Mitől "jókai" a jókai bableves? Miben más, mint egy sima bableves?
Hogy csipetkével, vagy metélttel, szerintem az mindegy. Lényeg, hogy laktató egytálétel legyen, és a hozzávalók kb. benne legyenek.
Jókai személyéhez kötődő különleges bableves, amely neves írónk füredi tartózkodása alatt vált kedvenc ételévé.
Jókai bableves
Hozzávalók:
400 gramm száraz bab,
400 gramm debreceni páros kolbász,
1 db füstölt sertéscsülök (kb. 500 gramm),
kb. 2 liter víz,
100 gramm zsír,
80 gramm liszt,
6 dl tejföl,
200 gramm sárgarépa,
150 gramm petrezselyemgyökér,
120 gramm zeller,
60 gramm vöröshagyma,
200 gramm zöldpaprika,
100 gramm paradicsom,
2 babérlevél,
só, paprika,
2-3 gerezd fokhagyma,
petrezselyemzöld,
ecet,
csipetke
Elkészítés:
Áztassa a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzze puhára. Pirítsa az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd párolja együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt.
Öntse hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózza.
Süsse meg a kolbászt, majd vágja karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsen világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsen meg, majd keverje hozzá az összezúzott fokhagymát.
Ha a bab megpuhult rántsa be a levest. Ha ismét felforrt, habarja be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítse kevés ecettel, adja hozzá a kolbászkarikákat és fõzzön bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjon hozzá meleg vizet.
Tálaláskor darabolja fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merje rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjon hozzá a tányérokba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!