Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A zöldparadicsom mérgező...

A zöldparadicsom mérgező savanyúságban is?

Figyelt kérdés

"A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik."

Ez a wikipédiában van. Akkor hogy lehet berakni savanyúságnak, hogyhogy nem halunk bele ha megesszük?

2009. szept. 25. 17:34
 1/7 anonim ***** válasza:
81%

Az eltett zöld paradicsom nem mérgezö, mert a szolanin lebomlik ecet hatására is - meg hosszabb idejü áztatás során is.

(De ha belegondolsz logikus, hogy nem mérgezö, mivel Magyarországon már több száz éve fogyasztanak besavanyitott zöld paradicsomot, de még senki se kapott töle mérgezést.)

2009. szept. 25. 17:40
 2/7 A kérdező kommentje:
köszi, igen, én is szeretem, de eddig soha nem mertem sokat enni belőle max 1-2 szemet.
2009. szept. 25. 17:43
 3/7 anonim ***** válasza:
63%
Hm. Ezt jó tudni, mert én meg szeretem nyersen a zöld paradicsomot :D Akkor leállok és nem eszek többet... :)
2009. szept. 25. 18:02
 4/7 anonim ***** válasza:
63%
Egyébként ez a mérgezö hatás annyit jelent, hogy ha sokat eszel belöle, akkor megfájdul a hasad.
2009. szept. 25. 18:22
 5/7 anonim ***** válasza:
Utolsónak: jah, hogy semmi több? Mármint akkor semmi szervezetkárosító hatása nincs? Hosszú távon se? :)
2009. szept. 25. 18:23
 6/7 anonim ***** válasza:
Tartós hatásról nem tudok, de egyébként se hiszem, hogy bárki is kilószámra enne naponta zöldparadicsomot, ha meg csak párat eszik, akkor a hasfájás, hasmenéssel el van intézve az egész.
2009. szept. 25. 19:23
 7/7 anonim ***** válasza:
40%

A solanin 3-6 mg / testsúlykilogramm értéknél halálos dózisú. Azaz egy 80 kg-os személy "legrosszabb" esetben is 250 mg solanintól eshet kómába, illetve halhat meg.

250 mg solanin pedig - a kb. 0,05% solanintartalmat alapul vége az éretlen paradicsomban - 500 g (fél kilogramm) zöldparadicsom bevitelével már kiváltható.

Tehát azért "óvatosan" azzal a pár szemmel is.

2009. szept. 25. 20:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!