Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A fűszer paprika mitől piros?

A fűszer paprika mitől piros?

Figyelt kérdés
milyen vegyületektől ?

2012. jan. 3. 17:02
 1/7 anonim ***** válasza:
43%

Ha füszer paprikában adalékok vannak akor az már nem jó minőségü..

A paprika gyakorlatilag saját magatol piros : A darálás során a szárát ,és a magokat jobb helyeken nem teszik bele. Csak a száritott paprikát..

2012. jan. 3. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
86%

A paprika színe


A beérett fűszerpaprika piros színét a paprika termésfalában található karotin és karotinoid vegyületek, a színezékek adják. A növekedését befejező bogyó először még zöld színű, majd az érés folyamán a zöld szín pirossá válik, majd a teljes beérés után mélyvörös színűvé alakul át.

Az éretlen állapot zöld színét a klorofil okozza, amely hosszú biokémiai folyamaton alakul át sárga karotinokká, majd több lépésben alakulnak ki a karotinoid vegyületek.


Jelen ismereteink szerint 26 szerkezetileg stabil, de különböző felépítésű szerves vegyület megléte eredményezi a beérett fűszerpaprika színét. E nagyszámú vegyületből mindössze 6-8 adja az összes színezéktartalom 95%-át.

Ezek a kapszantin, kapszorubin, violaxantin, kriptoxantin, beta-karotin, zeaxantin, lutein. Közülük a piros színű kapszantin aránya 50% a kapszorubiné 10% . A színezékek többnyire 40 szénatomból álló nyílt láncú vegyületek, nagyszámú konjugált kettős kötéssel, a láncvégeken gyűrűkkel.

A színezékek hőérzékenyek, 40°C fok feletti hőmérsékleten az oxidációs folyamatok felgyorsulnak, az őrlemények kifakulnak.

(forrás: www.kalocsa.hu)

2012. jan. 3. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
62%

ööööö... nem attól, hogy piros paprikát őrölnek meg? :)

de érdekelne, mit hittél...

2012. jan. 3. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
jobb helyeken is darálnak bele magot, ugyanis annak van olajtartalma, és az még szebben kihozza az érett pirssszínű fűszerpaprika színét.
2012. jan. 3. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"milyen vegyületektől ?"

= karotin, karotinid

karotin azon molekulák gyűjtőneve, melyeknek a képlete C40H56.A karotin terpén, nyolc darab izoprén egységből biokémiai úton szintetizáható. Két fő formája van, melyet a görög abc betűivel jelölünk: alfa-karotin (α-karotin) és béta-karotin (β-karotin).

2012. jan. 3. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Jobb helyeken a házi paprikába soha nem darálnak magot! Az csak szaporítja,de a pirosságát elveszti.
2012. jan. 3. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

"jobb helyeken is darálnak bele magot, ugyanis annak van olajtartalma, és az még szebben kihozza az érett pirssszínű fűszerpaprika színét."


Bizony ez így van!! Mi is termesztünk paprikát hosszú évek óta, amit aztán megőrlünk. Elég nagy területen, 2000m2-en. A mag az olajosság miatt igenis szükségeltetik bele. Csak a mag, a csuma nem!

2012. jan. 3. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!