A sok gyümölcs fogyasztásával lúgosítom vagy savasítom a szervezetemet?
Ezt találtam hirtelen, bemásolom, több cikkből származnak:
A gyümölcsök kiváló ásványi anyag- és rost-, illetve vitaminforrások, azonban a legtöbbjüknek magas a cukortartalma, így savasító hatást gyakorolnak a testre. Ha túlzottan el van savasodva a teste, mértékkel fogyassza az ilyen gyümölcsöket, de ha a pH-értéke rendben van, eheti őket az étkezések között. Néhány enyhén savasító gyümölcs például az alma, narancs, szőlő, barack, szilva, ananász vagy körte, míg a banán, citrom, meggy vagy a mazsola lúgosítanak.
A magas cukortartalmú gyümölcsöket önmagukban fogyasszuk – ha egyáltalán eszünk ilyesmit. Ne együk a gyümölcsöt fehérjével, keményítővel, zöldségekkel, illetve olajjal sem. Igazából az a legjobb, ha egyáltalán nem eszünk gyümölcsöt – kivéve a citromot, a lime-ot, a nyers paradicsomot, az avokádót, a piros, zöld, sárga és narancsszínű paprikát, és a nem túl édes grépfrútot. A gyümölcsök többsége sok cukrot tartalmaznak, savat képeznek, így önmagukban fogyasztva is problémát okoznak. Ha fehérjével kombináljuk őket, az egy kiváló recept az elsavasodáshoz illetve emésztési zavarhoz és bélgáz képződéséhez.
A legkiválóbb lúgosító hatást a szervezetben a zöldségek és a zöld levelek biztosítják, melyek kalóriaszegények, szénhidrátszegények, ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, hormonokat, rostokat és lúgosító hatású sókat tartalmaznak.
A gyümölcsök magukban foglalják a napfény éltető esszenciáját, sokféle vitamin és ásványi anyag, antioxidáns-sejtvédő kemikália raktározódik el nedvdús állományukban (lásd. pl. alma). Azonban igen sok cukrot tartalmaznak (gombák tápanyaga), melyek az anyagcserebomlás folyamán erjesztődnek és alkohollá alakulnak át (pl. candida gomba fertőzöttség esetén kifejezetten tiltott a gyümölcsök fogyasztása).
A gyümölcsök nagy része a magas cukor tartalom (10-30%) és erjedési folyamat miatt savasító hatást gyakorolnak a szervezetre, így fogyasztásuk mindenképpen csak önmagukban javasolt (fogyókúra egyszerű diétás trend). Így az emésztési és kiürítési folyamat (azaz a bélszakaszban a pangási időszak) gyorsabban zajlik le, és közben nincs az emésztőrendszer más tápanyagok bontásával és feldolgozásával megterhelve. Lúgosító kémhatást az anyagcsere folyamat végén is tulajdonképpen csak a citrom (csak az érett), lime és grapefruit, az éretlen banán (gyomorbetegségekben jó hatású) és a meggy, valamint a friss kókuszdió biztosít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!