Mit gondolsz arról, ha valaki saját receptes blogot vezet, és kiírja, hogy a receptek másolása, bármilyen publikálása jogi következményekkel jár?
Én momentán semmit, nem tudom mennyire lehet ezt fenyegetésnek venni. Gondolj csak bele, például ha felrak egy kelt tészta receptet, másnál pedig ugyanaz szerepel: lehet más is ugyanolyan adagokat adott hozzá tökéletesen véletlenül. Ezt nem lehet így nyomon követni, ki másol kiről, sőt azt sem, hogy egyáltalán történik-e másolás.
Amúgy meg nemcsak receptes blogokon látni ezt a "jogi következményes" cuccot, máshol is láttam már. De hiába írja ki a blogoló, attól még másolhatják az övéről, szóval szerintem ezek csak üres szavak. De biztosra nem tudom.
Pl.:
A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!
A kép másolását megértem, én nem is arra gondoltam, hanem magára a receptre.
Akkor ennek mi értelme?
Igen, a fotó az más téma. De játsszunk el a gondolattal, hogy egy recept levédhető. (mint ahogy nem)
Mondjuk: mákos-meggyes pite a neve a blogon, és 45 deka liszt kell bele. Ha én ezt úgy jelentetem meg a saját blogomon, hogy mákos-meggyes pie (!) és 47 deka lisztet adok meg a hozzávalók között, akkor az eredeti blogoló megpukkadhat, semmit se tud tenni.
Ha nem akarja átadnia tudását másoknak hogy mik a jó receptek akkor minek írja le?? Akkor miért nem hagyja a konyhafiók mélyén a papírcetlikre írva???
Egyébként én arra gondoltam, hogy lehet a blogíró sem gondolja komolyan a jogvédelmet, de elképzelhető hogy csak úgy tudta megcsinálni a blogját ha ezt beleteszi mert előírás..
Ezen jót röhögtem! :D
"A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni,..."
- receptet részben (vagy egészben) közölni! :D
Egyébként a blog írója rendesen kitett magáért, sok értelmes fotót készített, miközben az ételeket készítette!
(És így inkább nekiállnék főzőcskézni ezekkel a receptekkel, mint egy sima kép nélküli másikkal...)
Adatvédelem a fotókra és az írásra teljesen jogos, de ha új receptet talál ki, hát, az már más tészta... Le kell védetni, különben a mai világban holnap már lehet, hogy egy TV műsorban csinálja valamelyik sztárszakács és akkor hiába mondja akárki, hogy azt Mari néni találta ki, nem pedig a Laci bácsi... :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!