Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan tegyem el télire?

Hogyan tegyem el télire?

Figyelt kérdés

Az az igazság, hogy a kertünkben rengeteg zöldség terem. Szeretnék belőlük télire is eltenni. Sok mindent fagyasztok, de gondoltam befőttes üvegekbe is raknék el zöldségeket.

Tudnátok ajánlani olyan oldalt, vagy módszereket vagy bármit (a lényeg, hogy változatos legyen) ahonnan el tudok lesni bármilyen trükköt a konzerválásáról?

Neten már annyit keresgéltem... Nektek mi az, ami bevált? Ti hogy rakjátok el télire a zöldségeket? (pl karalábét úgy hallottam, hogy nem lehet fagyasztani, mert megkeseredik, de én télen is szeretném fogyasztani)

Köszönöm a segítséget!! :)


2011. szept. 27. 00:25
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát, mi fagyasszuk a karalábét is, eddig nem tapasztaltam, hogy másabb lenne, igaz csak a levesbe tesszük. De mirelit zöldségkeverékben is lehet kapni, szóval szerintem be lehet tenni a fagyóba. Uborkát, káposztát, csalamádét szokott még anyu eltenni.

Ebből a könyvből csinálja mindig:

[link]

2011. szept. 27. 00:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

lehet a karalábét fagyasztani, nagyon finom levesbe, főzeléknek húsgombóccal olyan, mint a töltött karalábé. lereszelve, mint a kaposztát, és tésztával megszólalásig olyan, mint a káposztástészta.

anyukám pritaminpaprikát szokott sóval, darálva kis üvegekbe eltenni, valamint vegyes zöldséget, ami fehér és sárgarépa,zeller, egy kis karalábé, ezt is kisebb üvegekbe

sózva teszi el. vegeta helyett ezt tesz a levesekbe.

nagyon jó az ajánlott könyv,érdemes megszerezni.

nem tudom ismered-e a sültpaprika salátát, én azt is szoktam télire eltenni, ha kéred majd leírom.pár üveggel érdemes változatossá tenni a téli savanyúságokat vele.

üdv.

2011. szept. 27. 06:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én levesbe való zöldségeket (zöldség, répa, zeller, karfiol, káposzták, paprika, paradicsom, petrus, zellerzöld, hagymák stb) szoktam ledarálni és lesózni. Télen vegetaként működik, bármibe rakható ugyanúgy mint ízfokozós kispajtása. :) 1-2 évig tutira eláll! A neten házi vegetaként találsz pontos arányokat az elkészítéséhez.
2011. szept. 27. 06:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

:) Köszi, köszi!! ha van receptetek, azt is nagyon szívesen várom!! Bármit!


Rengeteg a brokkoli, a patisszon, cukkini, karalábé, káposztaféle, bab, borsó, sárga-és fehérrépa, paradicsom, paprikafélék stb. Ha sózva teszek el, az egy szuper ötlet, de szerintem annyira rengeteg van, hogy vagy 5 évre elegendő vegetát tudnék gyártani :)) Szeretnék ilyen házi vegetát, szeretnék fagyasztani is, de a fagyasztónk kapacitása sem bírja az összes zöldséget, így gondoltam tennék el üvegekbe is. Pl valamilyen sós vízbe/lébe, vagy olajba...esetleg ecetes vízbe. :)

Köszi a tippeket, várok még sok ilyen hasznos tanácsot!! :)

2011. szept. 27. 11:49
 5/7 anonim ***** válasza:

írom a sültpaprika salátát. a gázsütő alját kibéleljük alufóliával. jó húsos színes paprikákat beteszünk sülni, forgatva, hogy minden oldala szinte feketére süljön.

legjobb egy hosszú gumikeszttyűben forgatni, mert jóóó

meleg a sütő:)ha körben megsültek egy mély tála szedjük, és egy fedővel letakarjuk. saját gőzében elválik a héja.

ezt a sült héjat leszedjük, a csumákát is kiszedjük, majd folyó vízzel leöblítjük a maradék pörzsanyagot és

a magokat róla. felcsíkozzuk é felforralt sós-cukros-ecetes lébe tesszük,ami ellepi.

kisebb üvegekbe töltjük, a lével felöntjük. én a biztonság kedvéért a lébe pl 2 lt-be teszek egy késhegynyi nátriumbenzoátot.a lé tetejére egy kicsi

olajat teszünk, majd rácsavarjuk a tetejét.

különleges ízű, finom savanyúság.

2011. szept. 27. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

aztán még finom savanyúságnak a zöldparadicsom is, káposztával töltött paprika, de csalamádét is tehetnél el. én abba is szoktam, zöldséget, sárgarépát tenni.

esetleg házi savanyúkáposztával is próbálkozhatnál.

2011. szept. 27. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Javaslom még, hogy tegyél el üvegbe lecsót, nálunk sose lehet annyit eltenni, hogy elég legyen!:) Paradicsomlé is jó, ha szeretitek. Ha a bab szárazbab, akkor jól kiszárítva, borsozva, üvegekben akár évekig eláll! A legnagyobb szerelmem mostanság az aszalás, még jó idő is van hozzá. Nem kell a fagyasztó méretéhez alkalmazkodni, kb tizednyi mennyiséggé zsugorítjuk, így a tárolása is kedvezőbb. Karfiolféléket is be lehet főzni, levesekhez príma lesz télen!
2011. szept. 27. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!