Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért nem cukrosodik az akácméz?

Miért nem cukrosodik az akácméz?

Figyelt kérdés
Milyen anyagot (nem) tartalmaz, ami miatt nem következik be a cukrosodás? Elsősorban kémiailag megalapozott válaszokat várok, de bárminemű válasznak nagyon örülök.

2012. aug. 17. 20:38
 1/5 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"A nektáreredetű cukrok aránya


A cukor-összetevők közül a szőlőcukor és a gyümölcscukor (glükóz és fruktóz) aránya határozza meg a méz egyes tulajdonságait. E két cukorféleség a méz szárazanyag-tartalmának 85-95 %-át teszi ki. Az egyéb cukrok (répacukor/nádcukor vagy szacharóz, maltóz, melezitóz) néhány mézféleségben nem elhanyagolható mennyiségű lehet és a jelenlétük természetes eredetű (pl. az akác-, levendula- vagy egyes édesharmatmézek), de ezel mennyisége e mézekben a kristályosodás szempontjából nem jelentős tényező.


A glükóz (szőlőcukor) a kristályosodást elősegíti, míg a fruktóz (gyümölcscukor) gátolja a kristályosodást. Ennek alapján egy adott méz kristályosodási hajlamát e két cukor arányának vizsgálatával lehet meghatározni. A mézekben - kevés kivétellel - a fruktóz van túlsúlyban. Ha e két cukor aránya közel 1:1 arányban van jelen, akkor a méz erősen kristályosodik, ha a ez az arány 1:1,2 a fruktóz javára, akkor már gyengül a kristályosodási hajlam, de még viszonylag erős.


A glükóz-fruktóz aránynak 1:1,3 felett kell lennie ahhoz, hogy a méz hosszabb ideig folyékony maradjon. Az akácmézek esetében ez az arány 1:1,4-1,7 között van, emiatt ezek a mézek nagyon nehezen kristályosodnak. A repce- és gyümölcsmézek esetében ez az arány 1:1,02-1,16 között van, emiatt ezek a mézek kb. 1 hónap alatt teljesen kikristályosodnak."


Idézet a Méz Információs Honlapról

2012. aug. 17. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Szép válasz az 1-estől!

Ezzel csak az a gondom, hogy a kérdező nem a kristályosodást, hanem a cukrosodást kérdezte, amit egyébként nem igazán tudok értelmezni.


Ha a kristályosodásra gondoltál kedves kérdező, akkor azt mondom, hogy az akácméz is be szokott kristályosodni, csak hónapokkal később, mint bármely másfajta méz. Amikor még a családban voltak méhek, nekünk is volt olyan akácmézünk eltéve 5 literes üvegbe, ami kb. csak egy év múlva kristályosodott be, addig bírta. Míg a vegyesvirág-méz, sokkal hamarabb bekristályosodott.

2012. aug. 18. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Mi a különbség? Az én környezetemben igen gyakran használják az emberek a "becukrosodás" kifejezést. És köszönöm a válaszodat, illetve hogy pontosítottál kicsit a kérdésemen.
2012. aug. 18. 19:02
 4/5 Andizsuzsi ***** válasza:
Én alapon arra gondoltam, hogy cukrosodás alatt kristályosodást ért a kérdező, csak a szakkifejezést nem ismeri, hiszen a méz nem cukrosodik, az eredetileg benne van már, több nem lesz benne.
2012. aug. 18. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Jah, azt nem becukrosodásnak mondják, hanem bekristályosodásnak vagy kikristályosodásnak.

Az akácméz akár évekig is nem kristályosodik ki.

A többi meg akár pár nap alatt is vagy 1-2-hét és ki is kristályosodik.

A párom és szülei méhészkednek is.

A pontos megfogalmazást meg már leírták. :)

2012. aug. 24. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!