Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Az 1,5%-os tej miért olcsóbb?...

Az 1,5%-os tej miért olcsóbb? Hiszen munka kiszedni belőle a zsírt, nem?

Figyelt kérdés
2011. dec. 5. 21:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
17%
Nem munka,mert a több százalékoshoz adnak vizet..
2011. dec. 5. 21:41
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
abból a zsírból tejszín készül, aztán lesz a tejből tejföl, túró. a 1,5%-os tejnél több zsírból lesz tejszín, tehát több a haszon 1 liter tejen, így olcsóbb.
2011. dec. 5. 21:58
 3/12 anonim ***** válasza:
54%

"Nem munka,mert a több százalékoshoz adnak vizet"

Ez nem igaz! A második válasza a korrekt!

2011. dec. 5. 22:04
 4/12 anonim ***** válasza:
69%

A második válasz igaz., A 1,5 %-osban már szinte semmi nincs a tejből,csak a feljavított savó.

Vizet pedig semmilyen tejhez nem adnak. Még a tejitalokhoz sem.

2011. dec. 5. 22:30
 5/12 A kérdező kommentje:
Azt megértem, hogy valaki nem tudta a választ, ahogy én sem. De hogy valaki olyan hülye legyen, hogy ideír egy rossz választ, az durva.
2011. dec. 6. 07:09
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Az üzemekbe érkezett tej 3,6-3,8 % között van. minden beérkezett tejet hőkezelnek, (pasztőr, Uht, ESL) a hőfokokban van eltérés. minden tejet lefölöznek, tehát külön van a zsír alapanyag, és a folyadék alapanyag.(nem savó...),ha tej késztermék lesz belőle, akkor annyi zsírt kap vissza homogenizálással(zsírok mechanikus szétbombázása, hogy minden cseppben ugyanannyi legyen a zsír%) amilyent kér a fogyasztó.1,5 %, 2,8 %,3,5 %, ezek a itthoni tejek. de gyártottak már 0,01 % tejet is,

az olaszok érájában is, a fogyókúra őrültek szamára:) ez már gyakorlatilag tényleg fölözött tej volt.

Jól írta az egyik válaszoló, a "maradék" zsír alapanyag kell a zsírdús tejtermékek gyártásához. vaj, tejföl... stb.

2011. dec. 6. 08:51
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

ja még egy szóra, hogy miért olcsóbb.a felvásárolt tej, ahogy írtam folyadékra és zsírra választódik szét, így az alapanyagár is folyadékra és zsírra van megállapítva.

tehát, a zsír a 1,5 %-ban kevesebbe kerül egy liter tejben, mint pl a 3,5 %-osban. egyszerűen ennyi.

és még attól is függ, hogy friss, uht, vagy Esl (21 napos)

tejet veszünk-e, mert a hőkezelésre fordított energiaköltség/ammortizáció is meghatározó tényező.

lassan már egy teljes termékkalkulációt fogok leírni, pedig szigorúan titkosak:)))

üdv-tejes-

2011. dec. 6. 09:03
 8/12 anonim ***** válasza:
Kár, hogy titkosak, mert nagyon érdekes dolgokat írtál. És gondolom, ez csak a jéghegy csúcsa :)
2011. dec. 6. 10:37
 9/12 anonim ***** válasza:

ami számodra érdekesség, nem éppen a titok kategória, a tejipari technológia ilyen, mióta ipari gyártás folyik, csak a kornak megfelelően modernizálódik.

de mivel egy termékkalkuláció árakat is tartalmaz, erre gondoltam...

teljes tejet csak az ihat, aki nyers, forralatlan tejet iszik.

ma már biztonságosan megteheti, mert az ország tehénállománya teljesen egészséges. 30-40 évvel ezelőtt még gond volt a gümőkor.

azonban ha felforralják a tejet, csak akkor isznak teljes tejet, ha képződött zsírt (fölét) fölkavarják és együtt megisszák.

bevallom gyerekkoromban én is utáltam az "uszadékos" tejet...

de általában lefölözik otthon is, tejszínnek stb, vagy egyszerűen azért, mert nem szeretik a fölét, akkor ugyanott vannak, mint az üzemi fölözött, beállított zsírú tejjel.

aki otthon leszedi a tej fölét, nulla zsír %-os tejet iszik!!

jelzem a többi hasznos összetevő nem változik semmit.

már sokszor leírtam azt is, hogy a "tejital, családi ital, reggeli ital " stb remekművek, amik csak 50 % tejet tartalmaznak,nem egészségtelenek , de nem is teljes értékű TEJ-termékek, így TEj-elnevezést nem is használhatják.(nagggyon zárójelben, ezeknél fehérjekivonás

történik)

ezek azonban nem a hagyományos magyar tejipar szüleményei, hanem....idegennyelvűeké:)

2011. dec. 6. 11:19
 10/12 anonim ***** válasza:
Mert kevesebb "anyag" van benne, mint a 3,5-ben vagy a 2,8-asban, vagyis higítottabb.
2011. dec. 6. 15:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!