Miért mondják a sütire, hogy "tészta" és mindenféle felvágottra, hogy "szalámi"?
"nem bír áttérni a helyes szóhasználatra."
Miért lenne az a helyes, amit te mondasz? Lehet, hogy ez tájszólás, ott úgy szokták meg. Neki meg lehet, hogy az a furcsa, ahogyan te beszélsz.
Ezen felesleges fennakadni.
Helyes szóhasználat? Miért lenne a tied helyes, az övé meg helytelen???
Ha ilyen kis apró dolgokat nem tudsz megszokni, akkor a hiba nem a párodban van,
Válasszunk külön két dolgot:
1. A szóhasználat. Nincs helyes és helytelen, hanem vannak különböző helyi dolgok. Elmondom neked, hogy Kárpátalján van barna kóla és szőke kóla (ugyanaz a cukros lé, mint itt, csak a fanta a szőke, a barna a kóla). Sőt bizonyos tájegységen ha kulccsal zársz, akkor bezárod az ajtót, ha nem, akkor becsukod, máshol fordítva. Sőt: egyetemi csoporttársaim kiröhögtek, amikor nem voltam két hétig, utána kérdezték, mi volt velem, mondtam: lebetegedtem. (Fiú vagyok ugyanis, és az ő tájegységükön az állapotos nőre mondják, hogy lebetegszik.) Ami nem megszokott, még lehet helyes.
2. A párkapcsolat. Szerintem fontos az, hogy ne akarjuk megváltoztatni a társunkat. Ha ő így szeretné használni, használja így, te meg úgy. Ha neki majd kényelmetlen lesz, megváltoztatja. Ha meg az a legnagyobb konfliktusotok, hogy párod diós tésztát akar enni, vagy diós kiflit, akkor gyorsan adj hálát a Fennvalónak és a párodnak meg egy cuppanós puszit :)
Nem akarom elbagatellizálni a dolgot, de szerintem ezt apró figyelmességgel át tudjátok hidalni. Ami a legfontosabb: ne mondd neki (és ha lehet, ne is gondold) hogy ahogy ős beszél, az sem a "helyes szóhasználat" vagy rosszabb esetben nem normális. Ez nagyon megalázó tud lenni egy kapcsolatban - nem okoskodni akarok, jóindulattal mondom -, tapasztalat.
Szerintem a tészta elég egyértelmű, mert a spagettit nem sütni szokták. Ha megfigyeled az alapanyagok nevei is a tésztára utalnak: linzer tészta, kelt tészta, stb.
A szalámit meg beszéljétek meg. Ha szalámit kér, akkor vigyél neki szalámit, és ha problémája van, mondd meg neki mosolyogva, hogy "dehát ezt mondtad szívem..." Ezt már csak meg tudjátok oldani.
Nyilván így szokta meg...
Ha "egyszerű embernek", rangodon alulinak tartod a párodat és ilyen dolgok miatt problémázol, akkor ott más hiba van a történetben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!