Milyen zöldségeket esztek köretként vagy nyersen télen?
Mindenhol azt hallani, hogy köretként is azt kell enni, és jó, ha nyersen is fogyasztjuk. De télen hol és mi vegyek? Egyátalán hogy készítsem el? Sajnos nem vagyunk milliomosok (18hós baba+anya,apa-csak apa fizetése)
Ti hogy oldjátok meg?
Nagyon jó mirelit zöldség mixet lehet kapni pl. a Penny-ben, fél kg 200 forint, van benne répa, karfiol és brokkoli. Mi ezt szoktuk köretként, vagy sima csemegekukoricát, vagy csak brokkolit, karfiolt, répát, mikor mit kapok a boltban, piacon. Vagy egy fej saláta sem drága, és köretnek szuper.
Nyersen répát eszünk, nálunk az a nasi (gyerekeknél főleg).
mi szoktunk nyáron eltenni csalamádét, káposztával töltött paprikát, zöldparadicsomot, csemegeuborkát úgyhogy most azt esszük mint egy zöldség, szendvicsbe is ezt teszünk főleg, de
hagymát, lilahagymát, fokhagymát eszünk még sütve sütőben, szendvicsbe téve
kígyóuborkát szoktunk venni
répát, káposztát és céklát nyersen szoktunk lereszelni ezeket jól összekeverni ezek nagyon finamk így együtt, rizshez, salátátkhoz nagyon jól beilleszthetők
francia vagy mexikói köretet szoktam venni még, ez is elfogadható árban van
most a hagyma, káposzták olcsók, ebből saláta, pl reszelt káposzta jól beilleszthető avgy savanyított káposztát lehet belőle csináli
karalábé, répa, cékla ehető nyersen is olcsóbb
sült tököt szoktunk még sütni az is elfogadható árban van, de ezt lehet tölteni és pürének is mgecsinálni egyaránt
mi úgy szoktuk a zöldségeket ilyenkor beilleszteni hogy főzelékek az fagyasztottan vagy nyárról tettünk el lecsót, különféle zöldségeket és így most azokat esszük, avgy olcsó a rakottkáposzta most-ebbe sok káposzta, hagyma mehet bele mai már zöldség és fel van dobva, levesnek káposztaleves sok répával, 1-2szem főtt krumpli, karalábé, ahgyma stb
krumplit feldobjuk hagymával-hagymás-paprikás tört krumpli
rakottkrumplira szoktam vágni még hagymakarikákat és hozzá savanyúság
rizshez keverek babot, borsót(üveges/konzerv, fagyasztott) párolok répát ami most olcsó
Hát, amit nyersen ilyenkor meg lehet enni az saláta, jégsaláta, retek, jégretek meg az a nagy fehér, paprika, pritamin paprika, esetleg uborka (amit legutóbb vettem, nagyon rossz volt), karalábé, ha szereted nyersen, hagymák és csíra (ez elég drága). Ezeket szoktam szendvicsbe rakni, ill. mellé enni sokat.
Valamint csinálok bulgursalátát (rizsből is lehet), megfőzöm és összekeverem vékonyra szeletelt, felaprított zöldséggel, ebbe teszek nyers káposztát, vörös káposztát és répát (ezek egy csomagban vannak, lehet 10 dekás kiszerelésben kapni szeletelve, nem kell megvenni 2 fej káposztát). Utána ezt hidegen fogyasztjuk hússal.
Külön salit ilyenkor nem igazán szoktam, a paradicsomot szeretem legjobban, de semmi íze nincs, meg az az igazság, hogy a hideg saláta gondolatára is kiráz a hideg. Fázós vagyok és tél van...
Szóval inkább szendvics mellé szoktam enni nyersen.
Köretnek a nyáron lefagyasztott borsót, zöldbabot,használom, amíg kitart. utána kitartóan kivárom, hogy valahol akciós legyen, és nyárig azokat vásárolom. a mexikói, a franciasaláta alap, a karfiolos, vagy brokkolis vegyes zöldség is nagyon jó meleg, párolt köretként, vagy rizzsel kombinálva.
szoktam srépát egy 20 dekányi gombával, egy fél apróra vágott piros kaliforniai paprikával is rizzsel összekeverni.
gyakran veszek céklát, azt megfőzöm, de néha nyersen is, almával keverve egy jó saláta kerekedik belőle.
káposztafélék folyamatosan a télen nyersen salátának, párolva vagy éppen savanyúkáposzta valamilyen formában.
a sütőtök is finom köret kockára vágva , megpárolva,de, ha jó édes, nyersen is fogyasztható.
feketeretek lereszelve, almával, mézzel ízesítve nagyon egészséges.
salátának vékonyra : répa, káposzta, vöröskáposzta, alma
sav.káp+virsli
cékla, hagyma, hal
enni: savanyú káposzta(nem fogy a C benne, ha főzöd)
répa, zöldborsó, krumpli(nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz)
kelkáposzta: frankfurti levesnek és főzeléknek, kirántva
édeskáposzta tésztára, rétesbe, palacisntába, pörköltbe
vöröskáposzta a kacsához
hagyma: sütve, salátába, zsíroskenyérre
ecetes zöldségek minden étkezésre
paradicsommártás és leves
szilvásgombóc
gomba többféleképpen
brokkolileves, rakott karfiol, karfiol vajas morzsával
zöldbab rakva, levesnek, csőben, főzeléknek
A Waldorf saláta egy álom, és olcsó! Zellergumóból. SOKKAl jobb, mint hiszed!
Ukrán céklasaláta készítése :
A meghámozott céklát sós vízben megfőzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. A levet egy csipet cukorral, ecettel ízesítjük. A céklákat, ha kihűltek, ceruzavastagságú rudacskákra vágjuk, elkeverjük a tejföllel, a mustárral, az ecetes tormával.
A tetejét vagdalt dióval hintjük meg, és jól lehűtve tálaljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!