Lehet valami baja a méznek ha kikristályosodott, de nem az egész?
A méz kristályosodása természetes folyamat. Ez annak a következménye, hogy a méz szobahőmérsékleten egy túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobaho"mérsékleten hamar kiválik az oldatból. A méz a leggyorsabban 15 C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. Ezen hőmérséklet fölött és alatt a méz kristályosodása sokkal lassúbb. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.
Amire figyeljünk! A mézben számos természetes anyagot találtak így proteint, enzimeket és vitaminokat, amelynek nagy része 40oC felett elvész.
ha két részre válva kristályosodott meg,azaz alul fehér,vajszerű állagú,felül pedig továbbra is méz állagú,sőt egy picivel higabb,akkor a kérdező napraforgómézet vett.
nagyon finom méz
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!