Tudnátok ötleteket adni, hogyan oldjuk meg olcsóbban a bevásárlást egy hónapra?
A húst a piacon veszek, száraz árút- háztartási, dolgokat, a Tesco-ban, vagy Auchen ahol olcsobb nézem az újságot és össze irom, hogy mi kell
2 hetes menü tervet csinálok mindig . ez alapján vásárolok .
Sokszor 3 napra főzök 2 napig eszük ,utána ami marad megy a fagyasztoba . Zürös napokon jól jön...
Mi 2 en vagyunk kb 30-35 ezer ft megy el a bevásárlásra . Mindig mindenböl van + rizs,liszt ,tészták . A fagyaztót folyamatosan töltöm fel ha valami elfogyott ,mindig potolom,hogy SOS estekben legyen mihez nyulni ... Igyekszem mindenböl jó minőségüt venni bár vannak saját márkás termékek amik tényleg jók bizonyos boltokban..
A nagymamám jel szava volt ,hogy : HA ÜRES A KAMRA BOLOND A GAZDA !!!
én is a tescóba jártam, de néha már a spar áraival vetekszenek egyes termékárak.
amúgy én is ugyanazt csinálom, mint az első hozzászóló. tapasztalt pénzspóroló vagyok, érdemes ezeket az alapszabályokat megfogadni:
- készíts tervet, mit akarsz főzni
- írj listát, és csak azt vedd meg a boltban
- ha van maradék, ne dobd ki, hanem fagyaszd le, sőt, direkt csinálhatsz úgy is ételt, hogy egy részét lefagyasztod. Én így szoktam, és amikor hétvégén is dolgozni megyek, nagyon jól jön. Nagyon-nagyon sok étel lefagyasztható
- ne futártól rendelj, hanem főzz otthon
- amikor nagyon-nagyon keveset kerestem, akkor az utolsó héten megvettem előre a kenyeret, hogy arra tuti, hogy maradjon pénz. Így nem követtem el azt a hibát, amit sokan mások, hogy az utolsó 500-asukból egyetlen jó kaját vettek, aztán egy hétig éheztek inkább
- érdemes bizonyos jól felhasználható alapanyagokat otthon tartani: liszt, tojás, rizs, tészta, fűszerek, olaj, margarin, sűrített paradicsom, hagyma, sütőpor, szárított stb. Tudom, hogy néha még ezek beszerzése is gond tud lenni, de muszáj összespórolni vhogy egy kis vésztartalékot. Olyankor össze lehet dobni egy sós vagy egy édes palacsintát vagy egy tojásos tésztát uborkával. Nyilván az ember jobb kajákról álmodik, de ha szükség van, hát szükség van.
Ha az ember gyakran főz, rájön arra, hogyan tud olcsó, de finom ételeket készíteni. Ez a gyakorlással alakul ki, türelem :)
Pl. 3 gombóc fagyi ma már 5-600 ft. Ki engedheti meg magának 2-3 gyerekkel?! Sebaj, veszel egy nagy pohár görög joghurtot (vagy sima joghurtot), kis főzőtejszínt vagy kávétejszínt hozzáadsz, fűszerezed kakaóval vagy fahéjjal vagy gyömbérrel. Berakod a mélyhűtőbe, óránként átforgatod, összetöröd, 5 óra múlva ott a fagyi, amihez süthetsz sütőben almát vagy egyéb gyümölcsöt. Fél alma 1 gombóc fagyi mindenkinek jut, és elég is. Királyi desszert, és senki meg nem mondaná, hogy olyan 50 ft volt adagonként.
Gyümölcsjoghurtot szintúgy csinálhatsz házilag. Ha készítesz levest, a második fogással már teljességgel jól fogtok lakni.
(OFF: megdöbbentem, amikor egyik nap egy kérdés arról szólt, ki mennyi kaját dob ki hetente a szemétbe. A vér megfagyott az ereimben...)
kérdezte tőlem vki, hogy hogy készítem a gyümölcsjoghurtot. talán nem veszi rossz néven, ha bemásolom ide a válaszom:
szia, nagyon egyszerű kombinációkat szoktam kitalálni. Én cukorbeteg vagyok, úgyhogy édesítőszerrel, de te próbálhatod cukorral, mézzel, vagy még azok nélkül is akár:
- gyümölcsöt leturmixolok 1 pohár natúr joghurttal. Én még meghámozni sem szoktam őket. Néha teszek bele fűszereket, mikor mihez van kedvem: fahéj, gyömbér, vanília. Nem kell sok, csak épp hogy jelen legyen háttérként. Lehet többféle gyümölcsöt is próbálni, akkor nagyobb lesz az adag. Ha lezárod, 1-2 napig elvan a hűtőben. Lehet hozzá natúr müzlit is tenni - és akkor már reggeliként is elég.
- ha mindezt nem joghurttal vagy kefirrel csinálod, akkor lehet még tejjel próbálkozni. Ez esetben egy tejturmixot kapsz, inni lehet. Nagyon behűtve isteni a nyári melegben.
- a másik nagy kedvencem az ún. smoothie (amelyből 2 dl olyan 400 ft a boltban...) egy változata: vagy limonádét vagy feketeteát vagy gyógynövényes teát (pl. menta, bodza) készítek citrommal. Behűtöm, majd ebben turmixolok le gyümölcsöt (narancs, mandarin, alma, körte, málna, szilva). Nagyon-nagyon finom, palackban tárolom. Az egyik kedvenceim a sárgarépa-alma-narancs-citrom, a cékla-répa-mandarin-citrom kombó. Ezekben az esetekben zöldségenként/gyümölcsönként 2-2,5 dl vizet öntök a turmixgép poharába.
Ásványvizes palackba töltve lezárva tartom a hűtőben, egy napot simán kibír!
ja, még egy nyári kedvenc:
lefagyasztott joghurtot turmixolok hideg gyümölccsel - fagyi helyett finom, olcsó, és nem utolsó sorban kalóriaszegény! és TÉNYLEG gyümölcsös :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!