gondolkodj a régi "menzakajákban", amit a suliban főztek. Meg sok helyen ma is ezt adják.... sajnos.
Főzelékek: tök, kelkáposzta, burgonya, bab, zöldbab, lencse, finomfőzelék, borsófőzelék, stb. Mikor mi olcsóbb...
Tészták: grízes, krumplis, lekváros, mákos, diós, tejfölös-sajtos, túrós, stb.
Spórolj azzal, hogy semmit sem hagysz veszendőbe menni. Pl. a kenyér megszárítva, átpirítva remek levesbetét: krémlevesekbe, tojásleveshez, stb.
Levest szinte bármiből készíthetsz: vegyes zöldségek, kis maradék hús, tojás, gomba, paradicsomkonzervből, lebbencsleves, gulyás, bableves, lencse, tarhonya, tejleves, stb. Szinte végtelen a sor, és elég ha a főzeléknek valóból egy kicsit elteszel a mélyhűtőbe: onnan nem fog hiányozni, levesnek pont elég lesz.
Krumplis ételekből rengeteg van: tócsni, lángos, sült krumpli, leves, főzelék, paprikás krumpli, stb. Viszonylag olcsó, és változatosan készíthető.
A hüvelyesek is egészségesek, és olcsók, szintén jól lehet variálni, ilyen pl. a lencse. Főzelék, leves, lencsefasírt: pár száz forintból kijön.
30 ezerből napi egy ezres jut. Legjobb, ha kétnaponta mész boltba, és akkor van napi kétezred költeni. Veszel tejet, kenyeret, a maradékból főznivalót, vajat, meg ami még kellhet. Ha valamit elfelejtettél, és nincs otthon, (egy zacskó fűszer, egy doboz tejföl, csak a példa kedvéért), akkor se menj vissza! Ritkán fordul elő, hogy egy valamiért beugrik az ember, és nem vesz még mást is!
Legfeljebb kérsz kölcsön a szomszédból. :)
Kertetek nincs?
Lassan szedhető a sóska, spenót, saláta, de piacon, (vagy fagyasztva) is olcsón beszerezhető. Remek tavaszi étek.
Jó kis saláta leves...hmmmm...
Bocsi, hogy bevásárlási, étkezési tanáccsal nem tudok szolgálni. Olvastam hogy férjedet lehet elküldik a munkahelyéről. Csirkétek van. Esetleg nincs egy darabka földetek amibe lehet ültetni?? Pl. répa, paradicsom, saláta, uborka, tök stb?
Azzal is lehetne spórolni a jövőben, hogy nem kell ezeket megvenni.
8-as, 15-ös válaszát jónak tartom.
Személy szerint a rendelkezésemre álló pénzt annyi hétre osztanám, ahány hét a következő fizuig van hátra. Én pénteken szoktam eldönteni és bevásárolni ahhoz, amit szombat-vasárnap főzök. Akkor már azt is eldöntöm, hogy a maradékból a következő napokban mit készítek, ha kell még ahhoz is pénteken vásárolok.
Egy héten egyszer csinálok nagybevásárlást, több főzésre való húsféléket csak akkor veszek, ha valahol valami akciósba futottam. Éppen azért nem spájzolok több hétre előre, mert lehet hogy 2 nap múlva valahol ugyanazt olcsóbban is kapom.
Tehát ez esetben hét közben már csak kenyeret, tejet, hasonlókat kell venni.
Mindig cetlivel menj vásárolni és csak azt vedd meg, ami azon van. (Minél kevesebbszer mégy az üzletekbe, annál kevesebbszer fogsz elcsábulni)
Kutasd fel, hogy az egyes kaják, hol a legolcsóbbak, és azokat lehetőleg ott vedd.
Valóban vigyázni kell, a primőr nagyon kínálja magát megvételre, de még bizony igen-igen drága.
Most még 1-2 hétig a káposztafélék, cékla és társaik vitamintartalmára támaszkodj, majd csak olcsóbbak lesznek a többi is. De egy kicsit még visszafognám magam a helyedben.
Főzelékek kevéske feltéttel, pl. csirke-csontosból kis pörkölt a tetejére, esetleg stefánia-szelet, de meglehet hogy egy tükörtojás is jó hozzá. Kelkáposzta-főzelékhez, paradicsom mártáshoz, savanyú krumplifőzelékhez.
Rakott ételek hálásak, mert a rizzsel tudsz gyarapítani:)))
Nem sorolom, az előttem levők már leírták.
Remélem tudok segíteni,nekünk a múlthónap volt ilyen,és meg ez is ilyen lesz (nálunk orvosra/kivizsgálásokra megy el a pénz)
Én amit tettem összeírtam mi van a fagyasztóban,kredencben..stb és ebből gazdálkodva írtam fel egy lapra recepteket,és úgy vásároltam utána.
írok pár ételt amit főztem a múlthónapban:
-Töltött paprika (1-2 gombóc került csak paprikába a többi maradt "pucéran" mivel a paprika is drága most)
-Gulyásleves, palacsinta
-Paprikás csirke
-Székelykáposzta
-Paradicsomleves
-császármorzsa
-rakott krumpli
-tócsni (egyszer sima krumpli,egyszer zöldséges (ezt valami leves után másodiknak)
-ha a fagyasztódban van gyümölcs gyümölcsleves
-tejberizs
-tejbegríz
-borsóleves
-borsófőzelék (sült virslivel,vagy ha marad egy kis husi a paprikás csirkéből)
-fejtettbab főzelék sült virslivel,vagy egy kis debrecenivel
-paprikás krumpli
-túrós csusza
-carbonara
-fasírt vagy stefánia vagdalt valami körettel
-karalábéfőzelék (mondjuk maradék fasírttal)
-esetleg csinálhatsz házilag pizzát amihez mindenfélét felhasználhatsz feltétnek
remélem tudtam segíteni.
Legutóbbi válaszolónak:
"spórolós" szomszédasszony csak belekarikázta a lébe azt az 1 db. zöldpaprikát, az is megadta a töltött paprika ízét. :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!