Hányféle fűszert használtok?
Egy itt élő amerikai barátnőm nemrég segítségemet a nagytakarításhoz, és amikor a kamrához értünk elcsodálkoztam. Legalább 50-60 féle fűszer/ételaroma volt a kamrájában, többek között olyan, hogy citromos bors és társai. A nagyrészükről nem is hallottam és nem is tudom a magyar megfelelőjüket.
Elcsodálkoztam, mert én javarészt csak sót, borsot, porpaprikát, ételízesítőt használok és mindenki szerint jól főzök. Pedig jó ideig más országban éltem (tanulás) és nem is itthon tanultam meg főzni, szóval a válasz nem az, hogy magyaros ételeket főzök és azért nem.
Ti hányféle fűszert használtok? Felsorolnátok?
Na várj, most megnézem, mik vannak itthon:
- currypor
- gyros fűszerkeverék
- halak fűszerkeverék
- grill fűszersó
- Provance csirke fűszerkeverék
- őrölt gyömbér
- kapor
- kakukkfű
- zsálya
- bazsalikom
- majoranna
- hagymás rostélyos fűszerkeverék
- feketebors
- citrombors
- zöldbors
- tárkony (ebből rengeteg, mert nagyon szeretjük)
- babérlevél
- fahéj
- szerecsendió
- pirospaprika
- csili
- ételízesítő
- oregano
Ezen kívül, én nem sorolnám a fűszerek közé, de van még itthon szójaszósz, Worcester-szósz, tabasco.
Semmilyen bolti keveréket,szószt nem használok.
Sok fűszert maga termesztek.
Amit használok:
Ánizs
Babérlevél
Bazsalikom
Boróka ( sültekhez)
Bors
Borsikafű
Borsmenta
Cayeni bors (ritkán)
citromfű
Fahéj
Gyömbér
Kakukkfű
Kapor
Kardamomi
Koriander (savanyúságokba)
Kömény
Kurkuma
Lestyán ( ezt vegetának is nevezik)
Majoranna
Metélőhagyma
Mustár
Paprika
Rozmaring
Sáfrányos szeklice
Szegfűszeg
Szegfűbors
Szerecsendió
Szurokfű
Tárkony
Vanília
Zeller
Zsálya
Saját főzésű ketchup
Amit rendszeresen használok az a só, bors, pirospaprika, köménymag, majoranna, oregano, bazsalikom, babérlevél, kurkuma, szerecsendió, curry, worcesterschire szósz, szója szósz, gyömbér, rozmaring, fahéj, de néha -és van itthon- szegfűszeg, szegfűbors, zsálya, citromfű, kakukkfű, zsárított kapor, fokhagyma granulátum, Erős Pista, Piros magyaros granulátum, Bio vegeta és tárkony is.
A fűszerkeverékeket nem szeretem, inkább ezekkel ízesítek ami itthon van, én keverem össze, leveskockákat, porokat nem használok, jobb szeretem a sok friss zöldséget, petrezselymet.
én kimondottan fűszerbolond vagyok, úgyhogy nálam többszáz fűszer-fűszerkeverék van itthon (nem túlzok)
amit napi-heti rendszerességgel használok, az kb 20-25 féle (pl bors, majoranna, babér, ételízesítő, tárkony, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, szegfűszeg, szegfűbors kapor, kurkuma, csirke fűszerkeverék, gyros fűszerkeverék, kofta fűszerkeverék, fahéj, pirospaprika, kömény, római kömény, őrölt koriander, gyömbér, szerecsendió...)
- a többit havonta vagy évente 1-2 alkalommal használom, de mindet használom - pl van olyan fűszerkeverékem, amit egészben sült báránycombhoz használok, és azt persze nem sütök túl gyakran
Akárhova megyek külföldre (vagy akár csak az Ázsia centerbe :), mindig zsákmányolok valami fűszert, nagyon imádom. Ezeken kívül vannak itthon ilyenek is, hogy szójaszósz (sötét, világos), tabasco, oyster szósz stb.
A férjem arab, úgyhogy rengeteg arab fűszer is van, de leginkább magyar, olasz, thai, kínai, görög ételeket csinálok, azok állnak legközelebb hozzám.
Az a vicces, hogy anyukám konyhájában kb ezek vannak: só, ételízesítő, bors, pirospaprika, majoranna, fahéj, kömény - és kész.
Nehogy azt hidd, hogy nagyon fűszeresen főzök - egyáltalán nem - de szeretem az ízek harmóniáját, pl ahogy egy húslevest kidomborít pár szem szegfűbors, vagy a besamelmártásban a szerecsendió ízét. És szeretek kipróbálni új, különleges ételeket.
fekete bors
fehér bors
pirospaprika
csilipaprika
fokhagyma
kakukkfű
oregano
petrezselyem
fahéj
tárkony
kapor
bazsalikom
citromfű
kömény
gyömbér
kurkuma
szerecsendió
lestyán
rozmaring
babérlevél
medvehagyma
metélőhagyma
majoránna
+ van provence fűszerkeverékem, currym és grill fűszerkeverékem, de ezeket nem nagyon használom. Ételízesítőt magamnak csinálok, nem veszek boltit.
Albérletben lakok, még mindig van olyan, hogy valamit szeretnék főzni, de itt nincs meg minden fűszerem hozzá, csak elfelejtettem (mert otthon van, és azt hiszem, akkor biztos itt is). Még akarok venni a fenti készlethez, de csak apródonként tudok (pl. édeskömény, sáfrány, koriander, mustármag is kellene)
Hát nálunk nincs túl sok fűszer. :D
só, bors, pirospaprika, vegeta, fahéj, szegfűszeg, csirke fűszerkeverék, babérlevél, curry, majoranna, kapor, oregano, fokhagymapor, kömény, rozmaring, vanília.
De ezek többségét napi szinten nem használjuk.
paprika, bors, fehérbors, babérlevél, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, fahéj, kurkuma, koriander, curry, garam masala, kardamom,zsálya, lestyán, boróka,fokhagymapor,petrezselyem,kapor,gyömbér,római kömémy,kömény,borsikafű,szárított zeller,chili,sóban pácolt citrom,medvehagyma,ánizs, vanília,szegfűszeg,szegfűbors,szerecsendió,szezámolaj, mogyoróolaj,szójaszósz.
Gyorsan ezek jutottam eszembe,Biztosan kihagytam valamit, de számszerűen olyan 35 körül van.
Én régen sok fűszert használtam, de rájöttem, hogy nagyon sok kell belőlük, hogy érezni is lehessen igazán.
Egyébként a só az mióta fűszer?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!