A zöldparadicsom mérgező savanyúságban is?
"A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik."
Ez a wikipédiában van. Akkor hogy lehet berakni savanyúságnak, hogyhogy nem halunk bele ha megesszük?
Az eltett zöld paradicsom nem mérgezö, mert a szolanin lebomlik ecet hatására is - meg hosszabb idejü áztatás során is.
(De ha belegondolsz logikus, hogy nem mérgezö, mivel Magyarországon már több száz éve fogyasztanak besavanyitott zöld paradicsomot, de még senki se kapott töle mérgezést.)
A solanin 3-6 mg / testsúlykilogramm értéknél halálos dózisú. Azaz egy 80 kg-os személy "legrosszabb" esetben is 250 mg solanintól eshet kómába, illetve halhat meg.
250 mg solanin pedig - a kb. 0,05% solanintartalmat alapul vége az éretlen paradicsomban - 500 g (fél kilogramm) zöldparadicsom bevitelével már kiváltható.
Tehát azért "óvatosan" azzal a pár szemmel is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!