Legfinomabb kolbászos-tejfölös LENCSELEVES?
Holnapra szeretnék valami jó falusi kolbászos-tejfölös lencselevest csinálni. Rengeteg receptet elolvastam már, de nem tudom melyik lenne a legjobb, így inkább saját tapasztalatokat várok! :)
Ti hogy csináljátok?
Köszönöm szépen:) Fincsi lehet:)
Kedves Első! A te receptedre is kíváncsi vagyok:)
én is hagymával, babérlevéllel teszem fel főni a a lencsét. teszek bele szalonnabőrkét, ha van egy kis füstölt csülköt, sárgarépát, egy darabka zellert.
ha megfőtt, berántom fokhagymás ,paprikás rántással, és akkor teszek bele karikára vágott kolbászt.én kézi tarhonyát
használok csipetke helyett, ebből is egy marékkal kerül bele.az asztalon kínálok mellé tejfölt, ecetet, kis csípős paprikát, ki mivel szereti.
Első vagyok, nagyon egyszerű elkészíteni. Mindent bele kell pakolni a fazékba, leönteni annyi vízzel, ami 2-3 ujjnyira ellepi, és készre főzni.
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 2 babérlevél, 4-5 gerezd fokhagyma egészben, 2 póréhagyma 3-3 felé vágva (a zöld rész is kell, de legvégét vágd le, ahol már nem szép), 6 kicsi krumpli egészben, 3 nagy szál répa, ha van, 1 szál fehérrépa, de ez kihagyható, 1 szál Pick Míves parasztkolbász (lángolt kolbász is jó, az olcsóbb), 2 evőkanál olaj, só, 4 szem bors.
A lencsét kb. 1 órára beáztatom. A zöldséget, sárgarépát karikázom.
A kolbász és az olaj kivételével felrakod főni, fedő alatt.
A kolbásznak lehúzod a héját, 3-4 cm-es darabokra vágod, és az olajon megsütöd serpenyőben, max. 10 perc elég neki. Ha megsült, az olajjal együtt a leveshez öntöd, és tovább főzöd.
Ha használsz vegetát, akkor azt is rakhatsz bele, de akkor kevesebb só kell.
Figyelni kell, hogy az egész krumplikat, hogy ne essenek szét, ezért 15-20 perc után átmenetileg ki kell szedni. A többit addig főzöd, míg a lencse megpuhul. Visszarakod a krumplikat, és már kész is.
Nagyon-nagyon finom, de a tejföl nem illik bele, próbáltam. Rántani sem kell.
Ez az adag 4-6 főre elég, attól függ, mennyire éhesek. Viszont nem kell mellé nagy második fogás, max. egy muffin vagy palacsinta, mert elég laktató.
Én is ilyet csinálok 1-jén. :)
én mustárral a lencsefőzeléket szoktam, tényleg nagyon finom vele. szerintem a levest sem rontja el, ha valaki savanykásan szereti, mint pl mi.
csak a mustárt is ki kell keverni egy kis főzőlével, mert
a forró lé össszeránthatja, és akkor nehéz elkeverni benne.
üdv.
Köszönöm szépen a válaszokat:)
Mazsolázgatni fogok a receptek közül :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!